Bästa klotgrillen - liten eller 57 cm stor


Vi har letat fram de bästa klotgrillarna på marknaden. Se testvinnarna av 57 cm respektive mindre och bärbara. Alla fördelar med liten och stor.

Bäst i test
Weber
Q3200
Modern klassiker med två brännare och fantastik grillyta
Bästa premium
Weber
Weber Kolgrill Summit Kamado S6
Kvalitets-grill med flera smarta funktioner, bland annat gasoltändning för briketterna.
Bästa elgrill
Weber
Weber Q 1400
Smidig elgrill som blivit mångas favorit.
Bästa bärbara
Boretti
Boretti Tonello
Liten och modern grill som kan tas med på utflykten.
Bäst i test
Bäst i test

Q3200

Modern klassiker med två brännare och fantastik grillyta

Q3200

Modern klassiker med två brännare och fantastik grillyta

Produktegenskaper

 • Rymlig och flexibel
 • Två brännare i rostrfritt stål
 • Praktiska sidobord
 • Lätt att flytta runt pågrund av hjulen
 • Stor grillyta

Produktöversikt

Webers historia sträcker sig hela vägen tillbaka till 1952 i USA där världens första brikettgrill tillverkades. Sedan dess har Weber tagit världen med storm och deras filosofi - att en grill är så mycket mer än bara en grill - har revolutionerat grillvärlden och genomsyrar Weber även idag.

Q3200
från Weber är en rymlig och smidig gasolgrill med fantastisk grillyta och praktiska utfällbara sidobord. Grillen har två brännare i rostfritt stål som gör att du kan grilla i både direkt och indirekt värme. De två hjulen gör grillen enkel att förflytta och grillen är smidig nog för små uteplatser och trädgårdar men ändå rymlig nog - med sin 63 x 45 cm grillyta - att grilla en hel steak. 

Se priser på Q3200


Bästa premium
Bästa premium

Weber Kolgrill Summit Kamado S6

Kvalitets-grill med flera smarta funktioner, bland annat gasoltändning för briketterna.

Weber Kolgrill Summit Kamado S6

Kvalitets-grill med flera smarta funktioner, bland annat gasoltändning för briketterna.

Produktegenskaper

 • Diameter: 61 cm
 • Låsbara svänghjul
 • Inbyggd termometer
 • Stor avlastningsyta

Produktöversikt

En elegant klotgrill för dig som endast nöjer dig med det bästa. Med Summit Kamado S6 kan du både grilla och röka på låg temperatur. Både lock och balja är dubbelt isolerade vilket gör det lättare att kontrollera temperaturen, den inbyggda termometern hjälper dig hålla full koll på matlagningen.

Det stora avlastningsbordet är komplett med trådkorg, detta är det perfekta sommarköket!

Se priser på Weber Kolgrill Summit Kamado S6


Bästa elgrill
Bästa elgrill

Weber Q 1400

Smidig elgrill som blivit mångas favorit.

Weber Q 1400

Smidig elgrill som blivit mångas favorit.

Produktegenskaper

 • Grillyta: 43 x 32 centimeter
 • Balja och lock i aluminium
 • Effekt: 2 200 watt

Produktöversikt

Weber Q 1400 är en praktisk och smidig elgrill som håller hög kvalitet. Möjligheterna för olika typer av tillagning tack vare att grillgallret är tvådelat vilket gör att du kan ersätta ena delen med exempelvis en stekplatta. Den kompakta storleken gör grillen särskilt lämpad för att använda på balkongen eller att ta med på campingturen. Grillytan på 43 x 32 centimeter ger gott om plats för grillning över direkt värme.

Se priser på Weber Q 1400


Bästa bärbara
Bästa bärbara

Boretti Tonello

Liten och modern grill som kan tas med på utflykten.

Boretti Tonello

Liten och modern grill som kan tas med på utflykten.

Produktegenskaper

 • Grillyta i gjutjärn
 • Vikt: 14 kg
 • Integrerad termometer

Produktöversikt

Denna lilla kolgrill i modern design kombinerar hög funktionalitet med snygg design på ett raffinerat sätt. Den kompakta designen och en vikt på endast 14 kilo gör den lätt och smidig att ta med sig på utflykten, men funkar såklart lika bra på balkongen eller den lilla uteplatsen. Grillytan i gjutjärn ser till att värmen sprids jämnt och den integrerade termometern gör att du kan hålla koll på tillagningen utan att lyfta på locket i onödan.

Se priser på Boretti Tonello


Säg grilla och de flesta får något drömskt i blicken. Kort sagt är det få som kan stå emot en riktigt god, grillad måltid. För att resultatet ska bli så där bra som du drömt om är det emellertid viktigt att du har en bra grill. En klotgrill är ett bra och mångsidigt alternativ som finns i flera olika utföranden. Vi har tagit fram de klotgrillar som är bäst i test, men hjälper dig även med tips och råd för att du ska hitta din perfekta grill för årets grillsäsong.

Fördelar med en klotgrill

 • Kan agera både ugn och grill tack vare locket
 • Lätt att reglera temperaturen på grund av luftventiler
 • Kortare grilltid
 • Gör att köttet och de andra råvarorna behåller sin saftighet

Olika typer av klotgrillar

Det finns många olika modeller och storlekar på klotgrillar. Du kan hitta en grill som är liten och passar perfekt till picknicken, likväl som en riktigt stor variant som är bra om du gillar att grilla åt många.

Det vanligaste är att grillen eldas med kol eller briketter, men idag finns även varianter som drivs av gasol och el. Vill du ha en riktigt genuin grillupplevelse rekommenderas dock en koleldad grill. Är du en otålig person som vill komma igång med grillningen snabbt kan det emellertid vara bra att välja en gasol- eller elgrill.

Det är i sammanhanget även värt att nämna de keramiska grillarna som kommit stort under senare år. Dessa är av klotmodell, men har en mer äggliknande form. Fördelen med dessa är att de är mycket mångsidiga och fungerar bra till långkok såväl som till rökning.

Välj en klotgrill för mångsidig matlagning

En av de främsta fördelarna med att välja en grill av klotmodell är att du kan laga mat på så många olika sätt med den. Den fungerar naturligtvis utmärkt att grilla som vanligt på, men lämpar sig även extra bra när du vill laga till en stor köttbit under en längre tid. Det som gör den här grillen speciell är att den är utrustad med lock. När du fäller ned det skapas konvektionsvärme vilket liknar den typ av värme du får i en ugn. Grillen är av den anledningen perfekt om du vill kunna laga pizza på grillen.

En annan fördel med den här modellen av grill är att det är väldigt enkelt att reglerar temperaturen eftersom den är utrustad med luftventiler. Ju mer luft du släpper in i grillen, desto häftigare brinner kolen. Det kan på grund av detta vara bra att välja en grill som är utrustad med termometer. På så sätt kan du enkelt se vilken temperatur din grill håller.

Värt att nämna är också att grillar av den här modellen även bidrar till att köttet blir saftigare eftersom grilltiden kortas ned på grund av locket.

Hur man grillar med kol

För att lyckas med att grilla med kol eller briketter är det viktigt att du gör på rätt sätt. Misstaget många gör är att lägga på råvaran för snabbt efter det att de tänt på kolet. Det ger en ojämn värme och du riskerar även att bränna köttet.

Så här ska du göra för att lyckas med kolgrillning:

1. Strö ut kol eller briketter i din grill. Låt högen av kol eller briketter få en toppig form.

2. Använd helst en elektrisk grilltändare, ett tändrör, tändpapper eller tändkuber när det är dags att tända på grillen. Undvik gärna tändvätska eftersom det både är mer riskfyllt och dessutom kan ge maten en bismak.

3. Låt kolen eller briketterna brinna i minst 30 minuter. När ytan har blivit gråvit och inte länge brinner är det dags att lägga på dina råvaror på grillen.

5. Försök att inte vända på dina råvaror för ofta utan låt dem istället ligga stilla och få en ordentlig grillyta. På så sätt får du ett bra resultat och behåller vätska i råvaran.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Vi har tagit fram de grillar som är bäst i test så att du enkelt kan hitta en riktigt bra modell. Vilken grill som fungerar bäst för just dig beror även på vilka behov du har. Grillar du ofta till många behöver du en grill med en rejäl grillyta, tex 57 cm. Vill du istället ha en grill till picknicken så är det bra att välja en portabel och bärbar variant.
 • Gillar du själva hantverket med grillandet är en koleldad grill att föredra. Är det istället viktigt för dig att komma igång med grillningen snabbt är en elgrill eller en gasolvariant ett bra val.
 • Om du har en klotgrill som eldas med kol, försök då att undvika att tända grillen med hjälp av tändvätska då det inte är ett miljövänligt alternativ. Tändvätska kan också leda till brännskador om den hanteras fel. Välj istället hellre att tända med en elektriskt grilltändare, ett tändrör, tändpapper eller tändkuber.