Så väljer du rätt induktionsspis


För att du ska hitta den bästa induktionsspisen till ditt kök har vi här samlat de bästa modellerna. De håller alla hög kvalitet och ger dig den där extra känslan av lyxig funktion. Design och storlek varierar men gemensamt för dem är att de gör matlagningen enklare och roligare.

Bäst i test
Bosch
HLS79W320U
Topprankad spis som förenklar med smarta program.
Bästa premium
SMEG
SMEG - TR4110IGR
Hög prestanda paketerad i klassisk design.
Bästa i rostfritt stål
Siemens
HL9R4T050U
Tio automatiska program garanterar ett bra resultat.
Bästa med dubbla ugnar
Smeg
SSK92IMX8
Energieffektiv och lättstädad med ångrengöring.
Populär
Bosch
HLN39A060U
Snygg och effektiv induktionsspis till ett bra pris.
Bäst i test
Bäst i test

HLS79W320U

Topprankad spis som förenklar med smarta program.

HLS79W320U

Topprankad spis som förenklar med smarta program.

Produktegenskaper

 • Ugnsvolym: 63 liter
 • Bredd: 60 cm
 • Varmluftsfunktion 3D Hot Air
 • Pyrolysisk rengöring
 • Energiklass: A

Produktöversikt

Topprankad spis med induktionshäll, ugn och medföljande stektermometer. I december 2020 fick Bosch HLS79W320U mycket höga resultat, och utsågs till "bra köp" efter grundlig testgenomgång av ett trettiotal induktionsspismodeller på svenska marknaden.

Det är en stilren modell med belysta vred och användarvänlig display. Hällen har fyra induktionszoner med 17 effektlägen som styrs enkelt med TouchControl. Rengöring görs enkelt med pyrolysisk rengöring. Ugnens varmluftsfunktion 3D-HotAIr fördelar värmen jämnt i hela ugnen - gör gräddningen lika bra på de tre hyllnivåerna samtidigt. Inkluderat är även stektermometer som har koll på när ugnen uppnått rätt temperatur och stänger då av sig självt. AutoPilot-programmet kan du tillaga maten till perfektion med minsta möjliga arbetsinsats.

Lätt att rengöra och ugnsluckan stängs försiktigt och tyst, vilket garanterar ett långt liv för både ugn och ugnslucka. Medföljande tillbehör är 2 bakplåtar, 1 galler, 2 långpanna. 


Bästa premium
Bästa premium

SMEG - TR4110IGR

Hög prestanda paketerad i klassisk design.

SMEG - TR4110IGR

Hög prestanda paketerad i klassisk design.

Produktegenskaper

 • 5 kokzoner
 • 2 varmluftsugnar
 • Ugnsvolym: 61 liter
 • Låg energiförbrukning
 • Ångrengöring

Produktöversikt

Den som brinner för matlagning förtjänar de bästa av spisar. Denna induktionsspis har ett klassiskt utseende och är en vacker pjäs som intar en central plats i köket. Victoria-serien har bland annat inspirerats av de första spisarna som Smeg tillverkade år 1948. De är ett exempel på Smegs stilsäkra och unika produkter som ger en varm och välkomnande atmosfär i hemmet där passionen för mat och detaljer ges uttryck. 

Fem induktionshällar för flexibilitet och möjlighet att laga mat med flera kastruller och grytor samtidigt. Det är en användarvänlig spis som dessutom förbrukar lägsta möjliga energi. Både spis och ugn har energiklass A. Dubbla ugnar gör att du utan problem kan låta två rätter gå samtidigt. Utrustad med VaporClean - ångan lossar spilld och bränd mat på insidan med ånga. Innerluckan är i lättrengjort helgla och har luftkylsystem för säker yttemperatur, Till spisen ingår flera tillbehör: ugnsgaller, plåtar och delvis utdragbara teleskopskenor.


Bästa i rostfritt stål
Bästa i rostfritt stål

HL9R4T050U

Tio automatiska program garanterar ett bra resultat.

HL9R4T050U

Tio automatiska program garanterar ett bra resultat.

Produktegenskaper

 • Ugnsvolym: 63 liter
 • Automatisk självrengöring
 • AutoPilot och CookControl
 • Justerbara fötter

Produktöversikt

Blixtsnabb induktionsspis gör att du med HL9R4T050U från Siemens snabbt och enkelt får maten klar. Ugnsvolymen är 63 liter, en passande spis för den dagliga matlagningen hos ett hushåll upp till 4 personer. Glasets blanka yta döljer 4 värmezoner och är otroligt enkel att rengöra.

Även ugnens har rengöringsprogram vilket betyder att du lägger minimalt med tid till att rengöra den. När programmet är färdigt bränner ugnen fett och matrester till aska, torkas sedan av med en trasa. Ugnen levereras med teleskopskenor som gör det lätt för dig att sätta in och ta ut plåtarna när du lagar mat. Häll och ugnsfunktionerna har barnsäkring/barnspärr.

Se priser på HL9R4T050U


Bästa med dubbla ugnar
Bästa med dubbla ugnar

SSK92IMX8

Energieffektiv och lättstädad med ångrengöring.

SSK92IMX8

Energieffektiv och lättstädad med ångrengöring.

Produktegenskaper

 • Bredd: 90 cm
 • Ångrengöringsprogram
 • Designklassiker
 • Emaljinteriör

Produktöversikt

Laga mat som en kock med induktionsspis från det italienska vitvaruföretaget Smeg. SSK92IMX8 är en rymlig 90 cm spis i rostfritt stål med dubbla ugnar, varav en multifunktionsugn.

Här finns 5 kokzoner och i ugnarna kan du tillaga på 50-260°C. Den stora ugnen har varmluft, halogenbelysning som aktiveras när ugnsluckan öppnas och den lilla ugnen har belysning med glödlampa - så att du alltid kan hålla ett öga på matlagningen. Båda ugnarna är utrustade med avtagbar lucka och innerlucka samt barnlås, luckorna har 3 glas. Bägge ugnar är utrustade med Ever Clean-emalj som gör att de är lätta att torka ut och rengöra. När de har används kan du enkelt lösa rengöringen tack vare Smegs VaporClean-funktion.


Populär
Populär

HLN39A060U

Snygg och effektiv induktionsspis till ett bra pris.

HLN39A060U

Snygg och effektiv induktionsspis till ett bra pris.

Produktegenskaper

 • Ugnsvolym: 66 liter
 • Varmluftfunktion
 • 7 matlagningsfunktioner
 • Enkel att rengöra

Produktöversikt

HLN39A060U är en omtyckt snabb och effektiv induktionsspis från Bosch. Med sin glasyta är den mycket enkel att rengöra. Det är en fristående modell med ugn som rymmer 66 liter och med 4 värmezoner. Ugnen är utrustad med 3D HotAir varmluftsfunktion. som fördelar värmen snabbt och jämnt. Det gör att alla plåtar värms lika bra samtidigt. Bullar, kakor eller pizza, på en eller två nivåer samtidigt. Den innovativa värmedistributionen i ugnen ger alltid ett perfekt resultat. 

På LED-displayen hanterar du spisens timers, stoppur och klocka. På ugnens framsida finns kontrollknappar. De är minimalistiska men går att trycka ut - enkla att göra rent. Ugnsluckan stängs mycket tyst och mjukt för en ostörd stund i köket.

Se priser på HLN39A060U


Induktionsspis

Varför ska du välja en induktionsspis?

Fördelen med en spis med induktion jämfört med mer traditionella spisar är att den värmer upp maten på ett ögonblick. Du slipper långa väntetider och dessutom blir kokzonen kall så fort du tar av kastrullen från den. Med andra ord är det ingen risk för att till exempel ett litet barn ska bränna sig på plattan.

De flesta spisar med induktion är dessutom utrustade med avancerade funktioner som du inte hittar hos övriga spistyper på marknaden. Du kan till exempel hitta spisar som har inbyggda program som reglerar uppkokningen på egen hand genom att först värma upp till kokpunkt för att sedan dra ner värmen till en lägre nivå. Perfekt om du vill minska stressen med att passa kastrullerna hela tiden. Ytterligare en fördel med induktionsspisen är att den har ett elegant utseende med sin släta yta som smälter in bredvid köksbänken.

Lätt att göra ren

Att ägna sin tid åt att skrubba rent spisen är sällan något som brukar vara populärt. Med en induktionsspis blir vardagen lite enklare så att du kan ägna tid åt roligare sysslor. Spisar med induktion är enkla att rengöra och vissa modeller har till och med delvis automatisk rengöring av ugnen.

Kom ihåg att fråga leverantören om vilken typ av rengöring som är optimal för just din induktionsspis. Flera vanliga sätt att rengöra en traditionell spis med kan nämligen skada hällen. Exempelvis ska du aldrig använda en grov tvättsvamp eller stålull. Något som också är viktigt att komma ihåg är att vara extra försiktig när du använder socker vid matlagningen. Sockret kan i samband med hög värme utlösa en kemisk reaktion som skadar ytan.

Fördelar med induktion

 • Värmer snabbt upp maten tack vare det magnetiska värmesystemet
 • Så fort du lyfter av kastrullen blir plattan kall
 • Energisnål
 • Enkel att rengöra

Olika storlekar - viktigt att mäta

Innan du väljer induktionsspis gäller det att noggrant mäta utrymmet där den ska placeras. En vanlig standardstorlek är 60 cm bred och 90 cm hög men det finns både större och mindre spisar.

Har du ett litet kök är det troligt att du har ett spisutrymme på cirka 50 cm. Om du bor i ett äldre hus är det också bra att kontrollera höjden på bänkskivan bredvid. Tidigare var det vanligt med arbetsbänkar på endast 85 cm istället för dagens standard på 90 cm. Kanske är det lika bra att passa på att höja arbetsbänken i samband med att du köper en ny spis?

Något som också är värt att tänka på är hur den nya spisen passar ihop med kökets planlösning. Även om det får plats en extra stor spis i ett normalt kök kanske den ser överdimensionerad ut? Motsatt effekt kan uppstå om du väljer att installera en liten spis i ett stort kök. Använd gärna ett designprogram för kök som kan ta fram en ritning på hur ditt kök kommer att se ut när det är klart. Vissa leverantörer av kök och köksprodukter erbjuder denna tjänst gratis i samband med att du beställer produkter.

Välj rätt material på kastruller och stekpannor

Eftersom värmesystemet i en spis med induktion använder sig av teknik med magnetfält fungerar endast vissa kastruller och stekpannor. Materialet i kokkärlen måste vara magnetiskt för att upphettningen ska fungera.

Järn fungerar utmärkt liksom många varianter av stålmaterial. Aluminium och glas fungerar däremot inte med induktionstekniken. Ta hjälp av en magnet för att testa om dina gamla kastruller är magnetiska innan du köper nya. Om magneten sugs fast ordentlig mot botten av kastrullen bör den fungera för induktion.

Tips inför ditt köp

 • Mät utrymmet noggrant där spisen ska stå, både höjd, bredd och djup
 • Testa om dina kastruller är magnetiska eller om du behöver köpa nya
 • Jämför induktionsspisarna så att de funktioner och program som du behöver finns med


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • En spis med induktion bör du välja om du vill ha en premiumprodukt som ger perfekt resultat i köket. Matlagningen går snabbare och blir enklare tack vare modern funktionalitet.
 • Spisar med induktion har många avancerade funktioner som gör att priset blir högre än för standardspisar. Priset skiljer sig dock åt beroende på leverantör vilket gör att det lönar sig att jämföra spisar online.
 • Eftersom tekniken med induktion bygger på magnetism måste kastruller och stekpannor vara av ett magnetiskt material, till exempel järn.