Bygg och regla innervägg: Mer utrymme till rimlig kostnad


Genom att bygga och regla en innervägg skapar du ett extra rum utan att behöva bygga ut huset. Det är ett relativt enkelt byggprojekt som den som är någorlunda händig klarar av på egen hand. I vår guide får du praktiska byggtips och hittar materialet som är bäst i test till innerväggar.

Innervagg

Få ett extra rum utan att behöva flytta

Det vanligaste sättet att bygga en innervägg på är att först sätta upp reglar av antingen plåt eller trä. På regelkonstruktionen används sedan en osb-skiva som ger stadga och en gipsskiva som yttersta lager. Mellan skivorna är det viktigt att lägga isolering för att få en ljuddämpande effekt. På gipsskivan är det sedan bara att spackla och måla eller tapetsera för att få en snygg slutfinish.

Ska väggen endast fungera som rumsavdelare räcker det med dessa moment men om det ska bli ett slutet rum behövs även en dörr. Det finns många prisvärda innerdörrar på marknaden att välja mellan. När ytan är begränsad är det en smart idé att bygga rummet med en skjutdörr istället för en traditionell innerdörr. På så sätt behövs det inte något extra utrymme för att dörren ska få plats att öppnas.

Fördelar med innervägg

  • Gör det möjligt att dela av ett större rum till två mindre. Bra till exempel när barnen blir större och vill ha ett eget rum.
  • Smart sätt att få ett litet arbets- eller träningsrum.
  • Kan användas för att dela av till exempel ett vardagsrum och skapa en sovalkov längst in. Bra i en etta eller för en familj där utrymmet behövs för en extra säng
  • Flexibel lösning om väggen byggs så att den kan tas bort när behovet av rummet inte längre finns.
  • Går att bygga med skjutdörr när ytan är begränsad.

Bygga och regla innervägg

Innan du sätter igång med bygget är det en bra idé att beställa hem allt material och alla verktyg så att du inte behöver avbryta arbetet mitt i. Läs gärna i vår guide om vilket material som är bäst för att bygga och regla innervägg.

Reglar och väggskivor

Börja med att fästa en regel i taket och golvet och kontrollera att de sitter precis i samma linje med varandra så att väggen kommer att bli rak. Använd ett vattenpass för att få det helt exakt. Tänk på att lämna utrymme för dörrkarmen innan du sätter igång.

Sätt fast stående reglar mellan tak och golv, antingen stålreglar eller träreglar. Till plåtreglarna behöver du speciella verktyg medan reglarna i trä skruvas eller spikas fast. Det normala är att sätta reglarna med 60 centimeters avstånd mellan varandra. Eventuellt kan det behövas några kortlingar mellan väggreglarna för att ge ytterligare stadga.

På regelkonstruktionen är det sedan dags att skruva fast en osb-skiva eller en plywoodskiva. Detta lager är egentligen inte nödvändigt men underlättar enormt när du i framtiden vill kunna hänga upp tavlor, hyllor eller andra inredningsdetaljer. På denna skiva skruvas gipsskivorna fast. Att använda gips är smart eftersom det gör att det blir mycket lättare att få ett snyggt resultat när det är dags att tapetsera eller måla väggen.

Isolering och dörr

För att rummet inte ska bli alltför lyhört bör du isolera insidan av väggen. Köp isolering som passar för väggens tjocklek och använd handskar och munskydd när du arbetar med detta moment. Isoleringsmaterialet kan ge klåda och är inte hälsosamt att andas in.

Skruva fast dörrkarmen och sätt fast innerdörren i karmens gångjärn. När detta är gjort återstår endast målning/tapetsering och att spika upp lister längs golv och tak.

Mäta noggrant underlättar bygget

Att slarva med att mäta noggrant gör att jobbet tar längre tid än det annars skulle behöva göra. Blir måttet för kort riskerar du även att få överblivna reglar som inte går att använda. Både slöseri med tid och pengar med andra ord. Att mäta ordentligt är särskilt viktig när vinklarna på reglarna inte är raka, som vid ett snedtak. Här behöver du en verktyg som klarar av att mäta vinklar, till exempel en vinkelhake.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Svaret är att det beror på hur mycket erfarenhet och kunskap du har av att snickeriarbete. Om du är van vid att såga, skruva och mäta är det ett hyfsat enkelt byggprojekt. Har du dessutom redan rätt verktyg såsom en elektrisk såg och en effektiv skruv- och borrmaskin går det relativt snabbt att bygga och regla en innervägg.
  • Kostnaden beror på hur stor väggen är och vilken typ av lister, färg/tapet etc. som du väljer. Även val av dörr och om du väljer att bygga en tjock vägg med mycket isolering spelar roll för priset. Några tusenlappar bör du minst räkna med att lägga på bygget.
  • I en hyresrätt är det normalt inte tillåtet om du inte har hyresvärdens godkännande. Kan du bygga en vägg som går att ta bort innan flytt utan att det märks att den suttit där går det dock bra. I en bostadsrätt är det för det mesta okej men läs i föreningens stadgar vad som gäller innan du sätter igång.
  • Hem
  • Bygga hus
  • Bygg och regla innervägg: Mer utrymme till rimlig kostnad