Lekställning – bästa köpet inomhus & utomhus i trä


En lekställning kan placeras både inom- och utomhus. Har du en stor trädgård och vill ge barnen något kul att roa sig med, eller är det en offentlig lekplats alternativt förskola som ska anläggas i kommunens regi? Oavsett anledning finns det tips att ta del av så att det blir rätt. Läs mer på vår köpguide.

Vilken lekställning ska man välja till barnen? En lekställning med rutschkana, ett lektorn i ställningen eller med lekstuga? Du måste även tänka på säkerhetsaspekten, underhåll samt fäste med jordankare et cetera.

Robusta lek- och klätterställningar

Om du har en trädgård och barn som älskar att leka är en lekställning det optimala valet. Även i lekparker är det A och O med lekutrustning. Tänk dock på att alltid välja en riktigt robust lekställning som inte riskerar att välta. Dina barn kommer vilja ta med sig kompisar hem för att leka ihop och i lekparker är ställningarna ständigt upptagna av många barn.

Köp alltid en lekställning av en pålitlig och erkänd leverantör, googla efter omdömen för att vara säker på att deras produkter alltid håller måttet. Kika efter CE-märkningen som garanterar att produkten är godkänd enligt EU:s standard.

Val av material i lekställningen

Du kan idag hitta lek- och klätterställningar i olika material och utföranden. De vanligaste materialen är stål, trä och plast och beroende på materialval har produkten olika egenskaper och utmaningar.

 • Stål – Ger ofta en innovativ och speciell produkt som är stabil. Behöver mycket lite underhåll.
 • Trä – Bra för inkluderande lekstugor och lekgömmor. Kräver en del underhåll.
 • Plast – Passar för en mindre klätterställning och för dig som vill ha många olika färger.

Lekställningar med rutschkana

En rutschkana bidrar inte bara till en kreativ lekmiljö, det är en spännande detalj som får barnen att känna på utmaningen och möta sin rädsla innan de bekantat sig mer med den. Beroende på om barnen är större eller mindre bör du välja en lekställning med rutschkana anpassad efter åldern.

TIPS! Välj en rutschkana med ganska breda sidoväggar så att barnen inte ramlar ur under åkturen.

Tillbehör till en lekställning utomhus

Om lekställningen är avsedd för utomhusbruk finns det många tillbehör som kan användas:

 • Gungor
 • En eller flera rutschkanor
 • Ringar
 • Stegar och trappor till olika nivåer
 • Lektorn eller lekstugor med tak (tänk på väderomslag)
 • Medhörande sandlåda

En lekställning utomhus ska alltid förankras med jordankare så att de inte tippar när de används. Ibland kan jordankare vara inkluderade i paketet, ibland måste de köpas till. Jordankare skruvas ned i marken och fästs sedan i stolparna i lekställningen.

Tillbehör till lekställning inomhus

Ska du förse din interiör med en lekställning bör du köpa en modell som inte är för stor om du naturligtvis inte har ett väldigt stort hus och ett gigantiskt lekrum. En lekställning av plast som du enkelt kan flytta efter behag och som är enkel att torka av är en bra idé. Även här är det mycket viktigt att kolla stabiliteten i produkten. En mindre klätterställning är vanligtvis mindre robust än den större varianten. Köp en produkt avsedd för den ålder dina barn och deras kompisar är i. Är klätterställningen till för små barn vars motorik ännu inte är utvecklad på samma sätt, är säkerheten ännu viktigare.

Tips på tillbehör till lekställning inomhus

 • Lekstuga så barnen kan leka affär eller mamma, pappa, barn
 • Mindre rutschkana, kanske tunnelrutschkana
 • Litet klätternät eller trapets
 • Krittavla där barnen kan rita teckningar eller skriva saker

Lekställning utifrån ålder

Barns utveckling är det du ska ha i åtanke när du väljer klätterställning. De ska träna upp sin motorik, balans, kreativitet och mod utifrån sin egen ålder. Lite äldre barn tycker till exempel om att leka sjörövare och behöver gömmor att gömma sig i, medan mindre barn fortfarande tränar sitt mod att åka rutschkana eller hoppa från en mindre höjd. Vanligtvis kan du börja låta barn från 3-årsåldern åka i en liten rutschkana.

Tänk pedagogiskt när du väljer lekutrustning. Prata även med personalen i butiken eller ring kundtjänst för den sajt du vill köpa produkten av för att få tips och råd.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Ja, på vissa lekställningar går det att bygga ut saker och ting så att utrustningen faktiskt växer i takt med barnet. Kolla på möjligheterna på modellen du är intresserad av innan köp.
 • Trä eller metall såsom aluminium är bäst i en lekställning eftersom de är mer robusta material och står emot väder och vind bättre än till exempel plast. Dock kan trä ruttna så småningom så om lekställningen ska stå utomhus behövs det i regel mer underhåll.
 • Internet är en guldgruva för att hitta lämpliga och billiga lekprodukter som lekställningar. Anmäl dig på olika sajter så får du ofta ta del av kampanjer och reaerbjudanden före alla andra.
 • Hem
 • Trädgård
 • Lekställning – bästa köpet inomhus & utomhus i trä