Bästa klätterställningen för barn


Barn behöver röra på sig mycket och med en klätterställning får de timmar av lek och träning. Här hittar du våra fem bästa varianter. Både för inomhus och i trädgården. Läs mer om hur vi valt ut klätterställningarna och vad du bör tänka på för att välja rätt modell.

Goda fördelar med en klätterställning

Med en bra klätterställning får dina barn fantastiska möjligheter att leka med både kroppen och fantasin. Beroende på modell kan ställningen bli ett medeltida slott och rutschkanan en drakes tunga, medan klätterväggar i själva verket är Kilimanjaros brantaste sluttningar. Ställningen ger timmar av underhållning men också rejält med träning, och beroende på vilken modell du väljer finns det möjligheter till balansövningar och koordinationsinlärning.

Vilken klätterställning ska jag välja?

Här kan du läsa om några viktiga faktorer att ta med i beräkningen vid val av den bästa klätterställningen för dina barn. Våra fem förslag är alla av mycket god kvalitet, men har olika egenskaper sinsemellan.

Utomhus eller inomhus?

Idag finns det en myriad roliga klätterställningar för alla utrymmen och det krävs absolut inte att du har en enorm trädgård för att du ska kunna ge barnen en kul lekplats. Det finns små och stora varianter i olika material som passar för aktiviteter inom- eller utomhus.

Har du en uteplats kan du satsa på större modeller med hus, rutschkanor och klätterväggar i olika designer. Beroende på yta kan du skaffa klätterställningar som breder ut sig lite och erbjuder många olika moment, exempelvis broar, torn, nät och rutschkanor. För inomhusbruk finns det modeller med exempelvis ribbstolar, romerska ringar, klätterväggar och gömmor.

Storlek

Det allra första du bör se över är utrymmet där klätterställningen ska stå. För det krävs att du plockar fram måttstocken och anteckningsboken. Tänk på att måtten inte enbart ska handla om ställningen i sig utan också att det finns rejält med svängrum; en rutschkana bör ju inte ha ett träd som står blott en meter framför mynningen. Ska ställningen stå inomhus är också höjden viktig.

Vikt

De flesta klätterställningar är designade för att flera barn ska kunna använda dem på en gång, men det kan variera från modell till modell. Ställningen i sig kan vara av olika vikt beroende på material och storlek och du bör också hålla utkik efter den så kallade användarvikten. Är det bara ett barn som ska leka brukar det inte vara något större problem men om det är flera kan du behöva en ställning som klarar extra mycket användarvikt.

Material - trä, plast eller stål

Klätterställningar är tillverkade av trä, stål eller plast och det är inte ovanligt med kombinationer av alla tre, exempelvis en träställning med en rutschkana i plast. Vi har valt modeller som är tillverkade av giftfria material och som klarar en hel del stryk av både barn och väderlek. För utomhusbruk är trä snyggast men för att undvika sprickor och röta kräver de ofta lite mer underhåll än stål. Plast är lättare att hantera men kan bli lite vingligt och passar bättre för små klätterställningar för de allra yngsta.

Olika aktiviteter

Alla barn är unika och har sina egna, personliga favoritlekar och -aktiviteter. När du ska välja klätterställning är det därför smart att hålla utkik efter olika egenskaper som passar just dina barn allra bäst. Några exempel på kul alternativ är:

  • Basketkorg - ger tillfälle till övning både i sällskap och på egen hand
  • Balanslinor - balansen är oerhört viktig för alla åldrar och kan vara en rejäl utmaning
  • Repstegar - ger både styrka och koordination
  • Romerska ringar och trapets - fantastiska för precision och styrka
  • Boxningssäck - väck barnets inre Rocky
  • Rutschkana - maximera leken med en fartfylld rutschkana

Design

Barn brukar inte bry sig så mycket om hur snygg en klätterställning är men däremot kan det vara trevligt för de vuxna om den passar bra i trädgården. För de yngsta är det alltid kul med riktigt färgglada modeller och de lite äldre barnen uppskattar ofta vissa teman, till exempel skeppsmotiv eller borgar. Du kan också sätta till egna inslag, till exempel med flaggor, stickers och färggranna gummimattor.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Förutom rengöring brukar de flesta klätterställningar inte kräva så mycket underhåll. Du bör dock regelbundet inspektera barnens ställning då det kan ha uppstått sprickor eller skador under lekens gång. Säkerheten är ju A och O och när du har med busfrön att göra är det bäst att alltid vara på den säkra sidan. Om ställningen står utomhus kan det finnas beståndsdelar, exempelvis bomullsrep, som kan ruttna med tiden och vissa trämaterial behöver ytbehandlas då och då.
  • Alla klätterställningar som vi presenterar här är lätta att montera ihop och kommer med bra instruktioner. I de allra flesta fallen är det helt enkelt frågan om att sätta ihop delar som uppenbart passar med varandra. För att utomhusställningar ska stå så säkert som möjligt är jordankare allra bäst, medan inomhusställningar ofta skruvas fast i väggarna och/eller taket för garanterad stabilitet.
  • I våra test av de bästa klätterställningarna har vi självklart valt modeller av god kvalitet som kommer hålla länge. De kommer alla med garanti som brukar variera på mellan ett och fem år. Med god underhållning brukar de flesta klätterställningar hålla mycket längre än så.