
Att sälja huset är ett stort beslut som kräver hjälp av någon med mycket erfarenhet och gedigen kunskap. Det kan du få av en professionell mäklare som du känner förtroende för och kan lita på, något som är grunden för en lyckad försäljning. För att hitta en mäklare som känns rätt för dig och din bostad behöver du jämföra vissa faktorer, som vi går igenom här.
Vilket fokus och vilken kunskap mäklaren har
Mäklare kan ha fokus på olika objekt – vissa säljer endast villor och andra lägenheter, så se till att välja den som passar bäst för din bostad. Mäklare kan dessutom ha olika kunskap kring ett visst område. Fråga hur länge mäklaren har arbetat som mäklare och hur länge den har gjort det i området ditt hus ligger i. Ta också reda på styrkor och fördelar jämfört med andra mäklare och om det är något särskilt som du kan få hjälp med.
Vilka säljstrategierna är
Mäklare använder sig av olika säljstrategier för att hitta en köpare. Har den till exempel några kunder i kundregistret som passar? Hur tänker den kring marknadsföring? Hur ser tidsplanen ut för visningarna, hur många ska det vara och när sker dem?
Vad mäklararvodet ligger på
Genom att anlita rätt mäklare för dig kan du tjäna pengar och mäklararvodet skiljer sig åt en hel del. Mäklare kan ta betalt på tre olika sätt – genom provision, en arvodestrappa eller med ett fast arvode.
Provision
Det vanligaste sättet är att ta ut en provision på försäljningen genom en viss procentsats som gör att mäklaren får en viss procent på husets slutpris. Mäklararvodet brukar ligga på 1,5-7 procent och mäklaren får högre arvode ju dyrare slutpriset blir.
Exempel:
Mäklaren tar 3 % på bostadens försäljningspris och bostaden säljs för 3 000 000 kronor. Mäklaren får då 90 000 kronor i arvode.
Arvodestrappa – stegrande provision
Genom att ta betalt via en arvodestrappa jobbar mäklaren enligt stegrande procentsatser, så skulle slutpriset bli högre blir även procentsatsen högre.
Exempel:
Mäklaren tar 3 % i provision på slutpriset upp till 3 000 000 kronor. Säljs huset för mer än 3 000 000 kronor tar mäklaren 10 % på den del som överstiger 3 000 000 kronor. Säljs huset för 3 100 000 kronor blir provisionen 100 000 kr (90 000 kr + 10 000 kr).
Fast arvode
Ett tredje sätt att ta betalt är genom att mäklaren tar ett fast arvode oavsett slutpris.
Exempel:
Mäklaren tar ett fast arvode på 40 000 kronor oavsett slutpris.
I de flesta fall betalar du inget mäklararvode om bostaden inte blir såld.
Vad som ingår i mäklararvodet
Vad som ingår i ett mäklararvode kan variera beroende på vilket mäklarföretag du anlitar, så ta reda på vad de mäklare du har valt att jämföra erbjuder. Detta är några av de vanligaste sakerna som kan ingå:
- Värdering av bostaden. Marknadsvärdering utefter lokal prisstatistik, den aktuella bostadsmarknaden och personliga erfarenheter.
- Faktainsamling av bostaden. Skriver sedan en detaljerad och professionell objektbeskrivning och presentation av fastigheten där information om till exempel byggår, boarea, taxeringsvärde, fastighetens benämning och utgångspris finns med. Detta kompletteras med dokument som pantbrev och ritningar.
- Fotografering och marknadsföring. Tips och råd inför fotografering, fotografering av professionell fotograf och marknadsföring på till exempel hemsidor, skyltfönster och sociala medier. I vissa fall även information till interna kundlistor.
- Visningar. Tar emot spekulanter och svarar på frågor.
- Budgivning. Följer upp spekulanterna och hanterar bud.
- Kontroll av ekonomi. Kontrollerar köparens lånelöfte.
- Kontraktskrivning. Tar fram köpeavtal enligt köparens och säljarens överenskommelse och ordnar mötesplats för kontraktskrivning.
- Förvarar handpenning. Pengarna sätts in på mäklarens klientmedelskonto och förvaras där till tillträdet.
- Tillträde. Arrangerar möte mellan köpare och säljare, ser till att slutbetalningen sker och överlämnar nycklarna.
Vad som blivit sålt i ditt område
Genom att ta reda på vad andra hus har gått för i samma område får du också en bra grund inför vad du själv kan förvänta dig vid din försäljning. Även mäklaren gör en marknadsvärdering av bostaden.
Goda betyg från andra kunder
Det är bra att ta reda på vad andra kunder tycker om mäklaren, om de varit nöjda och vilket bemötande de har fått. Personkemin kan också vara viktigt för att ni ska förstå varandra. Be även mäklaren att komma med exempel på lyckade försäljningar av tidigare bostäder.
Populära mäklare i Sverige
I Sverige finns det många mäklarfirmor att välja mellan och vi har valt ut de som är störst och rikstäckande.
Fastighetsbyrån
Fastighetsbyrån grundades av Sparbanken 1966, ägs av Swedbank och är en av Sveriges ledande mäklarkedjor. De har cirka 270 kontor och cirka 1700 medarbetare i Sverige och delar av Spanien och Portugal. Under 2020 förmedlade de 45 500 bostäder för ett försäljningsvärde av 100 miljarder kronor.
Svensk Fastighetsförmedling
Svensk Fastighetsförmedling grundades 1937 och är en rikstäckande mäklarkedja med målet att ha de bästa mäklarna och nöjdaste kunderna. De har 230 butiker, 1250 medarbetare, egen mäklarskola och 32 000 förmedlade bostäder varje år till ett värde av 87 miljarder kronor. De är verksamma i både Sverige och Spanien.
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är Sveriges snabbast växande mäklarkedja och också en av de största i branschen. Deras vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet” och de har 189 kontor och över 900 medarbetare runt om i Sverige. Under 2021 sålde de 30 900 objekt för ett värde av 84,5 miljarder kronor.
Mäklarhuset
Mäklarhuset grundades 1973 och är Sveriges största fria mäklarfirma – helt fri från banker, försäkringsbolag och franchisekoncept. De har över 550 medarbetare och 110 kontor i Sverige och delar av Spanien. Under 2020 gjorde de 12 000 affärer.
Bjurfors
Bjurfors grundades 1965 och är ett av Sveriges största och äldsta privatägda mäklarföretag. De har cirka 90 kontor och fler än 600 medarbetare runt om i landet. Företaget bedriver sin verksamhet främst kring Sveriges större städer och semesterorterna runt Medelhavet.
HusmanHagberg
HusmanHagberg grundades 1997 och började med fyra kontor i Stockholmrådet – idag har de drygt 100 kontor runt om i Sverige. Tillsammans har de utmanat de stora mäklarkedjorna och de har målet att föra kunderna nöjda.
Kommentarer från forumet
Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring här på Hus.se.
Jämföra mäklare - ska sälja hus
”Ska sälja mitt hus i Stockholm. Är det någon som har erfarenhet av att jämföra mäklare för att få så bra deal som möjligt? Har sett att det finns en del tjänster på nätet angåeende detta.”
/P-B
”Jag har använt en sådan tjänst och tyckte det gick bra. Man lägger in sitt objekt och sedan får alla anslutna mäklarna i området ta del av objektet och kommer sedan med bud vilken provision de tar. Det skiljde ganska mycket mellan den billigaste och dyraste mäklaren så visst finns det pengar att spara! Speciellt i storstäderna där konkurrensen är stor mellan mäklarna.”
/Ecker
”Jag tycker det viktigaste att söka efter är en engagerad och driven mäklare. Sedan är det bra om de har bra verktyg att arbeta med (tjänst, annons, varumärke, speckulantregister osv.) Arvodet är inte det viktigaste. Förutsättnignarna till ett högt pris och smidig affär är det viktigaste.”
/Rätt Mäklare
”Jag kan tipsa om en sådan tjänst jag använde mig av nyligen. Har inte testat nån annan liknande så jag kan inte bedeömma vilka som är bättre eller sämre, men jag fick bra svar med tydliga mäklararvoden och jag valde en av mäklarna via den tjänsten.”
/MatsK