Så väljer du den bästa grinden till din trädgård


Med en vacker grind till ditt staket kan du inte bara få en total inramning av ditt hus och din trädgård, utan du får även ett typ av skydd som säkerställer att inga obehöriga kan ta sig in. I denna köpguide kommer vi att gå igenom allt du behöver tänka på inför ett köp.

Grind

Så hittar du rätt grind

Om du redan har eller planerar att bygga ett staket faller det sig vanligtvis naturligt att också vilja ha en grind. Grinden kan matcha resten av staketet, eller så kan du låta den sticka ut och vara i huvudfokus för gäster och besökare. Med en grind känns ditt staket inte bara komplett, utan som tidigare nämnts kommer du också att höja säkerheten. Risken för att obehöriga ska ta sig in kommer att minska och du förhindrar även att barn eller djur kan ta sig ut från tomten.

Finns det redan ett staket på plats är det rekommenderat att välja en grind som är tillverkad i samma material och som har samma typ av stil som resten av ditt staket. Du kan naturligtvis ändå se till att grinden matchas med trädgårdens form eller husets karaktär på ett snyggt och praktiskt sätt. Även om det skulle vara så att du vill ha grinden separat, t.ex. vid din garageuppfart, gör du bäst i att välja en som går hand i hand med husets stil.

Former och funktioner - hur ska man tänka?

Funktion är något som man talar mycket om när det är dags att välja grind till trädgården. Innan du väljer vilken grind du vill ha behöver du se till att den fyller den funktion som du önskar. Du kan t.ex. ställa dig frågor som dessa:

 • Vad ska grinden användas till?
 • Hur hög behöver grinden vara?
 • Vilket syfte ska grinden fylla?
 • Hur säker är grinden?
 • Vilket material passar bäst för ditt ändamål?

Är det så att du bara planerar att använda grinden för att avdela områden, t.ex. avgränsa tomten från gatan utanför, behöver du sällan ställa samma krav som om du vill hindra obehöriga från att ta sig in på din privata mark. För det sistnämnda behöver du ha en grind som är tillräckligt hög och som har en låsfunktion. Det kan även vara en god idé att välja ett staket med "piggar" högst upp, något som minskar risken för att människor kan klättra över.

Olika typer av grindar att välja mellan

Det finns mängder med olika typer av grindar att välja mellan och att veta vilken som passar en bäst kan vara svårt. De vanligaste grindtyperna är bland annat dessa:

Smidesgrinden - Smidesgrindar kan komma i många olika utföranden. Det finns bland annat grindar med vackra klassiska mönster, såväl som modernare grindar som har funktionalitet i fokus. Smidesgrindar är oftast mycket tunga och då är det viktigt att ha rätt typ av stolpar och fundament för just din grindstorlek. Vill du skydda din bostad och din tomt är smidesgrindar det bästa och säkraste alternativet. De kan bland annat låsas med vanliga lås, men de kan också fjärrstyras.

Stängselgrind och nätgrindar - Vill man inte ha en fullt så tung grind som smidesgrinden kan man istället välja en nätgrind eller stängselgrind. Med ett sådant alternativ får du ett riktigt bra skydd för att förhindra att barn och husdjur kan ta sig ut obemärkt. Stängselgrindar kräver inte mycket underhåll och är hållbara. De är dessutom billigare i inköp.

Trägrindar - Har du ett äldre hus brukar vanligtvis trägrindar vara det finaste och vackraste alternativet. Trägrinden kräver förvisso mer underhåll eftersom den är tillverkad i ett levande material, men å andra sidan ger grinden ett mycket vackert intryck och ett bra skydd. En trägrind kan vara både målad, oljad eller impregnerad. Kom ihåg att sköta underhållet ordentligt. En trägrind där färgen flagnat gör mer skada än nytta till husets utseende.

Fundament och stolpar gör din grind säkrare

Det är inte bara formen, storleken och materialet du ska tänka på när du köper en grind, utan du måste även se till att du har rätt stolpar och fundament. Fundamentet och stolparna ska inte bara matcha grinden i stil och färg, utan de ska också vara tillräckligt starka för att hålla för grindens tryck. De ska bland annat kunna hålla för enklare saker som att grinden öppnas och stängs, men också för hårdare slag, om en bil råkar stöta emot eller om någon hänger på den.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • De vanligaste typerna av grindar är smidesgrind, stängselgrind och trägrind. Du väljer det som passar ändamålet bäst.
 • Söker du en grind som är så underhållsfri som möjligt ska du välja en nätgrind eller en smidesgrind.
 • Du behöver inte bygglov så länge staketet och grinden inte är högre än 80 cm. Det är dock alltid rekommenderat att kontakta byggnadsnämnden, eftersom detaljplanen kan innehålla restriktioner som du behöver anpassa dig efter.
 • Hem
 • Trädgård
 • Så väljer du den bästa grinden till din trädgård