Jämför de bästa kap- och gersågarna 2024


När det är dags att starta nästa snickarprojekt är en kap- och gersåg ett perfekt verktyg. Ta del av vår köpguide som listar sågarna som är bäst i test.

Bäst i test
Bosch
GCM 8 SJL
Bästa premium
Bosch
Bosch GCM 12 GDL
Populär
Dewalt
Dewalt DWS774
Bäst i test
Bäst i test

GCM 8 SJL

GCM 8 SJL

Produktegenskaper

 • Nätdriven
 • Effekt: 1600 watt
 • Mjukstart
 • Med lasermarkör
 • Klingdiameter: 216 mm

Produktöversikt

Se priser på GCM 8 SJL


Bästa premium
Bästa premium

Bosch GCM 12 GDL

Bosch GCM 12 GDL

Produktegenskaper

 • Nätdriven
 • Effekt: 2 000 watt
 • Spårsågsfunktion
 • Klingdiameter: 305 mm

Produktöversikt

Se priser på Bosch GCM 12 GDL


Populär
Populär

Dewalt DWS774

Dewalt DWS774

Produktegenskaper

 • Nätdriven
 • Effekt: 1 400 watt
 • Klingdiameter: 216 mm
 • Maximalt sågdjup: 70 mm

Produktöversikt

Se priser på Dewalt DWS774


kap- och gersåg bäst i test

Om du gillar att snickra och ständigt har ett nytt byggprojekt på gång är en kap- och gersåg ett måste. Sågen gör arbetet enklare och mer bekvämt samtidigt som sågandet går rejält mycket fortare än med en handsåg. Hitta din egen favorit i vår köpguide till sågarna som användarna tycker är bäst i test.

Kom igång med bygg och renovering hemma

Skulle du vilja fräscha upp ditt hem och kanske få finare ytskick och smarta förvaringslösningar? Behöver du ett extra rum till barnen som inte längre vill dela rum? Kanske funderar du på att bygga en friggebod eller en altan? Om du tycker om att snickra och inte vill lägga stora summor på att anlita hantverkare är den bästa lösningen att göra jobbet själv. För att underlätta bör du i sådant fall se till att fylla förrådet med verktygen som hjälper dig att klara av hemmafixet på bästa sätt. Ett av de allra mest allsidiga och användbara verktygen är en kap- och gersåg som gör att sågningen går som en dans!

Såga enkelt och få bästa resultatet

En kap- och gersåg är en cirkelsåg som går att ställa in i olika vinklar. Med den kapar du plankor och lister snabbt och smidigt. I grundläget är det bara att såga raka snitt, något som är bra om du till exempel ska såga upp en större mängd brädor till en altan. Om du behöver kapa lister i en viss vinkel gör geringsfunktionen att du lätt ställer in sågen i önskad vinkel och sedan kapar listen. En kap- och gersåg gör att du sparar både tid och energi i samband med snickarprojekten.

En kap- och gersåg går att få både som batteridriven och med nätanslutning. Vilken du ska välja beror på om du ofta flyttar runt sågen eller inte. Har du den för det mesta på ett och samma ställe och har tillgång till ett eluttag i närheten fungerar det förstås bra med en nätansluten. Behöver du kunna stå och såga på olika platser, till exempel i en trädgård utan ett eluttag i närheten är däremot batteridrift ett bra val.

Pris för en kap- och gersåg

Kostnaden för sågen beror på bland annat märke, kapacitet och kvalitet. Det går att få en billigare såg för någon dryg tusenlapp men om du vill ha en kvalitetssåg med lång livslängd bör du välja en såg för några tusen. Riktigt dyra sågar används främst av professionella snickare men kan även vara intressanta om du är händig och tycker om att bygga ofta. Batteridrivna sågar är oftast dyrare än nätanslutna.

När du jämför pris bör du också läsa det finstilta för att se vad som ingår i priset. Ett lägre pris kan innebär att du kanske måste köpa till sågklingor, batteri och andra tillbehör.

Många fördelar med kap- och gersåg

 • Enkel att använda och gör att byggprojekten blir klara snabbare är med en handsåg.
 • Ger exakta sågsnitt och går att ställa in i olika vinklar.
 • Finns att få med nätanslutning och batteridrift.
 • Lagom storlek som gör att den enkelt får plats i ett förråd när den inte används.

Hitta rätt såg för dina behov

För att hitta rätt såg som fungerar bäst för de behov du har finns det några saker du bör kolla upp. Även om de flesta kap- och gersågar påminner om varandra varierar funktionalitet och kvalitet en hel del. Lägg därför lite tid på att läsa på om olika modeller online innan du bestämmer dig, det kommer att löna sig i längden!

Något som är viktigt att undersöka är hur enkelt det är att ställa in olika vinklar. Om det är krångligt att ändra vinkel går arbetet mycket långsammare, särskilt om projektet innehåller mycket måttanpassningar. Olika sågar är dessutom olika noggranna och om det måste bli rätt på millimetern bör du säkerställa att sågen klarar av exakta mått och vinklar. Det kan till exempel vara extra viktigt om du ska bygga möbler eller annat finsnickeri.

Ytterligare en faktor som är viktigt att titta på är hur stora föremål som kap- och gersågen klarar av att såga. Att den klarar av stora skivor eller tjocka plankor är nödvändigt om du planerar att bygga exempelvis ett attefallshus.

För att vara säker på att bli nöjd med ditt val av kap- och gersåg rekommenderar vi också vår köpguide med sågarna som är bäst i test. Här kan du läsa om olika typer av sågar och se vilka som användarna rekommenderar.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

 • Det är en mångsidig såg som används till att snabbt och enkelt kapa brädor och skivor i olika vinklar.
 • Vid renoverings- och byggprojekt är denna typ av såg ett näst intill oumbärligt verktyg eftersom det går fort att såga och snitten blir helt raka.
 • Jämför olika sågar i vår köpguide som visar de som utsetts till bäst i test.