Resultat 1 till 3 av 3
  1. #1

    Standard Konvertera till pellets från direktverkande el

    Vi har idag direktverkande el med en alldeles för hög elräkning som följd,
    Håller på att titta på alternativ och har fastnat för pellets.men funderar på vad som krävs för att konvertera från direktverkande el. Är det en pelletskamin som gäller för detta?
    Vad kan jag räkna med att allting kostar på ett ungefär?

  2. #2

    Standard

    Pelletskamin är inget att värma ett hus med. Har du pannrum så är det rätta stället att elda med pellets eller ved.
    Har du inte pannrum så glöm eldning för uppvärmning och tänk värmepump. I södra Sverige kan luft-vatten pump vara tillräckligt. Det blir också billigare.
    Har du inte vattenburet värmesystem så är det en sak som blir nödvändig förr eller senare.
    Utan vattenburet system så är det luftvärmepump som är alternativet. En bra luftvärmepump ger 3,5-4 gånger mindre elförbrukning än direktel. Pelletskamin ger knappast någon besparing alls i förhållande till direktel.

  3. #3

    Standard

    Förestår att elräkningarna inte är kul!
    Det är hög tid att fundera på möljligeterna att inte ge elbolagen mer än de är värda....
    För att kunna välja mellan olika energikällor är det vattenburet - i golv eller i radiatorer - som gäller. Bara det är en ganska stor investeringskostnad. Jag har fått uppgifter om ca 6 000 kr per element. Det är anledningen till att värmeväxlarna blivit så populära. Det kostar ca 15 000 kr att investera i en bra sådan och vattenburet krävs inte. Däremot är det ju inte så jättelångsiktigt tänkt, eftersom det fortfarande är elberoende. Men lite billigare blir det allt, då de är klart effektivare. Om det finns flera rum kan fläktar installeras för att sprida värmen. .
    Pellets kan antingen användas som komplementvärme - det vill säga i kammin, eller med pelletspanna. Kaminen är som en modern kakelugn och rockar loss på en sådär 20 000 plus, beroende på märke.För att sprida värmen till flera rum kan fläktar installeras som leder vidare värmen i olika rum. Det är en ganska bra investering annars och mycket effektivare än vedeldade kaminer. Det kan få ner elkostnaderna en hel del och är helt beroende på hur mycket du eldar själv, så du kan påverka elförbrukningen direkt. Men om den ska kunna värma ett helt hus krävs att huset har en öppen planlösning och är relativt litet. Dessutom kostar pelletsen en del, som tunbodarna så riktigt påpekat.
    En riktig Pelletspanna kräver som tunbodarna sa vattenburet system och ett pannrum samt en skorsten som pannan kan anslutas till. Den som inte har något av detta får en stor initialkostnad. En pelletsvärmare enbart kostar ca 35 000 plus för en normalvilla, men det tillkommer installation och mycket annat. Bäst är att be någon professionell titta på möjligheterna och ge ett bud. Ta alltid in minst tre offerter för att få en bra bild av läget.
    Varför är inte bergvärme intressant? Det kräver väldigt lite av husägaren och får ner elkostnaderna till ett minimum - garanterat. Bergvärmens kostnad, liksom alla system, är beroende av hur stort huset är och vilken volym som ska värmas upp. Även här krävs förstås vattenburet system (se ovan). Bergvämen kostar i runda slängar mellan 80 000 och 150 000 kr i investering. Men skiljer som sagt stort beroende på hur stort huset är.

Liknande ämnen

  1. Konvertering direktverkande el till fjärrvärme
    Av LennartW i forum Energi allmänt
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2009-02-21, 10:Feb
  2. Byta från olja till pellets
    Av MattiasK i forum Kaminer, kakelugnar & biobränsle
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2009-02-16, 14:Feb
  3. Konvertera till bergvärme
    Av VillaBiker i forum Värmepumpar
    Svar: 5
    Senaste inlägg: 2009-01-26, 19:Jan
  4. Konvertera
    Av Husmusen i forum Energitermer
    Svar: 0
    Senaste inlägg: 2008-12-16, 06:Dec
  5. Direktverkande elvärme
    Av Husmusen i forum Energitermer
    Svar: 0
    Senaste inlägg: 2008-12-05, 06:Dec

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •  
Avdelare