Resultat 1 till 10 av 10
 1. #1

  Standard Spara energi med golvvärme?

  Hur mycket värme kan man spara med golvvärme. Håller på att titta på att installera golvvärme och man läser oftast i broschyrer mm att man ska kunna spara mycket energi genom att ha det. Stämmer det verkligen?

 2. #2
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Det vill till lite vilja och förkärlek till golvvärme för att det ska bli billigast. Att värma ett hus på säg 100m2 till en vanlig temperatur på 21 grader och en given yttertemperatur tar lika mycket energi vilket system du väljer. Men väljer du golvvärme så får du en jämnare värme utmed hela ytan , volymen och du upplever det som varmt och skönt. Kombinerar du dessutom golvvärmen med en värme pump antingen det är en ytjord värme eller bergvärme, eller sjövärmepump så får du en ökad verkningsgrad av den energi som tillförs värmesystemet, och med golvvärme räcker det med en vatten temperatur under 25 grader, pumpens mest ekonomiska temperatur ligger under 53 grader,kan du klara dig med ex 47grader sparar du kw och det blir kronor. Det är alltså billgt med golvvärme och värmepump, å andra sidan har du vattenradiatorer och sätter dit en värmepump blir det också billigare en ex oljepanna. Raditorerna kräver högre vatten värme vilket betyder att pumpen får gå mycket oftare och längre tid vilket ökar kostnaden , du får inte den jämna fördelningen av värmen och varma golv ger alltid en behaglig komfort.
  Leif

 3. #3
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Man brukar säga att man får ut 3kr enegi för satsad 1kr med värmepump
  Leif

 4. #4
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  178

  Standard

  Energirådgivningen säger så här:
  I marknadsföringen av golvvärme sägs ofta att man kan sänka inomhustemperaturen och därigenom spara energi. Om detta kan uppfyllas sparas 5 % av värmen för varje grad temperaturen sänks. Men att installera golvvärme i befintliga hus kan ibland vara direkt olämpligt. Installation av golvvärme i hus med betongplatta på mark eller i källare med betonggolv bör undvikas då fuktskador kan uppstå när golvvärmen stängs av sommartid. Golvvärmen kan göra att fukt vandrar i konstruktionen och kan ge skador på ett golvområde med lägre temperatur. I äldre hus är det troligtvis dålig isolering mot mark vilket medför att värmeläckaget från golvvärmesystemet blir stort.

  Golvvärmesystem kan ibland vara tröga att reglera vid snabba väderomslag. Värmen som finns lagrad i golvplattan avges trots att tillförseln är avstängd. Resultatet blir att rumstemperaturen blir onödigt hög. Med klinkergolv ovanpå golvvärmen finns också en risk att golvvärmen står på året runt pga att golvet känns kallt.
  I nya hus bör isoleringen mot mark vara minst 250 mm för att golvvärme skall vara en effektiv uppvärmningsmetod. Golvvärme i kombination med värmepump är ofta en bra kombination eftersom golvvärme medger låg framledningstemperatur vilket ger bra driftsförhållande för värmepumpen. Fördelar med golvvärme är naturligtvis ökad komfort, men även exempelvis att golv torkar snabbt t ex i hall och badrum

 5. #5
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  5% på vad, man spara väl alltid energi om man sänker temperaturen.
  Leif

 6. #6

  Standard

  Man sparar inte någon energi alls genom att montera golvvärme. Energin är oförstörbar. Tar man bort radiatorer och sätter in golvärme kan man däremot få problem med kallras vid fönstren. I vissa fall förlorar man också energi på att värmen försvinner nedåt genom golvet till exempel till en källare.
  Värmepumpar klarar tyvärr inte av att ge hög temperatur på värmeledningsvattnet. Därför blir det oftast nödvändigt att komplettera med golvvärme då man övergår från oljeeldning till värmepump.

 7. #7

  Standard

  Golvärme är klart mycket billigare än att ha radiatorer,får man sånt kallras vid fönstren så har man antingen lagt golvvärmen på fel sätt eller så är det dags att byta fönster. Försvinner värmen genom källargolvet har man också lagt golvvärmen fel,man måste isolera minst 300mm under golvvärme i en källare.Det är rent skitsnack att man inte sparar energi på golvvärme.

 8. #8

  Standard

  Vi plockade bort ett element i badrummet förra året när vi renoverade och la in golvvärme och det fungerade alldeles utmärkt vad det gäller kallras trots att huset är från 1965 med fönster som är lika gamla.
  Så jag tror rörmokaren har helt rätt i sitt påstående att man inte extremt dåliga fönster bör risken med kallras vara ganska liten.

  Sedan vad det gäller påståendet att man inte sparar energi på att ha golvvärme så kan man ju tänka såh här..nästan alla hustillverkare idag bygger sina hus med golvvärme i hela bottenplanet på huset. Hade man inte sparat energi totalt på att göra det så hade man inte gjort det enbart för komforten med de nya tuffare lagkrav som finns nu för nybyggnation vad det gäller energiförbrukning.

 9. #9

  Standard

  Här råder delade meningar ser jag.
  Min uppfattning är att golvvärme både kan spara och slösa med energi.
  Den ena biten i frågan är hur den installeras. Isolering måste som rörmokaren säger läggas in med adekvat isolering till. Annars sticker värme neråt och inte uppåt i huset.
  Hur effektiv golvvärmen sedan blir beror sedan på golvvalet. Vissa material släpper igenom mer värme, medan andra släpper igenom mindre. Parkettt håller emot värmen mer än klinkers tex. Tjocka mattor stoppar också värmen från att stiga uppåt i rummet.

  Den andra biten i frågan är hur golvvärmen används. Eftersom komfortvärmen i ett hus kan sänkas när fötterna håller sig varma (då känns en lägre temperatur i rummet som högre än med radiatorer), så kan energi sparas. En annan fördel är att värmen sprider sig jämnt över rummet vilket gör att man inte behöver värma upp ett element så mycket för att få värme i en annan del av rummet. SÅ på det sättet sparar man energi för uppvärmning!
  Däremot är det väldigt många som gärna har på golvvärmen längre än vad de hade radiatorerna igång- det är ju mysigt med varma fötter! Och då sticker ju givetvis förbrukningen upp igen.....

  Den största anledningen till att installera golvvärme är komforten och interiördesignen - det finns ju inga fula element som stör! Det är inte all utveckling i byggbranschen som enbart handlar om energibesparing - även om golvvärmen givetvis - som jag nämnde ovan KAN (men inte nödvändigtvis) ge sänkta energikostnader.

 10. #10

  Standard

  Tja, jag tror att du kan sänka upp 10% av energianvändningen genom att tillämpa energieffektiva isoleringstekniker till ditt hus.

Liknande ämnen

 1. Vattenburen golvvärme
  Av Larssa i forum Golvvärme
  Svar: 14
  Senaste inlägg: 2010-03-02, 08:Mar
 2. Golvvärme i badrum
  Av Chris i forum Golvvärme
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2009-08-12, 14:Aug
 3. Golvvärme
  Av Linda i forum Golvvärme
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2009-05-27, 05:May
 4. Golvvärme och trägolv?
  Av L-G i forum Golvvärme
  Svar: 9
  Senaste inlägg: 2009-02-13, 06:Feb
 5. Energi
  Av Husmusen i forum Energitermer
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-12-07, 06:Dec

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare