Guide till den bästa golvvärmen


Funderar du på att skaffa golvvärme? Med ett bra system kan du få en varm och behaglig bostad, även under de allra kallaste vintermånaderna. Här kommer en köpguide som tittar på olika typer av golvvärme och hur systemen fungerar. Dessutom får du svar på vanliga frågor, bland annat vad det kostar.

Golvvärme el

Olika typer av golvvärme

Det finns två olika system att välja mellan: elektrisk golvvärme och vattenburen golvvärme. När el används läggs tunn värmetråd i slingor under golvet. När vatten används cirkulerar varmvatten genom värmerör. Hur man lägger golvvärme skiljer sig åt beroende på system. En av de största skillnaderna är att elektriskt golvvärme inte kräver lika mycket golvhöjd som ett vattenburet system. Golvvärme med el är ofta bra vid en renovering, eftersom man slipper höja golvnivån.

När det handlar om nybyggnation är situationen annorlunda. För mindre rum och badrum brukar elektrisk golvvärme fortfarande vara ett bra val. För stora rum eller hela huset är vattenburen golvvärme i regel det mest långsiktiga och hållbara alternativet. I allmänhet gäller att elektrisk golvvärme är billigare att lägga, men dyrare i drift än vattenburen golvvärme.

Passar nästan alla golv

Dagens moderna system brukar gå att lägga i de flesta fastigheter. Det finns dock både bra och dåliga förutsättningar. Det optimala för golvvärme är ett välisolerat underlag, annars försvinner en hel del värme ner i marken. Golvvärme fungerar också bättre om golvmaterialet leder värme effektivt. Till exempel är kakel och klinker perfekt för att leda värme, men ett massivt trägolv leder värme på ett dåligt sätt. För trägolv bör det i så fall vara ett tunnare golv.

Många svenskar väljer att lägga elektrisk golvvärme i badrummet, köket eller hallen. Anledningen är att golvytan i regel inte är så stor, vilket håller nere kostnaden. Dessutom är en extra fördel att golvvärme torkar fuktiga ytor snabbt. Det brukar vara mycket uppskattat, inte minst i badrum. Ytterligare en fördel är att du frigör mer yta när du slipper ha radiatorer längs väggarna i rum där du har golvvärme. Det blir enklare att möblera och hålla det rent och snyggt.

Installation

Tänk på att inte glömma bort installationen när du försöker hitta den bästa elektriska golvvärmen. Den som är händig kan ibland göra vissa moment själv. Däremot får man inte hålla på med dragning av elkablar och anslutning av termostaten om man inte är certifierad elektriker. Allra enklast är att låta en professionell installatör ta hand om arbetet. Då är du säker på att systemet monteras korrekt. Dessutom har du möjlighet att använda rotavdraget på arbetskostnaden när du anlitar en installatör.

Vad kostar golvvärme?

Priset för elektrisk golvvärme beror på valet av tillverkare. I allmänhet går det att räkna på ungefär 500 kr per kvadratmeter. Det kan jämföras med vattenburen golvvärme som brukar kosta runt 800 kr per kvadratmeter. En sak att tänka på är att installationskostnaden bara är en del av kostnaden. Golvvärme har också en driftskostnad. Där är elektrisk golvvärme något dyrare i drift än vattenburen. Dock brukar det ta ganska många år innan den lägre driftskostnaden kompenserar för den högre installationskostnaden.

Beräkningar av driftskostnad är mer komplext och beror på energiförbrukningen och elpriset. Energiförbrukningen för elektrisk golvvärme handlar om att beräkna den värme som läcker ut genom väggar, fönster, golv och tak. Väsentliga faktorer är rummets storlek, takhöjd och hur välisolerat det är. Ett lågt elpris är givetvis också viktigt för att hålla nere kostnaden, så se gärna över ditt elavtal. På nätet går det att hitta verktyg där du fyller i dina förutsättningar och får en ungefärlig kostnad för ett system med elektrisk golvvärme.

Hur effektivt värmer elektrisk golvvärme ett rum?

Olika rum har olika storlek på sin värmeförlust. Till exempel är det mer utmanade att värma upp en glasveranda, jämfört med ett välisolerat rum inne i huset. Den elektriska golvvärmen måste helt enkelt generera mer värme än vad som går förlorad. Elektriska system brukar fungera alldeles utmärkt för mindre rum som badrum. För ett större rum brukar vattenburna system vara bättre. Om ett elektriskt system körs med höga wattal för att skapa mer värme kommer det märkas på elräkningen. Dock installeras vissa system med bra isoleringsskivor, som åtminstone minskar värmeförlusten till undergolvet. Tänk även på att golvvärme fungerar nerifrån och upp. Den ger en annan värmefördelning som brukar kännas varmare, även om rumstemperaturen är någon eller några grader lägre än vid uppvärmning med radiatorer.

Vilken typ av garanti erbjuds för golvvärme?

Golvvärme med el är känt för att vara mycket tillförlitligt när systemet installerats på rätt sätt. Vilken typ av garanti som erbjuds beror på tillverkaren. Det är vanligt med en garantitid på 25 år eller mer. Många tillverkare ger till och med livstidsgaranti. Ett gott råd till dig som vill hitta den bästa elektriska golvvärmen är att säkerställa lång garantitid. För de allra flesta handlar det om en stor investering och du vill givetvis få en kostnadsfri reparation vid ett eventuellt framtida problem. Det är också bra om tillverkaren har teknisk support med långa öppettider.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Priset för elektrisk golvvärme beror på valet av tillverkare. I allmänhet går det att räkna på ungefär 500 kr per kvadratmeter. Det kan jämföras med vattenburen golvvärme som brukar kosta runt 800 kr per kvadratmeter.
  • Ett välisolerat rum värms upp snabbare och behåller också värmen längre. Tänk på att golvvärmen behöver generera mer värme än vad som går förlorat.
  • Vilken typ av garanti som erbjuds beror på tillverkaren. Det är vanligt med en garantitid på 25 år eller mer. Många tillverkare ger till och med livstidsgaranti. Ett gott råd till dig som vill hitta den bästa elektriska golvvärmen är att säkerställa lång garantitid.
  • Hem
  • Golv
  • Guide till den bästa golvvärmen