Resultat 1 till 5 av 5
 1. #1

  Standard Rekommendation på system.

  Hej,

  Vi har för närvarande ett ärvt hus från vår farmor som drar lite väl mycket el till uppvärmning under vinterhalvåret. Det vi kollar på är om det är värt att investera i luft / berg / jordvärme samt vilken man skall satsa på. Huset ligger i norra jämtland och är ett 2 vånings på ca 122 kvadrat + källare på ca 80 kvadrat.

  Vi har för närvarande en oljepanna med en elpatron som driver uppvärmningen. Vi hade under första året olja för ca 12.000 som gick åt under vintern så att elpatronen gick åt sedan denna vinter från Juli 2010 till Mars 2011 har vi lagt ungefär samma summa på uppvärmning. Vi har under tiden vi inte är där sparvärme på 10 grader.

  Vi brukar vara där 4-6 veckor under sommaren 2 under hösten och jul / nyår nåt år ibland. Vad jag läst mig till hittills är att berg / jord värme skall vara om man bor permanent för att vara lönsamt. Dock hade flertalet luftvärmepumpar gått sönder i områdena runtomkring där vi bor för folk förra vintern då det blev runt -30 vissa nätter samt så behöver vi nog 2 stycken för att täcka uppvärmningen.

  Förslag mottages tacksamt.
  // Andreas

 2. #2

  Standard

  Mitt enkla förslag är: Köp några luftvärmepumpar... dvs. Luft/luft.... Lägg dom på 10 gr när ni inte är där, ha även elpatron som stöttar om det kryper under.....

  Det finns bra billigare Luft/Luft värmepumpar som klarar vintern bra ... Tex, Sanyo, Mitsubishi och Toshiba...
  Dom ligger några tusen billigare i pris än dom vanligaste märkena i Sverige. Typ IVT, och Panasonic...

  Köp en till undervåningen och en till övervåningen... dessa kompletterar varandra riktigt bra... Ha då oxå samtliga dörrrar öppna på bägge våningar....
  ja inte ytterdörrarna såklart...

 3. #3

  Standard

  Här hittar du enkel information om olika värmepumpslösningar. Hoppas det hjälper dig i ditt val.
  http://www.eoptimering.se/varmepumpar.html

 4. #4

  Standard

  Håller nog med ovanstående om att luft/luft är bäst till ett fritidshus, kanske två om det krävs. Luft/luft går inte sönder för att det är kallt, dom stannar helt enkelt bara när dom inte klarar mer. Däremot kan dom få problem att avfrosta om dom går på underhållsvärme när det är riktigt kallt ute, men det bör fortfarande inte kunna blu några bestående men.

 5. #5
  Reg.datum
  b 2012
  Inlägg
  8

  Standard

  Ja en luft-luftvärmepump med underhållsvärme låter som en bra idé. Du kan ju även skaffa en SMS styrning för att hålla koll på kåken!

Liknande ämnen

 1. Vattenburen golvvärme eller varmlufts system?
  Av FransF i forum Energi allmänt
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2010-06-25, 11:Jun
 2. Läckande system!
  Av Tobba i forum Energi allmänt
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2010-03-12, 10:Mar
 3. FTX-system i nytt hus
  Av StefanHult i forum Ventilation
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2009-08-11, 10:Aug

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare