Resultat 1 till 9 av 9
 1. #1
  Reg.datum
  b 2006
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  99

  Standard Tips för att sänka dina elkostnader

  Kikade runt efter olika möjligheter för att sänka sina elkostnader, de enklaste genvägarna är enl mig att byta till lågenergilampor och dessutom komma ihåg att släcka dom tillsammans med alla elektronikapparater. Det finns mycket man kan göra men mycket handlar ju om hur mycket man vill inkräkta på sin levnadsstandard. Sammanställde iaf lite tips här!
  • Lågenergilampor. Kostar lite mer att köpa per lampa men är mer ekonomiskt. Drar mindre ström och räcker längre. Fungerar i de flesta fall men avger inte alltid samma typ av ljus.
  • Kyl & Frys. Se till att ha rätt temperatur. En kyl ska vara +4C och för frys -18C. För varje minskad grad ökar i regel energiförbrukningen med 5 procent. En full frys drar dessutom mindre energi än en tom!
  • Tvätt. Använd inte torktumlaren i onödan, häng ut tvätten om du har möjlighet och kör fulla maskiner när du tvättar. Har du dessutom en centrifug och torkskåp så se till att centrifugera ofta så behöver inte torkskåpet vara igång lika länge.
  • Diskmaskin. Har olika energiförbrukningsklasser (från A till E där A är bäst). De flesta nya diskmaskiner är idag äre däremot A eller B klassade.
  • Isolering. 15% av värmen försvinner genom taket. Det kan vara värt att se igenom isoleringen i ditt hus.
  • Varmvattenberedaren. Kolla så den är isolerad annars kan det gå åt åtskilliga Kwh om året helt i onödan.
  • Uppvärmning. Att sänka temperaturen med en grad kan innebära flera procent mindre i energikostnader.
  • Varmvatten. Dusch, bad, handdisk, tvätt. Ju mer varmvatten desto höre energikostnader. Något man får lära sig och vänja sig vid om man vill sänka sina kostnader genom att spara på varmvattnet.


  Vad är du beredd att uppoffra?
  Mötesplatsen för husägare - http://www.hus.se/

 2. #2
  Reg.datum
  b 2007
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  10

  Standard

  Ja det handlar ju om att inte ha alla datorer och annat "krafs" på dagarna och nätterna i ända. Varför ha något på om man inte använder det för tillfället är min fråga... ?

  Sedan kan man också komma ihåg att dra ur laddare till mobilen och sådana saker också när de inte används. Man kanske sparar in yttersit lite, men många bäckar små!

 3. #3

  Standard

  Hej
  Ny här på forumet, var tvungen att ventilera mina tankar någonstans. Jag har rörligt elpris vilket egentligen borde kallas för genomsnittspris, då den är ett genomsnitt i månaden.
  Det garanterat säkraste sättet att spara energi är att få ett elavtal som debiterar elen per timme såsom teleoperatörerna debiterar ringandet. Om man kunde få en mätare som mätte timme för timme hade man kunnat stänga av allt under de dyraste timmarna och verkligen fått rörligt elpris och en skillnad på räkningen.
  Anders

 4. #4

  Standard

  Säkraste sättet att få ner elräkningarna på är nog att gå igenom värmesystemen i huset. När det varit så här kallt har jag helt sonika stängt av rum jag inte använder. Lågenergilampor är nog allra bäst att investera i när det gäller utebelysning och lampor som lyser väldigt länge.
  MIn åsikt är dock att det inte är någon större idé att byta ut redan fungerande lampor till lågenergi. Mitt tips, för miljöns skull, är att byta ut lamporna när de väl går sönder. Varför slänga fullt fungerande glödlampor, det låter inte energismart eller ekonomiskt i mina öron. Det är så liten skillnad och med det alternativet är ju lamporna bytta ganska snart ändå.

  Duscha istället för att bada är också en idé, men ligger inte för mig då det är min lyx i tillvaron... Så det är jag beredd att betala för. Det går ju även att sänka varmvattenberedaren något, men inte för mycket. Då kan man bli sjuk istället, och det är ju inte kul. Legionella sprids genom att varmvatten håller för låg temperatur så att bakterierna frodas.

  När jag var liten hade min mor på alla maskiner - disk, tvätt, torkskåp etc nattetid. Jag har fått för mig att det var ett billigare nattispris då, då industrin inte drar lika mycket energi men produktionen är densamma. Är det ungefär det som du arrowhill syftar på?

 5. #5

  Standard

  Hej
  Jo min tanke är lite åt det hållet. Om man följer priset på nordpool kan man se hur den fluktar under dagen. Min tanke är att om jag hade en mätare som mätte förbrukningen som mobiloperatörerna mäter min telefon trafik hade jag brutit strömmen helt under den dyraste tiden på dygnet och anpassat resten till den billiga tiden.
  Har för mig att något elbolag satte in timmätare när de bytte till fjärravläst mätare men jag kommer inte ihåg vem , någon som vet?

 6. #6

  Standard

  Har för mig att något elbolag satte in timmätare när de bytte till fjärravläst mätare men jag kommer inte ihåg vem , någon som vet?
  "Jag har en anläggning där jag brukade ha en elförbrukning på c:a 34500 kWh/år. Jag försökte vara sparsam med elen men förbrukningen låg alltid kring 34000 kWh/år. När Vi Villaägare gick ut med erbjudandet att teckna avtal med Nora Energi AB nappade jag på detta. Det medförde att timmätare installerades för c:a 2500 kr."

  Hittade någon på nätet som skrivit om detta: http://www.friheten.com/timel.htm

  Jag håller med att det är mycket bra idé att installera timmätare och det bör dessutom vara en självklarhet för staten att subventionera det då väldigt mycket energi kommer att sparas.

 7. #7

  Standard

  Hemmafixarn
  Innebär detta att de registrerar ditt användande timme för timme och tar betalt utefter vad dessa timmar kostade eller använder de ett genomsnittspris per dygn/månad?

 8. #8

  Standard

  Jag såg at omläggningen av sms-mätarna per månad i alla fall hade blivit, som blaskorna säger, "ett dyrt fiasko". Det kostar ju en slant att installera dessa mätare också. Vilket gör att det bör vara mer än ett par kronor i besparing per månad för att systemet ska vara intressant.
  Och för att få ner priserna då med timmätare krävs väl att den som brukar elen faktiskt vet alla variationer i elpriserna om man ska anpassa allt efter timme? Eller hur fungerar det egentligen? är det per automatik på något sätt?

 9. #9

  Standard

  Trevligt ämne för energi kontrollfrågor. Korrekt Isolering, tillämpa energieffektiva utrustning som lågenergilampor och lysdioder är de mest diskuterade ämnet i dag för styrning av el.

Liknande ämnen

 1. Svar: 9
  Senaste inlägg: 2013-04-17, 09:Apr
 2. Tips våtrumsmatta
  Av Fidde i forum Badrum
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-12-08, 07:Dec
 3. Sänggavel, tips?
  Av H-P i forum Inredning
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2009-04-17, 19:Apr
 4. Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-02-22, 18:Feb
 5. Tips relaxrum
  Av Carin i forum Inredning
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-01-18, 22:Jan

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare