Klinker - bäst i test


Klinkers är både estetiskt tilltalande och lättstädat, det bästa av två världar! Läs vår kompletta köpguide för klinker och hitta det som är bäst i test.

Klinker

Det finns många olika sätt att smycka både golv och väggar på, men en av de snyggaste metoderna är att använda sig av klinkers. Det här är ett material som inte bara är attraktivt för ögat, utan är samtidigt praktiskt på flera olika sätt. Klinkers kan användas i en rad olika sammanhang och i den här köpguiden ska vi ge användbara tips.

Klinkers att använda inomhus

Klinkerplattor köper du enkelt på nätet, där du hittar en mängd butiker med ett stort sortiment för alla behov.

Det som gör klinkers till ett så populärt inslag i våra hem är flexibiliteten; det fungerar i så många utrymmen och finns i en mängd olika utföranden. Exempelvis är klinker i hall en mycket vanlig syn, mycket tack vare att det är praktiskt i vårt kalla klimat med ett material som tål våta skor och stövlar. Många väljer därför att lägga klinkers i hela hallytan, medan andra fokuserar klinkersläggandet till området där skorna avlägsnas (d v s innanför ytterdörren).

Andra populära klinkerutrymmen är:

  • Kök. Ett tjusigt klinkergolv lyfter vilket kök som helst. Dessutom är det otroligt slitstarkt och kommer se lika snyggt ut efter år av användning. Klinker kombineras ofta med kakel, som är det vanligaste materialet att sätta på vägg (det har en lägre vikt än klinker). Här kan dock både kulör och form varieras mycket och kan gärna skifta mellan golv och vägg. Det klassiska köket har inte sällan vitt kakel på väggarna, vilket passar utmärkt ihop med exempelvis ett grått klinkergolv. Fundera över vilken känsla ditt kök ska förmedla; ska det andas tidlöshet eller vill du åt en modern stil?
  • Badrum. Klinkerplattor är oerhört sköna att gå på med bara fötter; det är slätt och behagligt och känns samtidigt mycket följsamt - det märker du inte minst när du står i duschen och har fötterna på golvet. Inte nog med det så gör klinkers att badrummet ser mycket lyxigare ut än när det exempelvis satsats på en våtrumsmatta. Kombinerat med golvvärme blir upplevelsen av ditt badrum fantastisk. Observera dock att ett nytt klinkergolv behöver "vila" en period innan golvvärmen slås på. Den rekommenderade tiden är 28 dagar, sedan kan värmen slås på med 5 grader per dygn tills önskad temperatur har uppnåtts.
  • Matsal, vardagsrum och sovrum. I många andra länder, exempelvis i Sydeuropa, är det vanligt med klinker i rum där vi här i Norden vanligen inte reflekterar över att det faktiskt kan passa in. Eftersom det här är ett praktiskt material som samtidigt smyckar ett rum i en så stor utsträckning, är det verkligen märkligt att vissa ytor missas. Tänk dig exempelvis en golvyta i matsalen som bär ett visst mönster eller en härlig kulör, till skillnad från det ganska förutsägbara parkettgolvet. Våga ta ut svängarna och låt dig inspireras av Spanien, Italien och Portugal! Känns klinker lite hårt som material att ha i sovrummet, kan du med fördel satsa på matchande mattor som både blir skönt för fötterna och kompletterar inredningsdesignen i rummet.

Klinkers till andra vanliga rum och utrymmen

Eftersom klinkers finns att tillgå i olika tjocklekar finns det varianter som är lite mer klimat- och vädertåliga än andra. En tjockare typ av klinker (ex. 20 mm) går att använda utomhus, där den lämpar sig på altaner, uteplatser, balkonger och runt en swimmingpool. Den släta ytan gör att den är lätt att hålla ren och den är dessutom tålig mot salt. Ytterligare en positiv aspekt med att använda klinker utomhus är att ytan inte behöver behandlas, vilket gör att underhållet blir både smidigt och enkelt.

Önskar du en lyxigare känsla i garaget är klinker det naturliga valet. Du väljer då den tjockare varianten som tål bilens tyngd. Den här formen av golv är lättstädad på grund av slätheten samt att det inte förekommer några springor; här kommer du långt med en vanlig sopkvast. Spolar du vatten på golvet, tänk på att torka upp större pölar särskilt om du har ett kalkrikt vatten - annars kan det lätt bli kalkfläckar på golvytan.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Ja, du kan i viss utsträckning sätta ditt eget klinker (och kakel) men det finns vissa begränsningar, som går att ta reda på via Byggkeramikrådet. Där hittar du de regler som finns kring just plattsättning.
  • Klinker är ett mycket smidigt material vad gäller skötsel och underhåll. Det är lätt att hålla ren tack vare den släta ytan som enkelt torkas av.
  • Eftersom klinker handlar om både färg och form blir valet en smaksak. Många väljer att basera sitt val på övriga kulörer etc. som finns i hemmet.