1 av 4 svenskar har lågt förtroende för hantverkare

Drygt var fjärde svensk har mycket lågt förtroende till att hantverkare har respekt för de regler som ska skydda konsumenten.

Drygt var fjärde svensk har mycket lågt förtroende till att hantverkare har respekt för de regler som ska skydda konsumenten. Det visar en rapport från Europeiska Kommissionen.

Hela 26 procent av Sveriges invånare menar att deras förtroende till att hantverkare respekterar de regler och lagar som existerar för att skydda konsumenten, är mycket lågt. Det är den näst högsta siffran bland de nordiska länderna. Endast i Norge är andelen som uppger att deras förtroende är lågt, högre än i Sverige.

Högst förtroende för sina hantverkare har Finland och Danmark, där endast 13 procent anser sig ha mycket lågt förtroende för yrkesgruppen.

- Det är oroväckande att förtroendet för hantverkare är så lågt. Men det finns sätt att skydda sig. Anlita alltid kvalitetssäkrade hantverkare, var noggrann med skriftliga avtal och gör inte någon slutbetalning innan allt är besiktigat och godkänt, kommenterar Johan Leth, VD Brabyggare.se, i ett pressmeddelande från Villaägarnas Riksförbund.

I länder som Malta, Tyskland, Cypern, Luxemburg och Frankrike är förtroendet för hantverkarna i stället mycket högt. Listan toppas av Malta där så många som 72 procent har stort förtroende för hantverkarna, medan endast en procent uppger att förtroendet är mycket lågt.