Bästa gungställningen för barn i trä


Barn i alla åldrar älskar att gunga och med handen på hjärtat tycker de flesta vuxna också att det är kul. Det ger pirr i magen, manar till skratt och är nyttigt för kropp och sinne. Du kan enkelt sätta upp en fin gungställning av trä i din egen trädgård och här kan du läsa om de fem bästa gungställningarna. Du får också tips på hur du ska tänka för att hitta den bästa modellen för barnen.

Kul och nyttigt för barn

Det är viktigt att barn får röra på sig och en gungställning kan ge enormt mycket. Barnen får fysisk träning, öva på balans och koordination och de kommer ut i friska luften. Att gunga med syskonen och kompisarna är också en social aktivitet och många gånger krävs samarbete, till exempel med själva gungandet eller att komma upp på kompisgungan. Dessutom är det riktigt roligt att gunga, vare sig det är på egen hand eller med andra.

Hur du väljer den bästa gungställningen

Idag finns det ett enormt sortiment av gungställningar på marknaden och de har alla sina unika egenskaper och designer. De fem modeller som vi har valt uppfyller alla de grundläggande säkerhetskraven och är gjorda i god kvalitet. Vilken ställning som passar just dina barn bäst beror dock på olika faktorer och därför har vi sammanställt några aspekter som kan vara bra att ta med i beräkningen.

Utomhus eller inomhus?

Var ska gungställningen stå? När du mäter utrymmet bör du ta med ett rejält svängrum i beräkningen samt se till att underlaget är helt platt och stabilt. Det optimala är en gräsmatta som är mjuk att hoppa och springa på samtidigt som den låter dig fästa ställningen ordentligt med jordankare. När barn leker med gungställningar brukar de inte enbart sitta snällt på gungorna utan också rusa runt dem, så du behöver en hel del plats.

Storlek

Ställningens storlek beror främst på hur mycket utrymme du har men också på hur många barn som ska gunga och hur mycket du vill lägga på den. Det finns allt från enkla singelställningar till enorma lekställningar med rutschkanor, torn och klätterväggar. De flesta gungställningar har en höjd på runt 2 - 2.5 meter, vilket ger ordentligt med plats både under och ovanför gungorna. Bredden beror på hur många gungor som ska sättas upp och även här är det viktigt med fritt utrymme åt alla håll.

Gungor

Vilken sorts gunga barnen ska få beror på deras ålder, antal och preferenser. Några av de vanligaste gungorna du kan köpa idag är nedanstående:

  • Babygunga - barnet placeras i en slags djup sits som håller det på plats
  • Klassisk gunga - barnet sitter på ett enkelt, rakt säte av trä, plast eller rep
  • Kompisgunga - barnen sitter tillsammans på en rund platta med eller utan hål i mitten
  • Tvillinggunga - en specialgunga för två barn som låter dem sitta mittemot varandra
  • Tallriksgunga - barnet sitter på en rund platta och håller sig fast i ett rep i mitten
  • Gymnastikgunga - en kombination av trapets och ringar

Rutschkana - populärt tillval

Beroende på vilken modell och tillverkare du väljer kan det finnas tillbehör som passar till den gungställning du valt. Det kan till exempel vara klätterväggar, nät, rep och rutschkanor. Med rutschkana blir det en mer fartfylld lek för barnen.

Trä, plast eller metall?

De allra flesta gungställningar är tillverkade av trä eller metall med olika tillbehör i plast. För utomhusbruk är trä ofta att föredra då det är stabilare och passar bättre in i omgivningarna. Metallställningar är nättare och ofta mycket lätta att montera, men måste vara av mycket hög kvalitet för att inte bli rangliga. Även färgerna kan variera då vissa gungställningar är veritabla färgfester medan andra är gjorda i enkla, naturliga färger.

Kan jag bygga gungställning själv?

Om du är händig och noggrann med säkerheten, visst kan du göra det! Att bygga egna gungställningar kan vara ett riktigt kul projekt och du kan vara hur kreativ du vill. Ett praktiskt alternativ för dig som inte vill bygga helt från grunden är att köpa färdiga delar till själva ställningen och sedan lägga till olika gungor som du väljer själv. Kombinera varianter av gungor eller skaffa andra hängredskap som klätterrep, romerska ringar eller trapetser. Vissa tillverkare har framställt moduler där det finns massor av tillbehör som alla passar varandra, vilket ger dig möjlighet till expansion och variation i framtiden.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Ja absolut, tänk dock på säkerheten. Givetvis även vilken nivå användaren av gungställningen önskar. Vanligtvis köper man färdigkapade delar och sätter ihop själv.
  • I de allra flesta fallen är gungställningar tillverkade i material som håller mycket länge och inte kräver vidare underhåll annat än rengöring. Vissa träslag kan mörkna med tiden och det kan du undvika genom att behandla dem med särskilda oljor som ofta säljs av tillverkaren. Vidare är det alltid klokt att inspektera ställningen med jämna mellanrum för att se till att eventuella skruvar och jordankare fortfarande sitter stadigt.
  • Väljer du att köpa en färdig gungställning brukar den komma med alla delar du behöver samt en instruktionsmanual som är lätt att följa. Det är alltid smart att först lägga fram varje beståndsdel och studera instruktionerna innan du sätter igång. Ibland är en ungefärlig monteringstid angiven i beskrivningen och vissa ställningar kommer med alla nödvändiga redskap medan andra kräver att du har egna. Eftersom gungställningar har både höjd och vidd krävs oftast två personer för att få upp dem.