Resultat 1 till 6 av 6
 1. #1

  Standard Hur vet man om det finns mögel i huset? Familjen sjuk jämt.

  Som jag skriver är vi ofta sjuka och jag leder sjuktoppen härhemma med ständiga förkylningar och influensliknande symptom och nu har vi börjat fundera om det kan finnas något dolt i huset som gör oss sjuka?

  Vi bor i ett tegelhus från 1965 med inredd källare, vi besiktigade huset innan köp för 10 år sedan och inget fanns att anmärka på. Gillestugans golv är plastmatta och vad som finns under denna är frågan och om det kan vara något elände därifrån.

  Hur går man tillväga för att kontrollera om det finns mögel i huset? Lånar man enkelt en fuktmätare eller ska man anlita ett proffs som undersöker huset igen för att utesluta mögelrisken?

  Min fru tycker att det kan lukta i källaren ibland men det är endast hon som känt lukten.

  Huset är f.ö nästintill totalrenoverat av duktiga lokala hantverkare med mycket gott rykte förutom källaren där jag lagt klinker själv i två rum (ej våtutrymme). Radonprov har gjorts för ca 6 år sedan med mycket bra resultat.

 2. #2

  Standard

  Oj - det där låter verkligen inte bra! Särskilt inte om ni blir ordentligt sjuka hela tiden.
  Jag har en gång anlitat en mögelkonsult, även om det var länge sedan. Antar att de finns kvar på marknaden, då problemet med mögel inte precis minskat med tiden. Dessutom är nog människor i allmänhet mer uppmärksamma på problemet idag än för tio år sedan. Tror att det finns hjälp på byggdoktorn.com.
  Det finns också mögelhundar att tillgå. De lär vara extremt tillförlitliga. Har en bekant som hade en sådan och de hade hur mycket jobb som helst att utföra och upptäckte både det ena och det andra. Hundarnas nosar är extremt känsliga och upptäcker minsta tecken på mögel.
  Att hitta möglet själv om man inte ser skador och riskerna är uppenbara kan ju vara jättesvårt!

 3. #3

  Standard

  Om du säger att ni ofta är sjuka hemma och misstänker att det är mögel som orsakar det så ska ni givetvis omedelbart undersöka detta. För att verkligen gå till botten med problemet tycker jag att du ska anlita en mögelhund som får nosa igenom huset. Att bara mäta fukthalt är inte säkert att man kommer så långt med.

  Du skriver att det är ett källarhus från 1965, hur ser dräneringen runt huset ut? Om det är inte är omdränerat så finns det ganska stor risk att dräneringen är bristfällig. Du skriver ju även att din fru känt någon form av doft så att börja undersökningarna i källaren är nog vettigt.

 4. #4

  Standard

  Håller med ovanstående ang. mögel, men det kan även bero på pcb i plastmattan och andra byggnadsmaterial. Men om sjukfrekvensen är såpass hög skulle även nivån av pcb vara väldigt hög om detta är orsaken... så troligen (men förhoppningsvis inte) är det mögel som är orsaken.

  Jag skulle rekommendera att ni fuktmäter i källaren och andra utrymmen. Är den relativa luftfuktigheten över 75% finns det risk för att ni fått mögelangrepp i huset, och då bör ni kontakta en mögelsanerare!

 5. #5

  Standard

  När man ändå är igång och kollar och undersöker eventuella mögelskador kan man alltid undersöka krypgrunden också, det är ju sällan som RF är så hög som 75% inomhus. Om det däremot är varmt under sommarmånaderna kan ju fukt även uppstå i krypgrunden.

  Håller även med om att man bör kontakta en firma som undersöker att det verkligen är mögel i fastigheten..

  Hoppas att du och din familj får ordning på detta!

 6. #6

  Standard

  Finns massor med bra information på nätet om detta om du söker på typ mögel eller mögelsanering. Men en mätning hade nog inte skadat, så som det verkar.

Liknande ämnen

 1. hur ska man gå till väga
  Av johan84 i forum Juridik
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2009-03-10, 20:Mar
 2. Hur gör man?
  Av Susanna i forum Övrigt
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2009-03-09, 16:Mar
 3. Var börjar man ? Vad kan det kosta?
  Av suta i forum Byggmaterial & byggteknik
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-03-08, 17:Mar
 4. Hur kollar jag om huset är pantsatt?
  Av zascha i forum Ekonomi
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2007-09-17, 22:Sep
 5. Hur köper man hus?
  Av idahel i forum Köpa & sälja hus
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2007-02-18, 12:Feb

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare