Resultat 1 till 4 av 4
 1. #1

  Standard Dränera om eller inte?

  Vi har köpt ett hus från 1979, det är en 1.5 plans hus med källare som inte är omdränerat. Men det finns inga som helst problem med fukt i källaren enligt besiktning och mätning som vi gjorde i samband med husköpet.

  Nu är det så att vi har tänkt att bygga en ganska stor altan till våren och vi går med beslutsångest om vi ska dränera om huset innan eller som vi ska vänta. Det är ju trots allt en väldigt stor investering att dränera om ett hus som har en torr källarvåning men o andra sidan vill vi ju inte riva ner en nybyggd altan efter 2 år heller...
  Hur ska man resonera?
  Alla synpunkter från er skulle vara värdefulla!

 2. #2
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  178

  Standard

  Det finns inga enkla svar vad det gäller dränering tyvärr. Det finns hus som stått i 60 år utan dränering och är ändå snustorra i källaren eller motsatt hus som efter 10 år får dräneras om. Det handlar mycket om markens beskaffenhet och lutning på marken kontra huset. Hus med tomtmark som lutar från huset behöver oftast inte dräneras om eftersom ytvattnet då rinner bort från huset.

  Men jag förstår at ni har svårt att bestämma er, det är aldrig roligt att behöva ta bort nybyggda altaner osv. Kanske ska ni låta en expert titta på ert hus och ta ett beslut efter det?

 3. #3

  Standard

  Jag tycker det finns en viss hysteri kring omdräneringar idag. Det är precis som Byggaren säger att det finns hus som klarat sig hur länge som helst utan omdränering när marken är optimal.

  En annan aspekt man kan titta på är hur man använder källaren, många källare i framför allt äldre hus används inte som boendeyta och då är det inte lika kritiskt att få det snustorrt i källaren.

 4. #4
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Hej Kopeli!

  Jo visst har det gott troll i att man till varje pris ska om dränera, antingen det behövs eller inte.
  En väl utförd dränering, som ligger 10-20 cm under BTGplattan och som ligger i bra fall mot dräneringsbrunn och som är återfylld med dräneringsgrus (helst8-16 kross) där ytvattnet leds bort med fall på marken från huset, fungerar 30-60år.
  Men har du ingen dokumentation över utförd drän. Arbeten så kan man ju inte känna till ovanstående. Då får du kolla, mäta fuktigheten i källaren och det säger du ni gjort, en enkel test som jag brukar rekommendera är att lägga en plast påse eller dydligt på golvet och en bok som tyngd över, är det efter ett par dygn mörkt under plasten då har du fuktvandring i BTGplattan.
  Om du vill kontrollera dräneringen kan du gräva fram dränröret där högsta punkten ligger ( om inte ett spolrör redan finns) och spola försiktigt samtidigt som du kontrollerar om det kommer fram vatten i fördelningsbrunn, du kan också be en spolfirma att filma dränrören innuti så får du svar på om rören är igensatta eller inte. Det är inte särskiljt dyrt.
  Dagens gåta när du spolar i rören ska det Rinna mycket eller lite dränbrunn?
  Var försiktig rinner det lite fungerar rören och vattnet rinner ur rören under plattan, rinner det mycket som ur slangen då är nog rören täppta runt omkring ( inte kross omkring) då kanske det måste till en om dränering.
  Leifjuno

Liknande ämnen

 1. Gör inte som jag!
  Av Peter i forum Kök
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2015-03-05, 11:Mar
 2. Kvalitetsansvarig kom inte på slutbesiktning
  Av Kallegbg i forum Besiktning
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2011-02-16, 13:Feb
 3. Jordvärme eller bergvärme?
  Av andy_maniac i forum Värmepumpar
  Svar: 13
  Senaste inlägg: 2010-09-21, 15:Sep
 4. Termostat till element fungerar inte
  Av Knutsson i forum Energi allmänt
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2009-01-03, 17:Jan
 5. Köket: Rostfritt eller inte?
  Av Kr1st1n i forum Inredning
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2008-02-02, 10:Feb

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare