Bygg egen köksö: Förändra köket och få trevliga sittplatser


Med en köksö skapar du en naturlig plats för umgänge och matlagning. Låt dina gäster vara med vid förberedelserna av middagen samtidigt som ni har trevligt tillsammans. I denna guide hittar du produkterna som är bäst i test när det kommer till att bygga en köksö.

Köksö

Kom igång med köksön

En köksö ger en lyxig känsla till köket och är dessutom mycket praktisk. För att kunna ha en köksö behöver det finnas tillräckligt med utrymme i det befintliga köket. Är köket litet kanske det finns möjlighet att ta bort en vägg mot vardagsrummet? På så sätt får du en öppen planlösning och kan bygga en köksö som binder samman köket med de sociala ytorna i vardagsrummet.

Planeringen är nyckeln till att lyckas med bygget av en köksö. Fundera igenom vad du vill använda ön till. Är det för att kunna ställa plåtar med bullbaket på? Då gäller det att satsa på mycket yta. Ska köksön användas för att ni ska kunna vara många samtidigt i köket och att alla ska kunna hjälpa till med matlagningen? Då behövs det sittplatser och mycket yta runt ön där det är möjligt att mötas utan att det blir för trångt. Kanske ska ön främst vara till för att få mer förvaring för prylar eller kanske vinkyl? Då bör du satsa på flera hyllplan och lådor i köksön.

Fundera också på vad du ska inreda köksön med. Praktiska set med köksredskap som står framme är smart att ha så att du inte behöver springa runt i köket. Det gäller också att välja rätt stolar till köksön. Ofta är nätta barstolar en bra lösning eftersom de är högre än vanliga stolar och dessutom tar mindre plats och går att skjuta undan enkelt.

Tips för köksön

 • Vill du ha en extra stor köksö? Undersök om det går att ta bort en vägg mellan kök och vardagsrum.
 • Fundera på vad den ska användas till: bullbak, gemensamma måltider eller förvaring. Anpassa sedan bygget så att köksön fungerar med de viktigaste behoven.
 • Välj rätt stolar som fungerar till en köksö, barstolar brukar vara ett bra val.
 • Inred med snygga detaljer som kryddväxter och stilrena köksredskap.

Vad kostar en köksö?

En fråga som är väsentlig är förstås frågan om priset. Här går det inte att ge ett exakt svar på vad slutnotan kommer att landa på eftersom svaret är att det beror på. Vad det beror på är bland annat storlek, val av material, om det krävs hantverkshjälp o.s.v. Ju mer av arbetet som du gör själv, desto billigare blir det, liksom om du väljer material till lägre pris istället för det allra lyxigaste. Kostnaden beror dessutom på hur stor köksö som du har tänkt att bygga.

Så bygger du en köksö

Är du någorlunda händig och tycker om att snickra är det fullt möjligt att bygga en köksö själv. Så länge du inte planerar att ha en diskho, diskmaskin, spis eller liknande i köksön handlar arbetet bara om snickeri. Behöver du dra elledningar eller vattenrör till den bör du däremot anlita professionellt utbildade hantverkare.

En köksö är enkel att bygga med hjälp av några vanliga köksskåp och en bänkskiva. Börja med att planera var den ska stå och mät ordentligt innan du köper in materialet. Kom ihåg att det behövs tillräckligt med utrymme för att kunna gå runt bänken och komma åt att städa och öppna luckor i närheten.

När planering och inköp är klara är det dags att placera ut köksskåpen på den plats ön ska vara. Fäst skåpen i varandra med rejäla skruvar så att de inte kan glida isär. När skåpen är på plats lägger du en bänkskiva ovanpå och fäster med ett starkt lim för montering. Om du har plats är det en bra idé att använda en bänkskiva som är större än skåpen så att det finns utrymme att ha sittplatser vid köksön.

Fixa egen köksö

 • Använd vanliga köksskåp och en bänkskiva
 • Fäst skåpen i varandra med skruvar
 • Limma fast bänkskivan så att den sitter fast ordentligt
 • Låt bänksskivan sticka ut så att det finns plats att sitta vid köksön


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Hur mycket det kostar beror på hur stor köksön är och om du använder lyxiga material som exempelvis en marmorskiva eller en enkel bänkskiva i laminat. Priset skiljer sig också åt om du gör jobbet själv eller anlitar hantverkare.
 • Det är relativt enkelt att bygga en köksö med några köksskåp och en bänkskiva. Tänk på att planera placeringen noggrant så att det finns tillräckligt med utrymme runt köksön.
 • En köksö kan fungera både som en plats för matlagning och för att sitta och äta vid. Ön fungerar perfekt som en extra avlastningsyta och är också bra om ni är flera som lagar mat tillsammans.
 • Hem
 • Till köket
 • Bygg egen köksö: Förändra köket och få trevliga sittplatser