Kul och nyttigt för barn
Det är viktigt att barn får röra på sig och en gungställning kan ge enormt mycket. Barnen får fysisk träning, öva på balans och koordination och de kommer ut i friska luften. Att gunga med syskonen och kompisarna är också en social aktivitet och många gånger krävs samarbete, till exempel med själva gungandet eller att komma upp på kompisgungan. Dessutom är det riktigt roligt att gunga, vare sig det är på egen hand eller med andra.
Hur du väljer den bästa gungställningen
Idag finns det ett enormt sortiment av gungställningar på marknaden och de har alla sina unika egenskaper och designer. De fem modeller som vi har valt uppfyller alla de grundläggande säkerhetskraven och är gjorda i god kvalitet. Vilken ställning som passar just dina barn bäst beror dock på olika faktorer och därför har vi sammanställt några aspekter som kan vara bra att ta med i beräkningen.
Utomhus eller inomhus?
Var ska gungställningen stå? När du mäter utrymmet bör du ta med ett rejält svängrum i beräkningen samt se till att underlaget är helt platt och stabilt. Det optimala är en gräsmatta som är mjuk att hoppa och springa på samtidigt som den låter dig fästa ställningen ordentligt med jordankare. När barn leker med gungställningar brukar de inte enbart sitta snällt på gungorna utan också rusa runt dem, så du behöver en hel del plats.
Storlek
Ställningens storlek beror främst på hur mycket utrymme du har men också på hur många barn som ska gunga och hur mycket du vill lägga på den. Det finns allt från enkla singelställningar till enorma lekställningar med rutschkanor, torn och klätterväggar. De flesta gungställningar har en höjd på runt 2 - 2.5 meter, vilket ger ordentligt med plats både under och ovanför gungorna. Bredden beror på hur många gungor som ska sättas upp och även här är det viktigt med fritt utrymme åt alla håll.
Gungor
Vilken sorts gunga barnen ska få beror på deras ålder, antal och preferenser. Några av de vanligaste gungorna du kan köpa idag är nedanstående:
- Babygunga - barnet placeras i en slags djup sits som håller det på plats
- Klassisk gunga - barnet sitter på ett enkelt, rakt säte av trä, plast eller rep
- Kompisgunga - barnen sitter tillsammans på en rund platta med eller utan hål i mitten
- Tvillinggunga - en specialgunga för två barn som låter dem sitta mittemot varandra
- Tallriksgunga - barnet sitter på en rund platta och håller sig fast i ett rep i mitten
- Gymnastikgunga - en kombination av trapets och ringar
Rutschkana - populärt tillval
Beroende på vilken modell och tillverkare du väljer kan det finnas tillbehör som passar till den gungställning du valt. Det kan till exempel vara klätterväggar, nät, rep och rutschkanor. Med rutschkana blir det en mer fartfylld lek för barnen.
Trä, plast eller metall?
De allra flesta gungställningar är tillverkade av trä eller metall med olika tillbehör i plast. För utomhusbruk är trä ofta att föredra då det är stabilare och passar bättre in i omgivningarna. Metallställningar är nättare och ofta mycket lätta att montera, men måste vara av mycket hög kvalitet för att inte bli rangliga. Även färgerna kan variera då vissa gungställningar är veritabla färgfester medan andra är gjorda i enkla, naturliga färger.
Kan jag bygga gungställning själv?
Om du är händig och noggrann med säkerheten, visst kan du göra det! Att bygga egna gungställningar kan vara ett riktigt kul projekt och du kan vara hur kreativ du vill. Ett praktiskt alternativ för dig som inte vill bygga helt från grunden är att köpa färdiga delar till själva ställningen och sedan lägga till olika gungor som du väljer själv. Kombinera varianter av gungor eller skaffa andra hängredskap som klätterrep, romerska ringar eller trapetser. Vissa tillverkare har framställt moduler där det finns massor av tillbehör som alla passar varandra, vilket ger dig möjlighet till expansion och variation i framtiden.