Så väljer du det bästa gruset till din trädgård eller uppfart


Grus finns i alla möjliga varianter och former. Med grus kan du bland annat se till att stenplattorna i trädgården hålls på plats eller skapa en vacker grusgång upp till din entré. I denna köpguide vägleder vi dig i valet av grus och hjälper dig att välja rätt.

Grus

Så väljer du det bästa gruset

Som husägare kommer du med största sannolikhet att använda dig av grus åtminstone en gång i ditt liv. Det kan till exempel handla om att du vill lägga grus under sten och plattor eller att du vill använda dig av grus till ett murarbete. Även när du ska skapa en beläggning kan grus komma mycket väl tillhands, men vilket grus ska man välja och vilket är bäst?

Ja, svaret beror helt enkelt på vad du planerar att använda gruset till. Det är nämligen inte allt grus som lämpar sig lika bra för alla typer av ändamål. Ska du t.ex. lägga grus under sten och plattor behöver du använda dig av olika typer av grus och olika lager. Ska du istället använda grus som beläggning är singel, makadam och grovt grus att föredra.

Vilket grus ska man välja och var man kan använda grus?

Som tidigare nämnt kan man använda sig av grus på många olika typer av sätt. Det vanligaste är dock att man använder sig av det under en beläggning. Det innebär att man först fördelar ut gruset över den yta som man ska arbeta med och därefter packar det riktigt hårt. Packningen sker vanligtvis i flera omgångar och med hjälp av en vibrator. Att vibrera fler än en gång är nödvändigt om du ska lägga ett lager som är högre än 15 cm. Då bör du se till att packa gruset en gång efter 7 cm och ytterligare en gång när det sista lagret är lagt.

När vibreringen är klar är det dags att jämna till din grusbeläggning. Se till att lagret blir lika tjockt och att du avslutar med ett sättgrus. Observera att sättgruset inte ska vibreras. Det räcker gott och väl med att bara trampa till det så det blir jämnt.

Olika typer av grus - vilket passar dig?

När det är dags att välja grus kommer du snabbt att märka att det finns tre olika ställen som man kan hämta grus ifrån:

  • Sjö - Grus som hämtas från sjön kallas för sjömaterial. Korna är små och runda.
  • Grusås/grustag - Grus som hämtas från ett grustag kallas för grusprodukt.
  • Berg - Grus som hämtas från berg kallas för krossprodukt.

Visst hade det varit skönt om det bara fanns tre olika alternativ att välja mellan, eftersom beslutsprocessen då hade blivit enklare, men sanningen är att du kommer hitta cirka 9 olika grusmaterial. Några exempel är bland annat;

  • Förstärkningsgrus
  • Fingrus
  • Väggrus
  • Sättgrus
  • Mursand
  • Bärlagergrus
  • Ärtsingel
  • Gungsand
  • Fogsand

Det som skiljer de olika grusalternativen från varandra är främst formen och storleken på korna, men också vilket användningsområde som de passar för. Ärtsingel lämpar sig t.ex. riktigt bra om du ska gjuta fast kantstenar. Genom att blanda ärtsingel med vatten och cement får du en riktigt hållbar och stark betong. Ska du däremot sätta stenplattor och behöver foga ihop dessa är fogsand att rekommendera. Tänk på att fogsandens korn behöver vara kantiga för att kunna packas på bästa sätt.

Grusets alla fördelar

Det finns många fördelar med att välja grus när du ska göra snyggt och fint i trädgården. Med grus kommer du att få ett mycket prisvärt material som är billigare än asfalt eller betong, trots att det kräver lika lite underhåll och är otroligt starkt och hållbart. Ytterligare en fördel är att vattendräneringen blir mycket enklare. När du använder dig av grus har vattnet möjlighet att sprida sig i marken och på så sätt förångas. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att vattnet ska ha någon effekt på gången eller uppfarten, något som kan vara ett problem med asfalterade ytor.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det beror naturligtvis på vad du vill använda materialet till, men i många fall kommer grus med flera positiva egenskaper som lämpar sig perfekt för hus och mark.
  • Här handlar det om att skapa sig kunskap om vilka olika typer av grus det finns och till vilka användningsområden de lämpar sig bäst för. Formen och storleken har kanske den största betydelsen i valet. Är du osäker gör du rätt i att fråga om hjälp i byggvaruhuset eller på grusgården.
  • Det beror på vilken typ av grus du köper och hur mycket du är i behov av. Räkna med ca 800-1200 kronor för 500 till 1000 kg med grus. Grus kan köpas både i säck och i lösvikt.
  • Hem
  • Trädgård
  • Så väljer du det bästa gruset till din trädgård eller uppfart