Resultat 1 till 11 av 11
 1. #1

  Standard Laminatgolv eller träparkett?

  Vi ska lägga om ett golv i vardagsrummet och vet inte om vi ska välja det billigare laminatgolvet eller träparkett. Parketten är ju betydligt dyrare men är det värt de extra pengarna? Vilken är den stora skillnaden förrutom priset?
  Det blir väl ex.vis mer repor och sånt i ett parkettgolv?

 2. #2
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Ola Borg


  Medlem
  Reg.datum: Jan 2010
  Inlägg: 1
  Laminatgolv eller träparkett?

  --------------------------------------------------------------------------------
  Vi ska lägga om ett golv i vardagsrummet och vet inte om vi ska välja det billigare laminatgolvet eller träparkett. Parketten är ju betydligt dyrare men är det värt de extra pengarna? Vilken är den stora skillnaden förrutom priset?
  Det blir väl ex.vis mer repor och sånt i ett parkettgolv?

 3. #3
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Hej Ola Borg!
  Jag föreslår att du lägger in ett parkett golv, det finns många trä sorter att välja på, och att du oljar det istället för att lacka, det får en naturlig och vacker lyster, ett trä golv är mycket hållbart, och blir en bra kap. placering som ökar husets värde.
  I dag kan man köpa parkett mycket billigt men visst laminat blir biligare, men hårdare och kallare och så upprepas mönstret om och om igen, ett laminat golv ser snyggt och bra ut men är ändå ganska kallt att gå på , är ganska dött ger inte mycket liv som trä och parkett, laminat golv ger ingen värdeökning på huset.
  Välj parkett.
  Man hör ofta att laminatgolv är plast golv, även av expediter vilket är helt fel.
  Golvet består av en kärna av fin träspån som limmas och pressas ihop under högt tryck, från en tjock skiva till 6-8mm tj. På båda sidor limmas en laminatskiva som håller skivan stabil och inte böjer sig som en träpanel gör. Laminatet tillverkas av flera cm tjock pappersmassa som blandas med harts och pressas ihop till mm tunna skivor, därefter får laminatet sitt möster som är ett trycks på efter av fotografering från ett träorginal.
  Alltså laminat är en träprodukt och krymper och sväler , och skall läggas som trägolv.
  Leifjuno

 4. #4

  Standard

  Vi har satsat på träparkett istället för laminat i hela vårt hus så för mig är valet enkelt.
  Laminat är ett mycket kallare golv jämfört med parketten, vi bytte förra året fråm laminat till parkett i vårt sovrum och det gick nästan inte att stå på laminatgolvet på vintrarna utan sockar.

  Tycker också att parketten ser mer levande ut och det går att hitta ganska billig träparkett också så priset behöver nödvändigtvis inte vara en stor faktor när man väljer.

 5. #5

  Standard

  Vi har haft laminatgolv i vårt kök förrut men har nu bytt till träparkett. Den största anledningen var att det gamla laminatgolvet sprack då jag tappade en stekpanna på det. Hade det varit trägolv istället hade vi kunnat slipa om det bara så det är en stor nackdel för laminatgolvet.

  Sedan är träparketten både snyggare och varmare så jag kommer aldrig att köpa ett laminatgolv igen i alla fall.

 6. #6

  Standard

  Vi håller på att välja golv inför vår kommande husbyggnation och det lutar åt ekparkett i hela huset men jag såg att det fanns ett laminatgolv som heter Pergo som kostar nästan lika mycket som de billigare ekparketterna.
  http://www.beijerbygg.se/templates/B...t.aspx?id=6092

  Är det någon som har koll på vad det är för något speciellt med Pergo som gör att de kan ta så dyra priser för golven? Det är väl trots allt bara vanligt laminat som i de billigare golven?

 7. #7
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Hej Rauken!
  Pergo är ett gammalt svenskt märke och, som alltid säger man att svenskt är kvalité, därför har man varit villig att betala mer ibland mycket mer. Men idag beror nog det högre priset mer på våra höga löner än högre kvalité. Dessutom utbildar vår golv industri tex Estland, ryssland och Kina i att tillverka parkett och laminatgolv. Köper du tex. Dyrt och bra parket golv från Kährs i Nybro som är (var) det bästa parkettgolv med svensk kvalité, är numera tillverkade i Kina och med svensk text, så läs på förpackningen innan.
  Alltså det finnns inget enligt min erfarenhet som säger att Pergo något sätt har högre kvalite än andra i marknaden förekommande golv. Dessutm har alla fabrikat lång garanti på sina produkter, se upp med dem eller ta det inte så alvarlig för de lovar 15-20-25 års garanti, men för det första allt i Sverige presskriperas efter 10 år förutom mord som tar 25år, alltså garanti över 10 år har ingen laglig verkan.
  Slut ord tänk en runda till och försök välja ett parkettgolv.
  Leifjuno

 8. #8

  Standard

  Det låg ett Pergo-golv i köket på min gamla lägenhet. Fördelen är att det är väldigt slitstarkt och det blir inte repor lätt som i ett trägolv så det kan vara vettigt att ha i rum där man behöver ha ett slitstarkt och vattentåligt golv.
  Sen är det ju tyvärr lminatgolv vilket innebär att det är kallare , det kommer man inte ifrån.
  Sedan kan jag hålla med om att i och med att priset är så högt så känns det inte helt motiverat att köpa laminatgolv där man man kan få träparkett till samma pris.

 9. #9
  gäst Yvonne Gäst

  Standard Parkett eller laminat?

  Hej!
  De stora skillnaderna är att laminat är ett oljebaserat plastmaterial medan parketten är av trä-d.v.s.naturlig och icke ändlig resurs, vilket är en viktig faktor i miljöfrågan.
  Laminat avger emissioner-även om det i moderna produkter är lite. Ytan är hård, vilket en del upplevergeren sämre akustik i rummet.
  Väljer ni parkett, kan ni dessutom slipa om det flera gånger om ytan blir ful.
  Eller varför inte välja ett vanligt plankgolv? Det håller länge. Har ni tur kan ni hitta ett vackert begagnat.
  Så har vi det där med ytbehandlingen: trägolvet kan oljas, lackas eller användas obehandlat, s.k. skurgolv.
  Oljade och obehandlade trägolv upplevs som varmare att gå på, än lackade golv och laminatgolv.
  Föreställer mig också att trägolvet är mer återvinningsbart.
  Själv har jag fastnat för de gamla hederliga skurgolven. I början får man skura lite oftare, men efter en tid har man fått en mycket tålig yta. Då räcker ett par skurningar m året. Dvs m man är noga och torkar upp spill direkt.
  Har även ett gammalt trägolv i köket på en hyreslägenhet och det fungerar mycket bra. Det var obehandlat och oskurat när vi tog fram det och trots att jag spillde ut en burk svart hobbyfärg en gång, har skadan numera försvunnit helt.
  Vill du veta hur man skurar kan du ex. besöka Gysinge byggnadsvårds hemsida
  Lycka till!

 10. #10
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Laminat,
  Är inte ett plastmaterial, som det ofta felaktigt beskrivs att vara.
  Dekorativt laminat typ Perstorp eller annat högtryckslaminat enligt EU standarden EN 438. Skivan består av fler skikt papper och värmehärdande bindemedel. Bindemedel består av fenolharts och melaminharts.
  I övrigt läs mitt inlägg 11-1-10
  Leifjuno

 11. #11

  Standard

  Den stora skillnaden som jag ser det är att det går att slipa om parketten när det är slitet. Ett laminatgolv behöver bytas ut. Parkettgolv är således (rätt skött) en lösning som håller längre än ett laminatgolv, men livslängden beror på hur tjock ytskiktet är på parketten. Ett biligare parkettgolv kan enbart slipas ett par gånger, medan ett lite exklusivare med tjockare träskiktsyta kan slipas flera gånger. Så nog är det ett mer långsiktigt val.

  Sedan är det ju en fråga om vilket som är bäst i rådande situation och vilket som anses vackrast. Ett högkvalitativt laminatgolv tål väldigt mycket och repas inte. Det kan vara härligt för en hundägare eller en barnfamilj. men det går att lacka ett parkettgolv till att bli stabilt nog att tåla stora påfrestningar också.

Liknande ämnen

 1. Betongpannor eller tegelpannor?
  Av Hutte i forum Byggmaterial & byggteknik
  Svar: 7
  Senaste inlägg: 2011-10-31, 19:Oct
 2. Pelletsbrännare eller pelletskamin?
  Av Pelle_l i forum Kaminer, kakelugnar & biobränsle
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2009-10-19, 19:Oct
 3. Hur lägga träparkett mot vägg?
  Av Hulken i forum Golv
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-02-19, 07:Feb
 4. Bergvärme eller pelletskamin?
  Av TobbeBlom i forum Värmepumpar
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2009-02-06, 23:Feb
 5. IKEA Laminatgolv
  Av Wille i forum Golv
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-12-20, 21:Dec

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare