6 tips när du väljer väggfärg - så undviker du misstagen

Vi blir allt mer vågade när det kommer till valet av väggfärg och det klassiskt vita byts numera ut mot färger som petrolblå, lingrön och rosa. Men hur vet jag vilken färg som är rätt för mitt hem? Vi har tipsen som minimerar misstagen!

1. Provmåla!

Du står bland en uppsjö av färgkartor från ljusaste blå till mörkaste röd när den uppenbarar sig; den perfekta väggfärgen. Du är överlycklig över ditt fynd och slår till direkt. Väl hemma på väggen ter sig dock inte den perfekta färgen likadan och du funderar över vad som gick fel. 

Känns det bekant?

Att välja färg helt från en av färgbutikens provkartor är ett vanligt misstag. När du väl hittat en färg du tycker om, köp med provburkar hem av både ljusare och mörkare nyanser. Provmåla sedan någorlunda stora partier av väggen, gärna på flera platser i rummet, innan du bestämmer dig.

2. Se färgen skifta med dagsljuset

En färg som du gillar på dagen kan se annorlunda ut kvällstid. Med dygnet skiftar färgens nyans och det kan därmed vara en idé att låta det gå några dagar med provmålade väggar. På så sätt får du se hur dina valda färger ser ut i morgonens ljus lika väl som när mörkret lagt sig och lamporna är tända. Kanske får du en ny favorit?

3. Tänk på helheten

Ska du göra om ett helt rum från grunden? Innan du sticker i väg till färghandlaren är det bra att ha en idé om vilken färgskala du vill inreda rummet i. Gör först klart med möbler och textilier - och välj en färg efter inredning för snyggast resultat. Tänk även på resterande delar av hemmet i planeringen. En röd tråd genom rummen skapar ett harmoniskt hem.

4. Klart är inte alltid bäst

Allt fler vågar idag ta klivet från det trygga vita och väljer i stället mer färggladare alternativ. När du är ute efter att måla ett helt rum i något annat än vitt är ett hett tips att välja smutsigare färger. Det då klara färger har en tendens att reflekteras mot varandra, vilket resulterar i ett rum som skriker färg. Smutsiga färger blir däremot mindre intensiva.

5. Bryt mot reglerna

Osagda inredningsregler som att endast stora rum kan målas i mörka färger och små rum i ljusa behöver inte alls vara sant. Se i stället på vilka förutsättningar som finns i rummet. Har det lilla rummet stort ljusinsläpp kan en mörk väggfärg vara utmärkt, likaså om du är ute efter en mysigare känsla i din garderob eller i ditt sovrum. 


6. Lär dig tyda färgkoder

De allra flesta färgerna är blandande med en annan färg, så kallat brutna, för att skapa en varm eller kall kulör. I dag används NCS-systemet (Natural Colour System) över hela världen, vilket underlättar ditt val av färg.

Har du någorlunda koll på färgkoderna blir det enklare att veta om ditt färgval går väl ihop med bland annat de snickerier och dörrar som finns i rummet.