Så hittar du den bästa kantstenen
Kantsten kan användas till många olika saker och fyller flera funktioner. Det vanligaste är dock att man använder det för att hålla isär eller skapa avgränsningar mellan olika material, men det kan också användas på kanterna av en grusgång. Idag kan du hitta kantsten i alla möjliga olika utförande, t.ex. sten som har oregelbunden form eller sten som har raka enkla linjer. Vad du väljer när det kommer till form beror främst på vilken stil du vill att trädgården ska ha, men valet beror också på din budget.
Även om kantsten främst används för att skilja rabatt från gräsmatta eller grusgång från gräsmatta kan stenen också användas för att skapa en snygg garageuppfart. Här är det dock viktigt att man väljer en sten som tål mycket och som är rejälare. Ett bra mått att satsa på är en tjocklek på 10 cm eller mer. De tunnare alternativen lämpar sig bättre för avskiljning.
Olika typer av kantsten - Vilken passar dig?
Granit är ett naturligt material medan betong är tillverkat av människan. Idag kan du hitta kantsten i båda materialen. Just granitstenar kommer idag främst från länder som Portugal, Sverige eller Kina. Tittar man på priset är det den kinesiska graniten som är billigast, men det går att hitta en hel del begagnade alternativ även här i Sverige. Det som kan vara viktigt att veta om är att begagnade stenar kan avvika när det kommer till längd och mått, något som i sin tur gör att sättningen blir lite svårare att få till.
Tips! Utöver klassisk kantsten kan man även använda sig av gatsten eller murblock för att skapa snygga avgränsningar.
Sätta kantsten - Verktygen som underlättar arbetet
Att hitta den bästa kantstenen till din trädgård är sällan en svår uppgift, speciellt inte med vår smarta och praktiska köpguide som hjälper dig på vägen. Det som däremot kan vara klurigare är att få kantstenen på plats och få ett snyggt och professionellt resultat. Om du inte vill göra arbetet själv kan du kontakta en stensättare som har kunskap om olika typer av kantsten och som kan hjälpa dig. De allra flesta klarar de dock själv, men det krävs rätt typ av verktyg för uppgiften. Här behöver du:
- Stensätterdocka
- Motorkap som har en stenklinga
- Stensax
- Järnspett
- Armeringsjärn
- Vattenpass
- Slägghammare
Planering och höjd - Vad ska man tänka på?
En av de saker som du bör fundera tidigt på är vilken höjd som stenen ska ha. Det är inte ovanligt att man vill ha en viss nivåskillnad för att skapa en mur, medan man i andra fall vill att stenen ska ligga plant mot marken och fungera likt en ram. Orsaken till varför det är viktigt att fundera på höjden tidigt är helt enkelt för att sättning kan vara ett omfattande och tidskrävande arbete som man inte gärna gör flera gånger.
Väljer man att låta stenen sticka upp en bit ovan mark vill man troligtvis ha samma höjd överallt. Det är inte ovanligt att visningen av stenen kan variera och då beror detta främst på att markytan eller kantstenen är ojämn. Se till att du kontrollerar eventuella nivåskillnader innan det är dags att återfylla och packa.
Vilken typ av sättning passar dig?
Det är inte bara valet av kantsten som du ska fundera på, utan även vilken typ av sättning som du vill använda dig av. Här nedan går vi igenom de vanligaste och bästa metoderna.
- Packad bädd med hjälp av stenmjöl - Enklaste och snabbaste metoden som passar dig som ska sätta kantsten för första gången. Stenmjölet gör det möjligt att justera stenarna sidledes och i höjd. Dock rekommenderas det fortfarande att gjuta ett bra motstöd i betong.
- Betong som är jordfuktig - Metoden går ut på att skapa en färdig bädd som består av några olika bärlager. Därefter lägger man i betong som är jordfuktig och formar denna likt en limpa. Stenarna placeras och knackas sedan ner till önskad nivå.
- Grusbädd med understöd - Denna metod lämpar sig för kantsten som är tillverkad i granit eller betong. Några bärlager packas och kantstenarna placeras sedan på rad med ett mellanrum mellan varje. Detta mellanrum (ink. kanten) fylls sedan med grus.