Resultat 1 till 4 av 4
 1. #1

  Standard Golvreglar direkt på gammal betongplatta - vad göra?

  Jag och min man funderar på att köpa ett äldre timrat hus som ursprungligen haft krypgrund. I början på 80-talet (troligen) göt en tidigare ägare en betongplatta under ungefär halva huset, med krypgrundens naturstenar kvar som kant runt plattan. Direkt på plattan finns isolering (mineralull) och golvreglar utan någon fuktspärr mot betongen, och ovanpå dem spånskiva. Ingen vet vad som finns under betongen. Fuktvärdena i golvkonstruktionen var inte förhöjda vid en mätning som gjordes år 2011, och en mikrobanalys av inomhusluften visade inget - så några alldeles uppenbara skador finns inte.

  Vi kommer naturligtvis att låta göra en ny besiktning och ta upp lite av golvet för att se hur det ser ut under. Oavsett skick skulle vi också vilja göra något vettigt av hela grundkonstruktionen - vad föreslår ni? Fuktspärra? Metallreglar? Hur isolera? Bila bort betongen och återgå till krypgrund? Andra lösningar?

  Badrummet ligger på betongplattan. Det lär finnas en äldre plastmatta under golvet, med elgolvvärme och klinkers ovanpå. Det här verkar också lite tokigt eftersom man inte vet hur tät plastmattan är nuförtiden, så vi tänkte göra om badrumsgolvet också. Hur göra här?

 2. #2

  Standard

  Konstruktionen är en stor riskfaktor om du skulle få en vattenskada. Det räcker med ett krånglande kylskåp som läcker kondensvatten och skadan kan vara förödande. Skulle satsa på att riva ut golven ner till betongplattan och fylla upp med EPS-betong. Fördelen med EPS är den enkla hanteringen och dess isolerande egenskaper. samtidigt som du enkelt lägger in golvvärme i huset. Vet om flera husägare som räddat sina hus med detta system.

 3. #3

  Standard

  Låter intressant, på vilket sätt isolerar EPS? Hur fungerar det med fukt som vandrar upp genom den gamla betongplattan nerifrån? Lägger man bara golvet direkt på då eller behövs nya golvreglar?

 4. #4

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Granlunds Visa inlägg
  Låter intressant, på vilket sätt isolerar EPS? Hur fungerar det med fukt som vandrar upp genom den gamla betongplattan nerifrån? Lägger man bara golvet direkt på då eller behövs nya golvreglar?
  Eftersom huvudingrediensen i EPS är cellplastgranulat blir golven välisolerade utan köldbryggor.
  Efter läggningen av EPS flytspacklas golvet och samtidigt kan golvvärmeslingor installeras.
  Är det gamla golvet fuktigt kan man lägga ut en byggfolie som hindrar fuktvandring. Har använt tekniken på ett 60-talshus med platta på mark med ingjutna golvreglar. Alla golv revs ut och hela huset fick nya golv med EPS. Alternativet är NIVELL-systemet men det blir dyrare och kräver ett fläktsystem som skapar undertryck igolven

Liknande ämnen

 1. Svar: 6
  Senaste inlägg: 2015-10-27, 13:Oct
 2. Isolering direkt mot tegel
  Av Lissborg i forum Isolering
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2013-12-07, 13:Dec
 3. Måla gammal trämöbel
  Av lingel i forum Måla & tapetsera
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2010-08-18, 10:Aug
 4. Gammal ålakällare
  Av Helena möllan i forum Fukt, radon & mögel
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2010-03-08, 17:Mar
 5. Isolering betongplatta
  Av AlbinW i forum Isolering
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-01-07, 13:Jan

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare