Få hjälp att hitta den bästa mutterdragaren 2024


Momentverktyg, mutterknackare eller mutterdragare? Kärt barn har många namn och oavsett vad du väljer att kalla den är mutterdragaren ett mycket uppskattat och värdefullt verktyg när du exempelvis ska byta däck på bilen. Att veta vilken mutterdragare man ska välja är dock inte det lättaste och därför har vi tagit fram denna smidiga och detaljerade köpguide.

mutterdragare bäst i test

Hitta den bästa mutterdragaren för dig

En mutterdragare kan på många sätt liknas med en skruvdragare, men de har olika egenskaper och lämpar sig för olika ändamål. Mutterdragaren har ett mycket lägre vridmoment och är kraftfullare. Här har verktyget även ett fyrkantsfäste, till skillnad från skruvdragaren som har ett sexkantfäste. Mutterdragaren är således specifikt framtagen för just muttrar, även om verktyget är närbesläktat med skruvdragaren. Även om du aldrig har använt dig av en mutterdragare tidigare känner du säkerligen igen verktyget på det höga och hamrande ljud den ger ifrån sig.

Då kommer mutterdragaren till användning

Med hjälp av en traditionell skruvdragare kan du komma en bra bit på vägen, men när det gäller att dra åt muttrar eller skruva i mycket stora skruvar och bultar är mutterdragaren att rekommendera. Orsaken till detta är helt enkelt för att du kommer vara i behov av mer kraft och styrka. Verktygets uppgift är att se till att muttern eller skruven "slås runt", vilket ger en mycket kraftfull skruvning eller fästning. Tack vare verktygets mångsidighet kan du använda den i många olika situationer. Den lämpar sig till exempel utmärkt när du ska byta däck på bilen, men också om du ska skruva in franska träskruvar och vill slippa att förborra.

Så väljer du rätt mutterdragare

Det första steget i att välja rätt mutterdragare är att fundera på vad du vill använda den till och hur mycket kraft du kommer vara i behov av. En mycket vanlig missuppfattning är att man tror att ju starkare maskin man väljer, desto bättre. Detta kanske stämmer för den som arbetar med verktyget professionellt, men sällan för privatpersonen. Som privatperson är det osannolikt att du kommer behöva ett vridmoment på 1000 Nm eller mer och eftersom starkare maskiner är dyrare, kommer du bara att kasta pengar i sjön för funktioner som aldrig kommer till användning.

Batteri eller tryckluft – vad passar dig?

Utöver styrka kommer du också att behöva fundera på hur du vill att mutterdragaren ska drivas. Även om det finns några enstaka modeller kvar är det idag aningen sällsynt att hitta mutterdragare som drivs med el och sladd. Under en mycket lång tid ansågs nätdrivna verktyg vara mer kraftfulla, men tack vare modern teknik kan du idag få samma styrka med en batteridriven.

Batteridrivna eller tryckluftsdrivna mutterdragare är idag det vanligaste. Här listar vi fördelarna hos de olika alternativen.

Fördelar med batteridrivna

  • Samma prestanda som nätdrivna modeller.
  • Du behöver inte anpassa dig efter någon sladd.
  • Ditt arbetsområde kommer inte att begränsas.
  • Gör det möjligt att använda batteriet till andra verktyg.

Fördelar med tryckluftsdrivna

  • Passar bra för professionellt arbete.
  • Kompressor som passar alla tryckluftsdrivna verktyg.
  • Billigare i inköp.

Även om tryckluftsdrivna verktyg är en favorit hos industri- och hantverkare passar de sig inte alltid lika bra för hemmafixaren. Här är det viktigt att tänka på att du kommer vara i behov av en kompressor vid varje användning och att slangens räckvidd kan komma att begränsa hur mycket du kan röra dig eller förflytta dig med verktyget.

Så väljer du verktygsfäste

En mutterdragare är ingenting utan sina verktygsfästen och därför är det viktigt att du väljer rätt även här. I utbudet kan du hitta allt från mindre fästen på endast ¼ tum, men du kan också hitta fästen som lämpar sig för riktigt stora och kraftfulla maskiner. Det absolut vanligaste är dock att tumfästet ligger på ca ½. Det är också detta tum som brukar vara standard om man ska använda mutterdragaren för byte av däck på personbilar. Vid köp bör du fundera på vilka bits, hylsor och adaptrar som lämpar sig för ditt ändamål och välja därefter.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Mutterdragaren lämpar sig utmärkt när du ska skruva in mycket hårda skruvar och muttrar. Den är även utmärkt när du ska byta däck på både personbilar och lastbilar där mycket kraft är nödvändigt.
  • Mutterdragaren är ett lite dyrare verktyg där även de billigaste modellerna kostar från 1000 kronor och uppåt. Det vanligaste priset för en modell i mellanprisklassen är 1500-3000 kronor. För hemmabruk och enklare arbeten räcker de billigare alternativen dock mycket bra.
  • Det beror helt på vilken typ av arbete du planerar att utföra. Vilka tum du ska välja beror på storleken på muttern eller skruven i fråga. Ett tumfäste på ½ fungerar dock bra i de flesta situationer.