Hemlarm med kamera – med och utan abonnemang


Ett hemlarm skyddar ditt hem mot både inbrott och brand. Ska du skaffa hemlarm till din bostad erbjuder larmbolag flera olika lösningar för att passa alla behov. Hemlarm med kamera är en säker lösning som varnar och skickar video om något oförutsett skulle ske när du inte är hemma.

Vad är ett hemlarm med kamera?

Ett hemlarm består av en huvudpanel och sedan väljer du de tillbehör som du önskar för att få ett hemlarmspaket som passar dig bäst. Väljer du ett hemlarm med kamera är det i praktiken en rörelsedetektor med inbyggd kamera som filmar när en detektor aktiveras, när larmet är igång. Den kan till exempel känna av kroppsvärme och rörelse, övervaka temperatur och upptäcka rök. Kameran är uppkopplad till wifi och ditt hems internet. När larmet går får du en notis till din mobiltelefon med en filmsekvens och har du ett avtal med larmcentralen skickas filmen automatisk även till dem.

Kameran placeras i taket inomhus, på en strategisk plats. Vissa har en hög upplösning med klara bilder och livevideo medan andra har lite enklare bilder. På en del kameror kan du dessutom ställa in känsligheten för att kunna anpassa efter familjens husdjur, så att larmet kan aktiveras även när de är hemma.

Hemlarm med kamera.
Hemlarm med kamera är en rörelsedetektor med inbyggd kamera.

Vad är ett hemlarm med övervakningskamera?

Några larmbolag erbjuder även ett mer avancerat övervakningssystem med hemlarm med övervakningskamera. Systemet bygger på övervakningskameror som placeras både inomhus och utomhus och som kopplas samman med ditt hemlarm. Du kan se direkt på mobilen vad som händer i och utanför ditt hem när du inte är hemma. Kameran har en högre upplösning och du får en klar bild oavsett tid på dygnet.

Hemlarm med övervakningskamera.
Vill du ha ett mer avancerat övervakningssystem kan du skaffa ett hemlarm med övervakningskamera.

Hemlarm med kamera – kostnad

Det finns flera olika prismodeller som erbjuds av de olika larmbolagen – du kan köpa eller hyra hemlarmet och du kan också välja mellan med eller utan abonnemang. Priset beror också på vilka komponenter som ingår, som till exempel kamera och hur många. Hemlarm utan abonnemang kan kosta runt 1500-7000 kronor och att anlita en installatör kan kosta runt 2000 kronor. För hemlarm med abonnemang kan startavgiften vara på allt från några hundralappar till flera tusen och månadskostnaden kan ligga på runt 100-500 kronor. Under en femårsperiod kostar detta alternativ generellt 10 000-30 000 kronor.

Hemlarm med kamera med abonnemang

Har du ett hemlarm med kamera med ett abonnemang är larmet kopplat till en larmcentral och detta är också det vanligaste alternativet. Det innebär att du betalar en löpande avgift för den här servicen. Larmcentralens uppgift är att vidta rätt åtgärder om något skulle ske oavsett vilken tid på dygnet det är. Det kan till exempel vara att skicka ut väktare, kontakta polisen om ett inbrott är bekräftat eller påkalla räddningstjänst vid rök eller brand. Larmbolaget får bara bildöverföring vid ett larm.

Det finns även larmbolaget som erbjuder en nyckelservice och som därmed kan göra både en inre och yttre kontroll av bostaden.

500 000 kunder i Sverige
Alltid bemannad larmcentral
Fria väktarutryckningar

Hemlarm med kamera utan abonnemang

Du kan också välja ett hemlarm med kamera utan abonnemang. Detta betyder att hemlarmet inte är kopplat till larmcentralen, och du får själv vidta åtgärder om larmet går.

Vi hjälper dig att välja hemlarm med kamera

Det finns många larmbolag på den svenska marknaden, och även om du har bestämt dig för ett hemlarm med kamera kan det vara svårt att veta vilket hemlarm du ska välja - alltså vilket paket och vilken från vilken leverantör. Därför erbjuder Hus.se en kostnadsfri tjänst där du fyller i ett formulär med uppgifter om ditt hus och önskemål. Att göra den researchen själv tar tid och du kanske till och med missar bra erbjudanden och paketlösningar. Genom att ta hjälp av vår tjänst får du svar från max tre larmbolag inom 48 timmar - och du är inte bunden till något!

Så installerar du hemlarm med kamera

När hemlarmet ska installeras kan du antingen göra det på egen hand eller ta professionell hjälp. Att installera ett hemlarm behöver inte vara särskilt svårt, men däremot måste du veta hur de olika komponenterna ska placeras för att få ett fullgott skydd. En professionell installatör besitter den kunskapen och kostnaden är inte särskilt stor.

Övervakningskamera utan hemlarm

Det finns även övervakningskameror som inte är kopplade till larm. Då kan du själv välja vilken leverantör du skulle vilja ha eller om det bara är du som ska ha tillgång till materialet. Till skillnad från en kamera kopplad till ett hemlarm spelar övervakningskameran in hela tiden och inte bara när larmet går igång.

Följ lagen för kameror

När du använder en kamera behöver du se till att du följer lagen. Enligt datainspektionen har du rätt att kamerabevaka din bostad och tomt, men du får inte filma utanför tomtgränsen. Detta innebär att du inte får filma på någon annans tomt eller på trottoaren eller gatan utanför – så se till att vinkla kameran rätt.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår största forumtråd kring att larm och kameraövervakning här på Hus.se.

Behöver nytt larm och kameraövervakning i villan?

”Behöver nytt larm och kameraövervakning i villan? Nån som har några tips?”
/Thomas

”Flera sorters larm finns på Elkedjan. Ett exempel är följande:

Larmpaket WisDom V3 trådlöst”
/Nerium


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Ett hemlarm med kamera är en paketlösning med kamera. I praktiken är det en rörelsedetektor med inbyggd kamera som filmar när en detektor aktiveras.
  • Med ett hemlarm med kamera är larmet kopplat till en larmcentral som kontaktas vid till exempel inbrott eller brand. Det innebär också att du betalar en löpande avgift.
  • Ett hemlarm med kamera utan abonnemang är inte kopplat till någon larmcentral. När du får en notis om pågående inbrott eller larm måste du själv vidta åtgärder.
  • Hem
  • Hemlarm
  • Hemlarm med kamera – med och utan abonnemang