Välj den bästa heltäckningsmattan för ditt hem


Vi har tagit fram de absolut bästa heltäckningsmattorna på marknaden. Du får även en rad tips och råd för att välja rätt bland olika material och modeller.

bästa heltäckningsmattan

Det finns knappast något som ger ett rum en större känsla av lyx än en riktigt mysig heltäckningsmatta. Vi har tagit fram de mattor som är bäst i test så att du redan idag kan klicka hem lite lyx till ditt hem. Vi hjälper dig också att hitta rätt matta för just dig.

Fördelar med en heltäckningsmatta

  • Mjuk att gå på.
  • Lätt att rengöra.
  • Binder dammpartiklar.
  • Håller värmen i rummet.
  • Ljuddämpande.
  • Ger ett ergonomiskt underlag att gå på.

Ett hygieniskt alternativ

En av de vanligaste missuppfattningarna om heltäckningsmattor är att de med tiden kommer att bli ohygieniska dammhärdar. Det påståendet kunde i och för sig till viss del vara sant när det gällde gamla tiders mattor, men idag stämmer det inte alls.

Visserligen binder mattan dammpartiklar i luggen, men dagens mattor är även utformade för att vara lätta att rengöra. Allt damm försvinner alltså när du dammsuger mattan. Det är även en fördel att mattan binder dammet eftersom det då inte virvlar omkring i luften och kan inandas.

Olika typer av heltäckningsmattor

Du har säkert redan märkt att det finns mängder av olika typer av mattor på marknaden. Här går vi igenom de vanligaste varianterna och materialen.

Nålfiltsmatta
I en nålfiltsmatta har fiber pressats samman och sedan fästs på en botten av syntet. Det ger en matta som är ganska hård och sträv men enormt slitstark. Denna typ av matta passar bra i de flesta rum där du vill ha en ljuddämpad men samtidigt hållbar golvyta.

Velourmatta
En matta i velour är vävd och har en klippt lugg. Utseendet på velourmattor varierar beroende på hur kort klippt luggen är. En velourmatta med lång lugg är ett härligt och lyxigt alternativ till sovrummet, medan en med kortare lugg passar bra i vardagsrummet.

Bouclématta
En bouclématta är tillverkad med samma typ av vävteknik som en velourmatta. Skillnaden här är att öglorna på ytan inte klippts ned. Det ger en tjock matta med en rejäl känsla. Mattan klarar dessutom stor belastning samtidigt som den är behaglig att gå på. Även denna matta passar i de flesta rum, men kanske allra helst i sov- eller barnrum.

Olika material

Inte nog med att heltäckningsmattor finns i olika utföranden, de finns även i många olika material. Vi presenterar dem här:

Ull
Ull är ett rent naturmaterial med många goda egenskaper. Det är bland annat självrengörande och värmereglerande. Ullen ger också mattan den fördelaktiga egenskapen att fibrerna lätt reser sig igen efter att de varit nedpressade. Det gör att du inte får fula märken efter möbler.
Nackdelen med ull kan vara att mattan tenderar att ludda en hel del i början. Det brukar dock gå över med tiden.

Växtfiber
Växtfibermattor brukar vara gjorda i antingen sisal eller kokos, även dessa rena naturmaterial. Dessa mattor ger dig en robust och slitstark yta som håller länge. Nackdelen med växtfiber är dock att materialet kan få fläckar om det utsätts för fukt.

Syntetfiber
Mattor i syntetfiber är ett utmärkt alternativ till ull om du vill ha en billigare matta. Det finns även mattor som är gjorda av en blandning av ull och syntetfiber.
Den stora fördelen med syntetfiber är att mattorna finns i en mängd olika utföranden. Mattorna är även väldigt enkla att hålla rena och håller sig fräscha i många år.

Så väljer du rätt heltäckningsmatta

När det är dags att välja matta är det bra om du funderar på några saker:

Var ska mattan ligga?
Beroende på i vilket rum mattan ska ligga kan det vara bra att anpassa dess egenskaper efter det.

Ska du ha mattan i ett sovrum? Då är en matta med lång lugg ofta det som känns mysigast att sätta ned fötterna mot på morgonen.

Vill du istället lägga in en matta för att bevara värmen, till exempel i din källare? Då kan det vara bra att välja en matta med lite kortare lugg i ull eller syntet. När mattan ska ligga i din källare bör den dock inte ha en baksida i gummi eller syntet, detta för att eventuell fukt inte ska kapslas in.

Vilken färg?
Mattor finns idag i alla upptänkliga färger och mönster. Egentligen är det mest din egen smak som sätter gränserna här. Det kan dock vara bra att satsa på neutrala färger om du vill att din matta ska hålla sig aktuell i många år.

Hur mycket tid vill du lägga på underhåll?
De flesta heltäckningsmattor är väldigt enkla att rengöra. Det är emellertid bra att tänka på att ju längre lugg mattan har, desto jobbigare är den att dammsuga. Vet du med dig att du lätt fläckar ned så kan det vara bra att välja en matta av syntet eller ull, två material som är extra lätta att rengöra.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Med lite tid och tålamod går det bra att lägga in en heltäckningsmatta själv. Fördelen med heltäckningsmattor är att de är enkla att skära och i vissa fall inte ens behöver limmas.
  • Vad priset blir för din heltäckningsmatta beror på en mängd faktorer, till exempel rummets yta och vilket material du väljer. Heltäckningsmattor kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor per kvadratmeter.
  • Vi presenterar de bästa mattorna på marknaden så att du enkelt kan hitta en bra variant.
  • Hem
  • Golv
  • Välj den bästa heltäckningsmattan för ditt hem