Köp den bästa köksbänken 2024


Är det dags för en köksrenovering eller har den gamla köksbänken sett sina bästa dagar? När det är dags att köpa ny köksbänk måste du se över saker som material, storlek, design och hållbarhet över tid samt hur dina matlagningsvanor ser ut. Läs mer i vår köpguide.

köksbänk bäst i test

Lyxig look eller enbart praktiskt och funktionellt. En köksbänk ska alltid vara gjord för att laga mat men vissa föredrar design mer än funktionalitet. Olika material är olika känsliga och behöver mer underhåll, däremot är de otroligt vackra och smälter in underbart i köket.

Matcha köksbänken med köket

Bara för att du ser en köksbänk kanske inte det innebär att den fungerar just i ditt kök. Den ska matchas med skåp och lådor och även fungera som hjälpreda när du lagar mat.

Materialval

Det är viktigt att läsa på om hur materialen står till i bäst i tester – bland annat har stenskivor och granit hamnat mycket högt upp i resultaten medan trä visserligen är billigare men behöver en del underhåll.

 • Marmor eller kalksten – Marmor är ett fantastiskt vackert material men kräver en del av användaren. Den står inte så väl emot syror som citron och ättika, vilket betyder att du måste vara försiktig när du lagar mat med sådana råvaror. Dock är båda materialen mycket värmetåliga och enkla att rengöra.
 • Granit – Ett starkt rekommenderat material för dig som lagar mycket mat, speciellt när starka syror förekommer. Den kräver minimalt med underhåll och har en lång livslängd samtidigt som det ger ett elegant intryck.
 • Trä – Köksbänkar av trä är vackra men kräver en del underhåll och är inte speciellt värmetåliga. De ska slipas med jämna mellanrum, speciellt om du hackar och ställer saker på den.
 • Laminat – En riktig höjdare för dig med liten plånbok och som dessutom letar efter en köksbänk som håller länge. Du kan ställa i princip vad som helst på den och den är lätt att rengöra.

Andra material som förekommer mer och mer är betong, kakel, glas och rostfritt stål, vilket ger ett industriellt intryck med proffsighet. Betong kan gjutas helt enligt egna önskemål och står sig väldigt länge. Dock kan det få sprickor som är svåra att reparera.

Hur ofta ska bänkskivan användas?

Om du mer är ute efter ett vackert kök, snarare än att använda det kan du i stort sett köpa vilken köksbänk du vill. Om du däremot är en kock i köket måste du tänka till, speciellt vad gäller materialen.

 • Hur ofta lagar du mat?
 • Vad brukar du laga?
 • Ska bänkskivan användas av fler än du själv?
 • Har du en köksö eller ska bänken vara integrerad i själva köket?
 • Hur mycket är du beredd att lägga, både vid köp och för underhåll?

Låt dig inspireras

Kanske har du redan en tydlig idé vad du vill ha eller så behöver du fler tips och idéer innan köpet av bänkskiva. Online finns massor av inspiration och även i den här köpguiden kan du se fem olika köksbänkar som skulle kunna passa in i ditt kök. Leta efter köksinspiration i inredningsmagasin eller via bilder på Google för att hitta rätt. I kombination med dina egna behov har du snart prickat in rätt köksbänk.

Fundera också på hur du kan matcha med resten av inredningen. Vill du att dina köksluckor och skåp ska gå ton i ton eller se ut som ungefär samma material? Idag är till exempel ett kök helt i rostfritt stål ett populärt val.

Hur stor arbetsyta behöver du?

En annan faktor att ta i beaktning är hur stor du vill ha din köksbänk. Om du lagar mat ofta och regelbundet och jobbar med olika livsmedel kanske en köksö är det bästa alternativet. En köksö är även bra att använda som matbord eller "bardisk" när det kommer folk på besök. Då ställs det vinglas och tallrikar på den och det bildas ofta fläckar runt omkring...

Det finns inget mer irriterande än ett litet kök där bara en person får plats och där köksluckor går in i varandra om ni är flera som lagar mat. Se till att köksbänken både utgör en snygg inredningsdetalj och en korrekt arbetsyta för alla som bor i hushållet.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • Se över dina matlagningsbehov och vanor samt tänk på hur bänken ska kunna smälta in i din köksmiljö. Olika material finns med olika underhållsbehov och i ett brett prisspann.
 • Det beror på vilket material du väljer, hur mycket du är beredd att lägga på underhåll samt hur mycket du använder den. Laminat och granit är riktigt tåliga bänkskivor medan marmor, trä och glas kräver mer både ekonomiskt och underhållsmässigt.
 • Syror som citron, vin och ättika samt färgade livsmedel som rödbeta, curry och färgmedel till bakning tenderar att slita på många bänkskivor.