Vi hjälper dig hitta den bästa gashällen 2024


Vi guidar dig till rätt gashäll för dig. Vi har även tagit fram de allra bästa modellerna på marknaden så att du slipper leta. Läs även köpguiden för tips och råd.

Gashäll

Vill du känna dig som en riktigt mästerkock hemma i köket? Då är det absolut en gashäll du ska ha att laga mat på. En häll av den typen har en mängd fördelar och kommer att göra matlagningen roligare. Vi berättar vad du ska tänka på när det är dags att köpa en häll.

Fördelar med gashäll

 • Enkelt att justera temperaturen
 • Snabbare uppvärmning
 • Mindre energiförbrukning
 • Flera nivåer av värme
 • Jämn värme

Så fungerar en gashäll

Enkelt förklarat fungerar en häll med gas på så sätt att man först sätter på gasen, alternativt gasolen, och sedan antänder den. Då skapas en låga som man enkelt kan reglera med hjälp av reglage. Ju större låga, desto varmare häll.

Förr tände man alltid hällen med hjälp av en tändsticka, men idag finns hällar som själv avger en gnista så att gasen antänds.

När du är färdig med matlagningen blåser du bara ut lågan och stänger av gasen.

Gasol eller gas?

Det går utmärkt att installera en häll driven med gas i alla bostäder. Du kan faktiskt till och med ha en utomhus. Det är dock viktigt att du tar reda på vilken typ av bränsle du ska ha till din häll innan du köper en.

I större städer, som till exempel Stockholm, använder man stadsgas, medan man på andra platser använder naturgas. Det är därför viktigt att du kontrollerar hur den häll du planerat att köpa fungerar och hur gasförsörjningen ser ut just där du bor.

Vill du ha en gashäll inomhus i sommarstugan, eller bor du på en plats där du inte kan få tillgång till gas? Ingen fara! Du kan ändå njuta av gashällens alla fördelar. Istället för att koppla hällen till gas kan den drivas med gasoltuber. Dessa ska helst placeras utanför bostaden och behöver bytas ut med jämna mellanrum. Gasoltuber ger dig även möjlighet att installera en häll i uteköket om du skulle vilja det. Kom bara ihåg att alltid ha en extra tub hemma så att du inte plötsligt står utan matlagningsmöjligheter när gasolen är slut.

Vilken storlek på hällen ska du välja?

Gashällar finns i många olika storlekar, allt ifrån små anpassade till sommarstugan, till stora för den passionerade kocken. Faktum är att du kan hitta hällar som är allt ifrån 50 till 150 centimeter breda. Har du ett normalstort kök och gillar att laga mat bör du satsa på en häll som är runt 90 centimeter bred. Har du smått om utrymme är det bra att veta att du kommer att få gott om plats att laga mat även på en modell som är 50 centimeter bred. De mindre modellerna passar dessutom utmärkt i sommarstugan eller till och med utomhus.

Installation och säkerhet

Till skillnad från vad många kanske tror är gas ett säkert alternativ i köket. Ofta beror olyckor på felaktiga installationer, något som gör att det är mycket viktigt att du tar hjälp av en auktoriserad gasinstallatör när du ska installera din häll. Du bör alltså inte försöka göra det själv eftersom du då kan råka ut för otäta anslutningar eller skador på slangar, något som kan vara potentiellt farligt. Tar du hjälp av en duktig fackman är det emellertid ingen fara.

Om din bostad är ansluten till gasnätet brukar installationen vara enkel att göra. Skulle du däremot behöva ansluta dig till nätet genom att dra nya ledningar kan det bli dyrare. Då kan en häll som drivs med gasol vara ett bättre och billigare alternativ, men även i detta fall bör du ta hjälp av en fackman vid installationen.

När du har en häll som drivs av gasol är det bästa om du kan förvara gasoltuberna i ett skåp utanför bostaden. I vissa fall kan det dock gå bra att förvara dem inuti bostaden.

Gashäll eller kombinerad spis och ugn

 • Möjlighet att placera ugnen på arbetsvänlig höjd
 • En häll sparar utrymme och ger dig mer plats för förvaring
 • Ger fler placeringsmöjligheter. Du kan till exempel ha hällen nedsänkt i en köksö.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Många oroar sig för att det ska vara farligt med en häll som drivs med gas. Sanningen är emellertid att om installationen görs av en auktoriserad gasinstallatör så är hällen mycket säker.
 • Vad kostnaden för din häll kommer att bli är svårt att svara på. Allt beror på vilken modell du väljer, vilken storlek den har och vad den ska drivas med. Idag finns hällar från allt från några tusen till tiotusentals kronor.
 • Att hällar drivna med gas blivit kockarnas favorit är inte en slump. Med gas är det mycket enklare att reglera temperaturen. Du kan också uppnå mycket högre värmeprecision. Du behöver heller inte vänta lika länge på att spisen ska bli varm eftersom hällen når maxvärme omedelbart.
 • Hem
 • Vitvaror
 • Vi hjälper dig hitta den bästa gashällen 2024