Guide till den bästa gasspisen 2024


Många proffskockar använder gasspis. Stekresultatet brukar bli bättre än för induktionshäll eller glashäll som fortfarande är vanligast. Vill du veta mer om varför gas ofta visar sig bäst i test? Här går vi igenom allt du behöver veta inför köpet.

Bäst i test
Smeg
B71GMXI9
Mångsidig med moderna och smarta funktioner.
Bästa med dubbla ugnar
Smeg
TR93GR
Robust kvalitetsprodukt för kulinära upplevelser.
Bästa med elugn
Gorenje
Ks7615x
Med eldriven ugn som ger ett proffsigt resultat.
Populär
Gorenje
Gorenje Ks7615w Gasspis - Vit
Bäst i test
Bäst i test

B71GMXI9

Mångsidig med moderna och smarta funktioner.

B71GMXI9

Mångsidig med moderna och smarta funktioner.

Produktegenskaper

 • Rostfritt stål
 • Ugn med 9 funktioner och volym på 70 liter
 • Rengöringsprogram med ånga
 • Gashäll med 5 brännare
 • Energiklass: A
 • Digital klocka

Produktöversikt

Gasspisen B71GMXI9 från Smeg är för dig som uppskattar en kvalitetsprodukt. Oavsett om du får du oväntade gäster, ska klara den dagliga matlagningen eller har en större middagsbjudning är denna spis ett bra val för dig. Den eleganta designen är klassisk, mångsidig och går inte ur tiden. Du kan därför vara säker på att spisen kommer att passa in i alla kök. Med sina 5 värmezoner är det en mångsidig spis. 

Ugnen tillagar mat till 3-4 personer, tack vare dess volym på 70 liter. Temperaturer går mellan 50 och 260 grader. Ett smart ångrengöringsprogram förenklar städningen i ugnen. Med hjälp av ånga lossnar fett och matspill från ugnens insida. Allt du ska göra är att hälla vatten i en långpanna och starta ångrengöringsprogrammet. Här hittar du också digital timer med elektroniskt programval som påminner när den hemlagade maten är färdig. Medföljande tillbehör är en 40 mm djup plåt, 2 grillgaller och ett reduktionsgaller i rostfritt stål. För att installera B71GMXI9 krävs det att gastillförsel redan är installerad i hemmet.


Bästa med dubbla ugnar
Bästa med dubbla ugnar

TR93GR

Robust kvalitetsprodukt för kulinära upplevelser.

TR93GR

Robust kvalitetsprodukt för kulinära upplevelser.

Produktegenskaper

 • 3 ugnar
 • Gashäll med 6 zoner
 • Ugnsvolym: 162 liter
 • Energiklass A
 • Vapor Clean
 • Ugnstyp: El

Produktöversikt

Det italienska företaget Smeg tillverkar vitvaror och hushållsapparater, och startade sin verksamhet i slutet av 1940-talet. Produkter från Smeg är välkända för att hålla hög kvalitet – du kan vara säker på att du får en genomarbetad och bra produkt när du köper något från Smeg. 

Fördelen med en gasspis som TR93GR är att du kan reglera temperaturen blixtsnabbt. Den är smakfullt designad i Victoria-serien och passar dig som vill ha exklusiv kvalitet likt professionella kockar. Med 5 värmezoner är detta en större modell, varje kokzon har Booster för omedelbar värme. Här finns totalt 8 funktioner, inklusive varmluft och integrerad grill. Den passar stor hushåll på mer än 5 personer eller till dig som vill experimentera med många grytor och pannor i köket.

Den här modellen är utrustad med tre ugnar på 61-, 62-, och 35 liter. På så vis har du gott om utrymme att laga större mål till familjemiddagar eller fester. Den är enkel att underhålla tack vare Smegs rengöringsprogram med ångteknik.


Bästa med elugn
Bästa med elugn

Ks7615x

Med eldriven ugn som ger ett proffsigt resultat.

Ks7615x

Med eldriven ugn som ger ett proffsigt resultat.

Produktegenskaper

 • Rostfritt stål
 • Ugnsvolym: 70 liter
 • Ångrengöring
 • Ultraresistent, slät yta

Produktöversikt

Gasspisen Ks7615x från Gorenje med plats till 70 liter är ett utmärkt val för hushåll på 3-4 personer. Den är 60 cm bred och har 4 brännare. Ugnen är eldriven men efterliknar traditionella vedeldade ugnar. Dess generösa ugnsvolym tillhör de största på marknaden. Med sin ovala form ger ugnen optimal luftcirkulation och innesluter maten helt för en saftig, mör insida och fantastiskt spröd utsida.

Ett ångrengöringsprogram rengör ugnen snabbt och enkelt då ångan gör att matrester och fett lossnar från ugnens insida. Den är trots sin ytterliga volym mycekt energieffektiv och har klass A-energimärkning. Ugnsluckan stänger sig behagligt mjukt och är supertyst. Medföljande tillbehör är 2 emaljerade bakplåtar, 1 djup bakplåt, 1 ugnsgaller, ugnsskenor samt två munstycken för naturgas och stadsgas. 


Populär
Populär

Gorenje Ks7615w Gasspis - Vit

Gorenje Ks7615w Gasspis - Vit


Gasspis

Gas har använts länge för matlagning. Det finns flera fördelar med att låta gas generera värme istället för att använda elektricitet. Framförallt går gasuppvärmning snabbare. Gasen som används är vanligtvis indragen naturgas eller stadsgas. Ytterligare ett alternativ är att använda gas på tub. I så fall brukar det vara gasol som används. De flesta moderna spisar är utrustade med en elugn, men det finns även varianter med gasugn.

Fördelar med att köpa gasspis

En av de stora fördelarna med spistypen är att den fungerar snabbt och effektivt. Du kommer märka att stekpannor och kastruller värms upp nästan omedelbart. När den stängs av försvinner gaslågan direkt. Att reglera exakt rätt värme för matlagningen blir betydligt enklare. Det är därför som att kockar verkligen älskar gas, inte minst för att steka kött på ett helt perfekt sätt.

Gas är relativt billigt. Många modeller använder naturgas och det är ett billigt bränsle för just uppvärmning. Elspisar måste ha hög effekt och då skenar elförbrukningen iväg om du tycker om matlagning. Dessutom är det inte säkert att Sveriges historiskt sett låga elpris är något som består i framtiden. I långa loppet har den här typen av spisar potential att spara mycket pengar.

Rengöringen är enklare än de flesta tror. Det kan tyckas på förhand som det är mer arbete än att torka av en glashäll eller induktionshäll. Delarna i spisen är dock utformade för att vara lättrengjorda och du behöver inte oroa dig för vilka material man kan använda. Vanligt diskmedel räcker långt för att rengöra gasbrännarna.

Sist men inte minst är den här typen av spis något som alltid fungerar. Kanske bor du i en del av landet som ibland får problem med strömavbrott? I Sverige händer det ibland att kraftiga stormar leder till längre avbrott. Det kan vara skönt att kunna laga mat med gas när det inte finns någon el i huset eller lägenheten.

Elspisar anses fortfarande säkrare och det är sant att de inte kan få problem med gasläckor. Dock bör du komma ihåg att moderna spisar och gasledningar är mycket säkra. Det är ovanligt att problem uppstår. Något som är mer besvärligt är att infrastrukturen ibland är bristfällig och det kan bli dyrt att dra in en gasledning till köket om det saknas i villan eller lägenheten. Alternativet är att satsa på en spis som drivs av gas på tub. Lösningen kan vara perfekt för till exempel sommarstugan.

Elugn eller gasugn?

Något som talar starkt för att använda en spis med el till ugnen är att moderna produkter ofta innehåller massvis av smarta funktioner. El tillåter mer automatiska inställningar och styrning av ugnen. För de allra flesta brukar det passa bra att välja en variant med den ugnstypen. Du kan välja alternativ som använder gas, men räkna i så fall med att du får lägga lite mer arbete. Testvinnare använder ofta el till ugnen, eftersom de anses vara något mer lätthanterliga.

Hur underhåller jag min gasspis?

Likt för en elektrisk spis lönar det sig att rengöra ofta. Då undviker du att matrester bränner fast och blir svåra att få bort. Dessutom ser det trevligare ut i köket. Används gas finns det brännare som måste rengöras. Du kan följa de här stegen:

 • Placera brännarna i varmt vatten.
 • Häll i lite diskmedel.
 • Lämna brännarna i vattnet ett par minuter.
 • Diska och skölj sedan brännarna ordentligt.
 • Torka av brännarna noggrant.

Om spisen har elugn eller gasugn får du heller inte glömma bort ugnsrengöringen. I så fall brukar det vara lämpligt att använda såpa eller särskilt rengöringsmedel för ugnar. Hur man ska gå tillväga står garanterat i bruksanvisningen. Grundregeln är att aldrig använda vassa föremål för en gasugn. Satsa istället på en mikrofiberduk eller en disksvamp.

Hur förvarar jag gasoltuber?

Om du har en spis för sommarstugan eller uteplatsen är det ganska vanligt att driva den med gasol. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gett ut en broschyr som förklarar reglerna i detalj. Den heter "Gasol för hem och fritid". Kortfattat får du ha gasol för hushållets behov. Du får ha den gasolbehållare som används till spisen, samt en i reserv. De får vara på maximalt 30 liter och endast förvaras på ett sätt som tillåter god ventilation.

Vad menas med en godkänd gasspis?

Spisen måste vara CE-märkt. Det är EU:s märkning för produkterna och visar att den klarat av de tester som gjorts av bland annat säkerheten. Enligt reglerna ska produkten även ha svensk bruksanvisning. Den aktuella spisen ska också vara anpassad för den gas som ska användas. En del klarar att använda flera gastyper, medan andra är begränsade till en typ av gas. Därför ska du alltid kontrollera vilken gas du har tillgång till, innan du väljer ut en lämplig produkt.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Många föredrar en gasspis bland annat eftersom stekytan på kött blir bättre och jämnare. Dessutom kommer värmen direkt vilket ger mycket lägre energiförbrukning.
 • När spisen slås på flödar gas genom ett rör som är smalt i mitten, när gasen passerar den trånga delen skapas ett vakuum som fylls av luft. Luften gör gasen antändlig, och blandningen av gas och syre släpps sedan igenom små öppningar vid kokplattan.
 • En gasspis används precis på samma sätt som en vanlig spis. Skillnaden är att man behöver tända upp en gasspis med öppen låga