Resultat 1 till 5 av 5
 1. #1

  Standard Ledbelysning i adventsljusstake

  Såg ett reportage på nyheterna igår om Led-belysning i adventsljusstakar, de sa att man kunde spara typ 90% jämfört med en vanlig glödlampa. Jag blev genast sugen på detta givetvis då har vi ganska mycket julpynt som har med glödlampor att göra hemma.
  Men jag funderar över två olika saker:

  1) Hur mycket dyrare är Led jämfört med vanliga lampor till adventsljusstakar?
  2) Hur blir ljuset,? har läst lite innan om ledbelysning och många tycker att ljuset är tråkigare jämfört med vanliga lampor. Hade varit kul att höra om det finns någon på forumet som har använt led i detta syftet?

 2. #2
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Energimyndigheten har testat ledlampor i adventsljusstaken, enligt dom sparar man 96-98% jämför med vanliga lampor!

  Till helgen är det dags att plocka fram adventsljusstaken och julgransslingan. Ett bra jultips är: byt till LED-lampor. Du kan spara 98 procent av elen och tjänar snabbt in kostnaden. Det visar ett test som Energimyndigheten har gjort.

  Till denna jul har LED-lamporna kommit på allvar. Nu har det blivit lättare att köpa både lösa lampor till ljusstakar och julgransbelysning och kompletta LED-ljusstakar/LED-julgransbelysning. Dessa små LED-lampor har ett varmt ljus.

  Energimyndighetens Testlab har mätt energianvändningen i vanliga ljusstakar och julgransbelysningar och sedan bytt ut lamporna till LED. Resultaten är slående.

  – Energianvändningen minskar med 96 – 98 procent. Allra störst skillnad ser vi när det gäller julgransbelysning, säger Sherwan Fatah, som har gjort testet.

  Större ljusstakar brukar dra mer el. En 11-armad ljusstake med vanliga glödlampor, använder mer än dubbelt så många watt som en 5-armad glödlampsljusstake. Samma förhållande gäller förvånande nog inte om man byter ut lamporna till LED. Där kan man alltså få mer ljus utan att det kräver så mycket mer energi.

  Om man har en 11-armad ljusstake med vanliga glödlampor, drar den 43 gånger mer el än om man byter ut lamporna till LED (30W att jämföra med 0,7W) visar Energimyndighetens test.

  Om en miljon hushåll med dygnetrunttänt i en månad byter ut lamporna i sin 11-armade ljusstake till LED, skulle Sverige använda 0,5 GWh istället för 22 GWh till denna belysning. Den besparingen motsvarar eluppvärmningen av 1 400 villor.

  LED-lamporna till adventsljusstakar kostar inte så mycket mer än vanliga lampor och eftersom LED-lamporna har betydligt längre brinntid och håller tio säsonger, jämfört med en eller två julsäsonger, går investeringen snabbt med vinst även här.

  – Vårt test visar att det lönar sig i dubbel bemärkelse att investera i denna moderna energisnåla teknik. En annan stor miljövinst med LED är att de inte innehåller kvicksilver, säger Anita Aspegren, enhetschef på Testlab.
  http://www.energimyndigheten.se/sv/P...ar-sig-snabbt/

 3. #3

  Standard

  Hur mycket dyrare är Led jämfört med vanliga lampor till adventsljusstakar?
  De är inte så farligt dyra tycker jag, har ett helt gäng själva och en led-lampa med E10-sockel ligger ungefär på 10-15 kr / st. Det man ska tänka på är ju att lamporna håller ju ju givetvis mycket längre så du behöver ju inte köpa lika ofta. Ledlamporna ligger på 0,1W istället för 3W så livslängden är ju runt 20.000 timmar..

  Jag har led i både ljusstakar och julgransbelysning och jag tycker helt ärligt inte att det är någon större skillnad mot glödlampor. Det har hänt mycket med ledbelsyningen de senaste åren.

 4. #4

  Standard

  Har nu köpt led-belysning till adventsljusstakarna och satt i dom. Det blev helt ok tycker jag, kanske saknas det lite av det varma ljuset från de gamla lamporna men det är ingen större skillnad.
  Tack för er hjälp!
  Det känns bra att veta att jag inte behöver byta lamporna på många många år nu!

 5. #5

  Standard

  Tja, om du tänker för energieffektiv belysning alternativ, här är några fakta om LED-lampor. De håller längre, så även om du betalar mer på köpet, du köper blomsterlökar över tiden. Dessa lampor passar i vanliga armaturer utan adapter behövs. LED gör mycket bra belysning för effekt och dekorativa ändamål.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare