Resultat 1 till 9 av 9
 1. #1

  Standard Odefinerbar lukt i del av hus. Hjälp!

  Hej, behöver all hjälp vi kan få kring en lukt vi har i delar av huset. Varenda expert på området har gått bet hittills. Eftersom det tyvärr inte går att maila lukter får jag lov att ge en redig bakgrund.

  Vi var på visning i april då ingen avvikande lukt fanns, ej heller under kontraktskrivning och överlåtelsebesiktning som följde. Vi flyttade in i slutet av juni då ingen märkte någon doft. Med sommaren och värmen började en unken och frän lukt komma i vardagsrum samt angränsande sovrum (i mindre omfattning än v-rum). Under hettan i juli luktade det riktigt ordentligt och har sedan avtagit i takt med att temperturen utomhus sjunkit. Idag känns lukten i mindre omfattning (-5 grader ute)
  Omdömen från nära och kära har varit "gamla möbler, gammalt hus, impregnerat skin, gammalt material"

  Vid överlåtelsebesiktning gjordes hål i golv med fuktprov i bjälklag samt miljö under golv ua. Väldigt låg fuktighet i båda fallen. Besiktningsman hade i övrigt väldigt lite att anmärka på utan tyckte att huset var mycket välbehållet. Vinden är otroligt fräsch.

  I september kallade vi in luktexpert från anticimex som kände lukten (nu i mindre omfattning) Nytt hål togs i golv, denna gång i aktuellt rum (v-rum) Ny fuktmätning gjordes, även i syll, som visade perfekta resultat. Hål togs i vägg på två ställen i södra fasaden (eftersom det luktar mer när solen ligger an) och materialprov från samtliga skikt togs. Vi sniffade, smakade och lyssnade på vartenda ett utan att kunna bekräfta samma lukt. Det ska sägas att alla materiialprov från golv, väggar och tak har varit i värmeskåp utan att komma fram till svar. Besiktningsmannen var här flera timmar, stod i trnas mitt i rummet, blundade och sökte i minnesbanken, funderade, sprang runt och grävde.... Det var första gången i hela sin karriär han och hans kollegor gått bet vilket inte var någon tröst för oss. Han konstaterar att det inte är mögel-,lik-,svamplukt. Inget biologiskt alls. Sniffade i murstocken som finns i v-rum, konstaterade att ingen stork låg där. Vi hade hellre önskat att hela rummet var fullt i mögel för att få veta hur vi ska gå till väga. Hjälp!

  Om huset. Huset är byggt 1967.
  Golvet - platta på mark (inget byggskräp) bjälklag samt syll är ej av tryckat virke, isolering samt golvspån/parkett i ett. Lack på parkett samt någon form av vax som uppfräschning (har skrapat i vaxet och värmt utan resultat) Vad vi kunnat se av de två hålen som är gjorda är inga banor ingjutna i plattan.

  Vägg utifrån - fasadtegel utan en enda påväxt eller spricka i, luftspalt, någon form av isolerskiva 30 mm, isolering, plast, röte, tretexskiva samt två lager tapet.

  Tak uppifrån - kutterspån, plast, röte och målat vävtak

  Det blev en halv uppsats men vi är lite desperata. Vardagsrummet ska göras om till två sovrum vilket i dagsläget inte kan göras då vi inte vet om lukten återkommer i solskenet. Vi är väldigt tacksamma för alla tips i detta detektivarbete.

 2. #2
  Reg.datum
  b 2011
  Inlägg
  265

  Standard

  ...
  Senast redigerat av Tyresö den 2013-04-29 klockan 18:Apr.

 3. #3

  Standard

  Tack Tyresö!
  Vi resonerade kring eventuella liklukter. Ett vanligt problem med spruckna tegelfasader är att humlor tar sig in och bygger ett litet trevligt bo där de dör och sprider odör. Som sagt så stod han i trans och var säker på att det inte är en liklukt, ska tydligen lukta sött.
  Nu är jag inte rädd att sätta kobenet i vägg, golv eller tak för den delen eftersom jag jobbar som snickare. Har i alla fall inte stött på något liknande i de vidrigaste väggar
  Det lutar åt ett totalt materialbyte i yttervägg mot solsidan och därigenom se om det eventuellt finns "några lik begravna" eller andra gömda skatter. Problemet är att varje insats kostar och det skulle vara bittert om lukten återkommer nästa sommar om man lagt ett antal tusen redan. Har haft tankar om att riva ut rubbet och bygga om hela rummet. Tyvärr är det ett riktigt gediget arbete av duktiga hantverkare som då ryker och kanske i onödan.
  Själv är bäste dräng ibland och oftast bättre än experterna från sydost

 4. #4

  Standard Avikkande lukt i delar av hus

  Hej Masse315,
  Jag har ett väldigt liknade problem med mitt hus, tekniker/experter etc har varit i mitt hus i flera månader men ingen hittar den avvikande lukten. Kom du någon gång fram till var källan var till den avvikande lukten?

 5. #5

  Standard Luktfritt

  Hej Niclas 71

  Idag känner vi ingen som helst lukt i rummet (idag två sovrum) Jag tog bort diverse masonit i mellanväggar samt ett vävtak som min svärmor tyckte var källan till det hela. Lät all tretex i södervägg sitta kvar. Efter att rummet sedan stått tomt ett par månader fanns ingen lukt kvar och vardagsrummet blev som sagt två sovrum

  Min svärmor svor ju på vävtaket även om jag och min sambo inte riktigt gjorde det men det verkar vara troligt. Finns fortfarande masonitväggar kvar i andra rum och där finns ingen avvikande lukt.

  Skulle vara intressant att veta hur ditt rum/hus är uppbyggt och vilka material som finns

  Med bästa hälsningar, Mattias

 6. #6

  Standard Avvikande lukt i hus

  Hej Masse315,

  Tack för ditt svar.

  Vi hade avvikade lukt i huset sedan vi flyttade in, trodde det var kattlukt, när det inte försvann trodde vi det var kattkiss, men senare kom vi på att det måste vara något annat, vi hittade mögel i källarn och på vinden, vet ej exakt varifrån avvikande lukten på våningsplanet mellan källarn och vinden kommer ifrån. Troligen är det mögellukt som tar sig vidare i huskonstruktionen på något sett. Dett är ett trähus där bottenplattan är av betong, källaren är en halvkällare med en betongmur.

  Hälsn. Niclas

 7. #7

  Standard

  tänk att vävtak och masonit skulle kunna bistå med en sån obehaglig lukt

 8. #8

  Standard Vad kostar en luktexpert?

  Hej!! Såg att ni anlitat en luktexpert!
  Vad kostar det att anlita en sådan ifrån ANticimex?
  Vi har nämligen köpt ett hus med en lukt vi vill ha reda på var den kommer ifrån så vi kan få bukt med den!

 9. #9

  Standard

  Hej Vanillah32,

  Du kan börja med att kontakta LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB

  http://www.lfs-web.se/

  LFS har bred kunskap

  / niclas71

Liknande ämnen

 1. Avvikande lukt
  Av Milkyway i forum Fukt, radon & mögel
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2011-10-17, 12:Oct
 2. Hyra ut del av hus som lägenhet
  Av fixarinnan i forum Juridik
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2010-03-06, 17:Mar
 3. Dålig lukt i nyköpt hus
  Av Yannick i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2009-07-22, 06:Jul
 4. Byta ut del av fuktspärr
  Av Yes i forum Byggmaterial & byggteknik
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2008-11-16, 11:Nov
 5. Cigarett-lukt
  Av Mari-ann i forum Övrigt
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2007-04-04, 20:Apr

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare