Välj rätt klinker till ditt badrum


Läs vår guide för att hitta klinker som passar i ditt badrum. Vi har även tagit fram de bästa plattorna på marknaden så att du slipper leta.

Klinker till badrum

Badrummet är ett av de viktigaste rummen i bostaden och ska vara en härlig plats att ta hand om hygienen på samtidigt som det helst ska vara lättstädat och praktiskt. Ett bra alternativ att använda sig av när det är dags för nytt badrumsgolv är klinker då det både är vackert och lätt att hålla rent. Vi ger dig tips inför din badrumsrenovering och rekommenderar dessutom de absolut bästa plattorna på marknaden.

Vad är klinker?

Kanske tänker du närmast på skrovliga plattor i naturfärger när du tänker på klinker? Sanningen är dock att klinker är så mycket mer än så. Idag finns plattor i mängder av färger och former. Du kan med andra ord klä ditt badrumsgolv med allt från mosaik till stora och stilrena plattor.

Egentligen är klinker och kakel nästan samma sak, en keramisk platta eller en platta av natursten som är avsedd för att antingen täcka golv eller väggar. Den platta som är avsedd för golv kallas klinker, medan den som sätts på väggar benämns kakel.

Fördelar med klinkergolv i badrummet

  • Tål väta bra
  • Finns i många olika modeller och färger
  • Hållbart material
  • Lättstädat

Vilken typ av platta ska du välja?

När du ska välja plattor till badrumsgolvet finns det en hel del saker att ta hänsyn till, till exempel form, färg, storlek och material. Här listar vi de viktigaste punkterna:

Storlek

På senare år har det blivit väldigt modernt med riktigt stora plattor på badrumsgolvet. Det är dock viktigt att veta att hur stor platta du kan välja har att göra med storleken på ditt badrum. Ett bra riktmärke är att ett badrum på sex kvadratmeter inte bör ha en platta som är större än 15x15 centimeter. Det beror på att fallet på golvet annars riskerar att bli felaktigt och att plattorna kan få så kallat fogsprång, det vill säga att det bildas en höjdskillnad mellan plattorna.

Skulle du ändå vilja ha större plattor finns det dock en lösning. Du kan nämligen komma runt reglerna genom att installera en väggnära golvbrunn. Med en sådan behöver golvet bara luta i en enda riktning till skillnad från ett vanligt badrumsgolv som har lutning från flera håll.

Material

Klinker finns i många olika utföranden, till exempel glaserade och oglaserade plattor samt plattor i natursten. Fördelen med en glaserad platta är att den är väldigt lätt att hålla ren. En oglaserad platta är däremot mer slitstark. Detsamma gäller för plattor i natursten. Fundera lite över vilka egenskaper som är viktiga för dig innan du gör ditt inköp.

Design

Vilken design plattorna ska ha är förstås i mångt och mycket en smaksak. Det kan dock vara bra att tänka på några saker.

Vill du att ditt badrum ska hålla sig fint i många år är det bra att satsa på ett klassiskt vitt eller naturfärgat alternativ. Det är också viktigt att tänka på hur dina klinkers passar till väggarna. En mönstrad klinker kan vara otroligt fint till en mer neutral vägg. Det är också vackert när plattorna går ton i ton med varandra.

Lägga klinker i badrum

Det är faktiskt möjligt att lägga badrumsgolvet själv, men det finns några saker du bör tänka på innan du sätter igen. Underarbetet är till exempel extremt viktigt. Tätskiktet i badrummet måste vara helt intakt för att du ska skyddas mot vattenskador, fukt och mögel. Om du behöver göra ett nytt tätskikt är det alltid en god idé att ta hjälp av en duktig fackman så att arbetet blir gjort på rätt sätt.

Innan du börjar lägga plattorna är det viktigt att du planerar hur det slutgiltiga resultatet ska bli. Prova att lägga ut plattorna på golvet, då blir det enklare att räkna ut hur många rader du behöver och var du kan behöva skarva eller kapa.

När det är dags att lägga plattorna utgår du från golvbrunnen, detta för att fallet på golvet ska bli korrekt. För att få rätt avstånd mellan plattorna kan du använda dig av så kallade kakelkryss eller rep. Kakelkryssen låter du ligga kvar under arbetets gång, medan det går bra att dra bort repet efter hand.

Plattorna fästs med hjälp av en fästmassa och fogas sedan med fog avsedd för våtutrymmen när massan har härdat.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Är ditt badrum mindre än sex kvadratmeter bör plattorna inte vara större än 15x15 centimeter. Installerar du en väggnära golvbrunn kan du dock använda större plattor.
  • Oglaserade plattor tenderar att vara mer hållbara än de glaserade varianterna. De glaserade plattorna är i sin tur lättare att hålla rena. Fundera därför lite på vilka behov du har innan du väljer plattor.
  • Med tid, tålamod och rätt redskap går det utmärkt att lägga klinker själv. Ta dock hjälp av en fackman för att försäkra dig om att tätskiktet är helt.
  • Hem
  • Badrum
  • Välj rätt klinker till ditt badrum