Ännu ett nej till amorteringskrav

Kammarrätten i Jönköping har än en gång avslagit Finansinspektionens förslag på amorteringskrav.

Det var i slutet av april månad som kammarrätten avströk Finansinspektionens förslag om amorteringskrav. I veckan kom beskedet för myndighetens nya förslag - NEJ.

- Amorteringskrav som riktar sig till enskilda hushåll bör regleras i lag. Frågan har en direkt och påtaglig inverkan på enskildas ekonomi och bör inte kunna vara föremål för regelförändringar på myndighetsnivå, kommenterar kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i ett pressmeddelande.

Kammarrätten skriver att "för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att ge en myndighet mandat att meddela föreskrifter måste det finnas stöd för det i grundlagen. Promemorian landar i slutsatsen att det finns ett sådant stöd. Kammarrätten pekar i sitt yttrande på att det visserligen finns stöd för att göra en sådan bedömning men det är inte självklart att amorteringskrav riktat mot enskilda är en fråga som går att delegera till myndigheter.

- När regeringen nu överväger en lagändring får det inte råda några tveksamheter om att förslaget stämmer överens med grundlagen. Detta är en komplicerad fråga som kräver en grundligare utredning än vad som nu har presenterats, säger Holgersson.

Kammarrätten uttrycker även tvivel gällande Finansinspektionens förslag om att få regeringens godkännande innan föreskrifter meddelas.

- Det är en udda konstruktion som inte på något sätt ger ökad legitimitet till förslaget. Den rimliga slutsatsen är att amorteringskraven påverkar både enskilda och samhället så mycket att regleringen bör ske genom lag.