Välj den bästa hammaren för ditt projekt


Med rätt typ av hammare blir arbetet roligare och lättare. Vår köpguide innehåller alla tips som du behöver när det är dags att köpa nytt!

hammare bäst i test


En hammare är ett verktyg som alla bör ha i sitt hem. Hammaren kommer till stor användning när du ska snickra, sätta upp tavlor eller laga en möbel som har gått sönder. Vilken hammare du ska välja beror på vad du planerar att använda den till, men i grunden finns det tre aspekter som är extra viktiga att ha i åtanke.

Underlätta arbetet med en hammare

De allra flesta människor har någon gång i livet använt sig av en hammare. Om det inte är i vuxen ålder är det kanske när man var barn, hade träslöjd i skolan eller byggde lådbilar med kompisarna. En hammare används för att slå ner spikar med, men kan också användas av järnsmeder, plåtslagare och hovslagare. Hammarens utformning och funktioner varierar beroende på vad de är framtagna till, men det vanligaste är att de består av ett skaft och ett huvud. Skaftet är vanligtvis tillverkat i metall, trä eller glasfibrer och huvudet kan bestå av gummi eller bly, men variationer förekommer.

Den kanske vanligaste typen av hammare är klohammaren. Klohammaren används flitigt av hantverkare och snickare och har ett huvud med ett ban och en klo på andra sidan. Ban är den del som du använder dig av för att slå med, till exempel när du hamrar ner en spik. Klon är användbar när du vill bända upp ett föremål eller om du vill dra ut spikar som hamnat snett.

Lägg vikt på vikten

Den första aspekt som du bör ha i åtanke när du ska köpa en hammare är hammarens vikt. Vissa modeller är riktigt tunga och det har sina fördelar, men de kan också slita mer på din kropp. Genom att välja en hammare som är så lätt som möjligt kan du minska risken för att drabbas av belastningsskador om du använder dig av hammaren mycket regelbundet. Det är lätt att tro att en hammare av lägre vikt är sämre, men så är inte fallet. Du kan således välja den lättaste hammare du hittar och fortfarande få en bra arbetseffektivitet.

Storlek på skaftet - hur ska man tänka?

Ibland kan man vara i behov av att använda sin hammare under många timmar, till exempel i samband med en renovering eller ett snickeriarbete i hemmet. Det är också under längre användningspass som risken för belastningsskador och arbetsskador är extra påtaglig. Genom att välja ett skaft som är ergonomiskt utformat kan du minska risken för detta. Här gäller det att titta på:

  • Storleken
  • Formen
  • Greppmönster
  • Material

Både valet av material, greppmönster och form är viktigt för att hammaren ska vara skönt att hålla i och för att förhindra att den glider ur din hand när du arbetar med den. Du behöver se till att du väljer en storlek och form som ger en bra och korrekt friktion och där du kan hålla i verktyget på ett så avslappnat sätt som möjligt.

Känslan avgör vilket material du ska välja

Gå på magkänslan när det är dags att välja vilket material som skaftet ska vara tillverkat i. Hur en hammare upplevs av en person kan vara helt skilt från hur du upplever samma verktyg. Valet av material kan vara avgörande för hur bra totalupplevelse du får. Som tidigare nämnt är de vanligaste materialen stål, trä och glasfiber, men även gummi förekommer. Här gäller det att gå efter dina egna preferenser. Valet av material har ingen betydelse för hur effektiv hammaren är, utan det handlar helt enkelt om att du ska kunna få så många valmöjligheter som möjligt.

Skaft i trä - Populäraste och billigaste alternativet. Passar för den som inte vill betala för mycket för hammaren, men som fortfarande vill ha ett verktyg av bra kvalitet.

Skaft i glasfibrer - Bästa valet när det kommer till flexibilitet och styrka. Detta skaft kan inte gå av, men är fortfarande böjbart. Har du en hammare med tungt huvud är detta att föredra.

Skaft i metall/stål - Ett bra val för den som söker en gedigen hammare där huvudet inte kan lossna. Det förutsätter dock att huvudet och skaftet är sammangjutna. Skaftet kan leverera mycket hårda slag. Undvik dock de allra billigaste modellerna.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Det beror helt på vad du planerar att använda verktyget till. Klohammaren fungerar bra i de allra flesta situationer när det kommer till hemmafix, men är inte lika lämpad för t.ex. skogsarbeten.
  • Priserna kan variera mycket kraftigt och det finns flera aspekter som är avgörande för hur mycket du får betala. De billigaste varianterna kommer med ett träskaft och kan kosta under hundralappen, medan de lite dyrare kan ligga runt 300-500 kronor och uppåt.
  • De vanligaste funktionerna är magneten och klon. Med klon kan du dra ut spikar som hamnat fel, medan magneten hjälper dig att hålla spikarna upprätt när de ska slås in.