Så bygger du egen kompost för mat- och trädgårdsavfall


Det är få saker som är lika tillfredsställande i trädgårdsarbetet som att göra egen jord. Genom restavfall från trädgården och matrester från köket kommer du att få en perfekt jord med minimal ansträngning. I vår köpguide har vi listat alla produkter som är bäst i test när du ska skapa din egen jordfabrik!

Kompost

Få grönskande trädgård med kompostjord

Bra jord är nyckeln till en vacker trädgård. En mullrik, näringsrik och luftig jord gör att rötterna mår bra och växterna får det de behöver. Att ständigt köpa ny jord i trädgårdsbutiken är både arbetsamt, dyrt och inte lika miljövänligt som att göra egen. Det är enkelt att skapa sin egen jordfabrik i trädgården.

Börja med att hitta en bra plats, en yta där det är lite skugga brukar fungera bäst eftersom fukten behålls bättre. Är platsen alltför solig och torr riskerar nedbrytningsprocessen att stanna upp. Avsätt en tillräckligt stor plats så att du får plats med det du vill. Många blir förvånade över hur mycket ogräs och liknande som en trädgård producerar under ett år. Att ha tre olika fack brukar vara lagom för de flesta. På så sätt har du hela tiden ett eller två ställen att fylla på med nytt material.

Många fördelar med att göra egen jord

  • Ger näring till din trädgård som får den att växa och frodas.
  • Gratis, förutom den initiala byggkostnaden.
  • Inget mer kånkande av tunga jordsäckar från trädgårdsbutiken.
  • Miljövänlig.

Snickra din egen jordfabrik

Det går att bygga på flera olika sätt och hur du ska göra beror på vad det är du ska kompostera i den. Om du har planerat att använda matrester behöver du göra den isolerad och skadedjurssäker. Ska du endast ha den för avfall från trädgården, såsom ogräs, ris och liknande fungerar det med en enklare, öppen kompost.

Bygga kompost av lastpallar

Att bygga med överblivna lastpallar är en enkel och smidig lösning för den som snabbt vill ordna en kompost. Förutom att den är enkel att snickra ihop är den dessutom mycket billig och miljövänlig. I vanliga fall utgör lastpallar en botten men nu kommer de istället att bli väggar. Botten kan du låta vara öppen så länge du endast lägger avfall från trädgården i den. Sammanfoga dem med skruvar i hörnen så att de sitter ihop ordentligt. Skapa gärna en konstruktion med cirka tre fack så att du kan låta jorden ligga till sig i lugn och ro medan du fyller på i övriga fack.

Kompost av pallkragar

En enkel och snygg variant är att köpa pallkragar och stapla på varandra. Dessa är enkla att lyfta av och på och kräver inte något snickeriarbete. Komposten hålls ihop på ett bra sätt och tar väldigt liten plats. Denna lösning passar därför extra bra när du har en begränsad tomtyta eller när det är viktigt att det ser riktigt snyggt och prydligt ut i trädgården. Ytterligare en fördel är att du kan anpassa höjden utifrån behov och att det är enkelt att flytta runt den.

Bygga kompost för matavfall

Om du vill kunna kompostera matrester behöver du ordna en skadedjurssäker behållare. För att kunna göra det krävs en tät konstruktion utan öppningar där råttor och andra djur kan ta sig in. För att kompostprocessen ska fungera behövs det dock luft, vilket gör att det måste finnas luftöppningar. I dessa öppningar sätter du ett kraftigt metallnät som släpper in luften men håller djur ute.

Använda obehandlat eller behandlat trä?

En fråga som ofta kommer upp är om byggmaterialet ska behandlas eller inte. Nackdelen med att inte behandla virket är att det så småningom ruttnar och faller isär. Att använda impregnerat material anses inte heller vara bra eftersom det är giftigt och sakta läcker ut i jorden. En kompromiss som många förespråkar är att använda behandlat material då jorden ska användas till prydnadsväxter. Om jorden ska användas i grönsakslandet bör komposten däremot bestå av obehandlat virke.

Ett annat alternativ är att använda miljövänliga produkter för att virket ska bli mer motståndskraftigt. Linolja är ett exempel på produkt som gör att väta inte tränger in lika lätt. Linolja är enkel att använda och innehåller inte lösningsmedel eller tungmetaller. Tänk dock på att läsa produktinformationen ordentligt innan du beställer den så att den inte innehåller några tillsatta giftiga ämnen.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Att inte slänga sådant som blir över i trädgården eller köket är både miljövänligt och ekonomiskt. Dessutom kommer din trädgård att tacka dig eftersom den får mullrik jord som den älskar.
  • Nej, att ordna en egen jordfabrik är något som de flesta klarar av. Använder du pallkragar behöver du inte ens snickra.
  • Impregnerat virke står emot väta medan obehandlat så småningom börjar brytas ner. Många förespråkar obehandlat virke om jorden ska användas i grönsaksland och vid bärbuskar, d.v.s. ätbara odlingar.
  • Hem
  • Trädgård
  • Så bygger du egen kompost för mat- och trädgårdsavfall