Resultat 1 till 2 av 2
 1. #1

  Standard När och hur mycket måste isoleras/dräneras?

  Hej,

  Tittar på att köpa ett kedjehus med källare byggt 1959. Husen sitter ihop med garage mellan och framför garagen är det asfalterat vägg till vägg. Hela kortsidorna är alltså täckta av garage eller asfalt. På baksidan ligger en altan mot huset, och halva altanen är täckt av tak.

  Frågan är nu, bör man gräva upp grunden och isolera/dränera direkt, även om mätningar inomhus inte visar på "skadligt" mycket fukt i väggarna, eller ska man vänta tills fukt uppkommer? Behöver man gräva upp på kortsidorna under asfalt/garage? Behöver man gräva upp på baksidan under altanen?

  /Magnus

 2. #2
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Hej AshtrayY!
  Hus byggda på40-50 talet har ofta en grund av på platsen gjutna väggar och med varmasfalt som fuktskydd och som dränering användes 3 eller4” tegelrör, hela denna konstruktion är en mycket stabil och fukt avvisande lösning, har man dessutom varit noga med att fylla drän grus runt rören, så har rören normalt slammat igen 10-25mm men det räknade man med, och då fungerar rören än i dag, väggarna kan också vara murade av betong hålsten ( leca block fanns inte och ytong lättbetong hade nys börjat tillverkas) och fuktskyddade med asfalt och dränering som förra alternativet. Det stora skillnaden är under betongplattan på femti talet hade man endast ca 30cm grus under som kapillärbrytande skikt vilket är för lite om man har fukt vandring igenom golvet. Detta kan du kolla med att lägga en plast med en bok på, om det efter ett par dagar är en mörk fläk under plasten har du fukt vandring, Om ni utfört en fukt mätning som är godtagbar och ingen synlig fukt på väggar och golv, då finns ingen anledning att börja gräva och lägga pengar på något som fungerat i 50 år.
  Det faktum att det är stora asfalt ytor om kring hus och gage får man tycka vad man vill om men i detta fallet är det en fördel, för ytvattnet bör då rinna från huset och då håller sig väggarna torra. Att ni får en sämre värme isolering i väggen än om gräver upp och isolerar väggen med ex cellplast är fullt klart men effekten är inte värd insatsen. Och det går att isolera inifrån bara man gör rätt. Om man en dag ska gräva upp bör man gräva runt huset och få en dränering i ett rör, om det är problem att gräva ex kortsidorna på grund av garage behöver du inte gräva up vi hus väggen utan gå runt gargaet, dräneringen gör samma nytta där det viktiga är att dräneringen ligger på rätt höjd ca 10-15cm under betongplattan. Kommer du inte åt att gräva missar du också chansen att tilläggs isolera just den väggen, men det är sådana förluster man får ta i den här branschen.
  leifjuno

Liknande ämnen

 1. När inträder sambolagen?
  Av Johanna Engman i forum Juridik
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-11-10, 06:Nov
 2. Måste vi sälja huset trots att de har högsta bud?
  Av EwaBrag i forum Köpa & sälja hus
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-01-16, 17:Jan
 3. Fläktkonvektor - när använda?
  Av Rambo i forum Energi allmänt
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-01-09, 09:Jan
 4. När klär ni julgranen?
  Av Linnea i forum Belysning
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2008-12-18, 13:Dec
 5. När kommer elräkningen?
  Av Hambern i forum El
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2008-01-04, 10:Jan

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare