Resultat 1 till 3 av 3
 1. #1

  Standard Vattenmantlad braskamin med bergvärme?

  Vi har en IVT bergvärmepump som är ca 9 år gammal. Funderar på att installera en vattenmantlad braskamin som ska placeras i källaren i gamla pannrummet på vårt funkishus från -42. Är det möjligt att lägga bergvärme och vedkasset på samma system, eller ska vi låta vedkasseten ha ett eget vattenburet system enbart i källaren (vi måste ändå byta då vi för närvarande har elradiatorer där)?

 2. #2
  Gäst Gäst

  Standard

  Går aldeles utmärkt. Har själv vattenmantlad pelletskamin,solvärme, värmepump och kökspanna integrerat i värmesystemet i huset. När jag eldar i kökspannan stoppar p-kaminen automatiskt och reser jag bort tar värmepumpen vid osv. Som solfångarn påpekar så fodras det bara en shuntautomatik som begränsar tempen.

 3. #3

  Standard

  Det vore ju väldigt bra om ni kunde köra både vedkasett och värmepump på samma värme¬system. Men då måste man nog ha en liten ackumulatortank till vedkkasetten (Exotank?) - så det blir i princip en mindre vedpanna. Om man ska elda mycket med ved är det nog önskvärt av miljöskäl också att ha en viss volym med vatten som värms - så att man kan elda med bra fart en kortare tid istället för att det får ”pyra” länge. Exakt hur det skall dimensioneras vet säkert vedpanne¬experterna.

  Om vi nu då tänker att du har en mindre vedvärmd vattenvolym, kan du sedan enkelt med en shuntventil därifrån ”toppa” ditt värmepumpvärmda vatten när det blir kallt ute. Du kan också naturligtvis helt stänga av värmepumpen tidvis. Veden kan även värma ditt varmvatten om du gör en smart inkoppling. Det är viktigt att de nya källarradiatorerna görs så stora att de inte kräver varmare vatten än era nuvarande radiatorer.

Liknande ämnen

 1. Jordvärme eller bergvärme?
  Av andy_maniac i forum Värmepumpar
  Svar: 13
  Senaste inlägg: 2010-09-21, 14:Sep
 2. Bygglov uterum och braskamin
  Av Johanros i forum Bygglov
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2009-08-26, 18:Aug
 3. Elda i braskamin
  Av Eken i forum Kaminer, kakelugnar & biobränsle
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-07-02, 06:Jul
 4. Tilluft till braskamin
  Av Kaminen i forum Kaminer, kakelugnar & biobränsle
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-01-16, 11:Jan
 5. Bergvärme-installationen.
  Av Thomas i forum Värmepumpar
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2007-10-04, 13:Oct

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare