Resultat 1 till 4 av 4
  1. #1

    Standard Anlita hantverkare, vilka är mina rättigheter?

    Jag tänker anlita en snickare för att lägga om taket. Han ska byta takpapp, ströläkt, stuprännor, betongpannor och utföra vissa plåtarbeten. Uppdraget ska utföras mot fast arvode på 85 000 kr. Räcker det med muntligt avtal? Vilka garantier gäller om inget särskilt har avtalats med snickaren? Kan jag kräva att snickaren reparerar taket om det börjar läcka in redan vid första regnovädret?

  2. #2

    Standard

    Jag avråder från muntligt avtal. Använd Hantverksformuläret 09. Det kan du ladda ner gratis från http://www.bygg.org/files/publikatio...et%20%2009.pdf

    Dessutom finns det en checklista som är kopplad till detta avtal. Checklistan skickas gratis från byggaom.se. Den möjligheten finns ute i vänstra kolumnen. Visserligen avsedd för att bygga om kök men listan tror jag är värdefull även för ditt projekt.

    Lycka till!

    Holger Wästlund

  3. #3
    Reg.datum
    b 2008
    Inlägg
    178

    Standard

    Finns mycket bra info om att anlita hantverkare på hantverkare.se

    Även villaägarna har bra information om denna frågan:

    Det är möjligt att ingå muntliga avtal om hantverkstjänster, men bäst är att använda sig av skriftligt avtal. Risken för att ni blir oense är mindre då.
    Om snickaren har gjort ett felaktigt arbete, kan du vända dig till honom i upp till tio år för att få saken tgärdad. Detta följer av konsumenttjänstlagen och är således inte beroende av någon garanti från hantverkarens sida. Fördelen med en garanti är att snickaren ansvarar för fel på tjänsten, om han inte visar att felen beror på olyckshändelse eller att du har vanvårdat taket. Den som inte har en garanti måste själv bevisa att hantverkaren har utfört tjänsten på ett felaktigt sätt. Om du upptäcker ett fel, måste du reklamera till snickaren inom skälig tid från det att du märkt felaktigheten.
    Tänk på att om du inte reklamerar till snickaren inom skälig tid från att du märkt felet, har du inte längre rätt att få felet avhjälpt.

  4. #4

    Standard Ytterligare några tips när du anlitar hantverkare

    1.Kolla upp hantverkaren innan du anlitar honom. Har hantverkaren några referenser från andra som anlitat firman? Kontakta dom och fråga om du får komma och titta på arbetet. De har säkert tips och råd om just denne hantverkare.

    2. Kontrollera att hantverkaren har en F-skattsedel. Be att han visar upp F-skattsedeln eller kolla med Skatteverket på 0771-567 567.

    3. Kontrollera hanverkarens ekonomi. Ring Kronofogden på 0771 73 73 00 och fråga om hantverkaren eller företaget finns i fogdens register. Har hantverkaren stora skulder kan det i värsta fall sluta med konkurs. I så fall har du ingen möjlighet att i efterhand reklamera jobbet om något blivit fel.

    4. Skriv ett avtal med honom. På så sätt blir du en bra beställare. De vanligaste klagomålen konsumentvägledarna får handlar om att hantverkarna är försenade, att resultatet inte blev som förväntat eller att det blev dyrare än vad man tänkt sig. Det är ofta en oklar bild om vad man egentligen avtalat om. Ett skriftligt avtal förhindrar missförstånd och det blir lättare för dig att få rätt om du är missnöjd och gör en reklamation. Det är också viktigt att även avtala om tilläggsarbeten som kan uppstå under arbetets gång, men som inte fanns med i ursprungsavtalet. Annars är det nästan omöjligt att ha kontroll på kostnaderna.

    5. Om du trots allt blir missnöjd kan du hålla inne med betalningen för den del av arbetet som ni är oense om. Är du missnöjd kan du också ta en besiktningsman till byggplatsen som granskar om arbetet är bra utfört. Du kan också överklaga till Allmänna reklamationsnämnden.

    6. Konsumentverket rekommenderar att konsumenter alltid använder sig av de avtalsmallar som man tagit fram i samarbete med branschen när man anlitar byggare. Mallarna som man behöver: Entreprenadkontraktet, ABS 09 om man bygger hus och Hantverkarformuläret 09 om man anlitar en hantverkare. Mallarna fungerar både för fast pris och löpande räkning. Den nya upplagan av hantverkarformuläret har anpassats till det nya rot-avdraget. Bland annat är prisuppgifterna uppdelade mellan arbets- och materialkostnad. Endast det förstnämnda får dras av.

    Fritt sammanfattat från en artikel i Privata Affärer

    Lycka till!

    Holger Wästlund

Liknande ämnen

  1. Tegelstomme - vilka väggskivor på insidan? Fukt...
    Av Ansa i forum Fukt, radon & mögel
    Svar: 2
    Senaste inlägg: 2009-07-13, 09:Jul
  2. Bygga själv, eller anlita?
    Av Bengtsson i forum Kök
    Svar: 5
    Senaste inlägg: 2009-01-27, 21:Jan
  3. Anlita besiktningsman
    Av Rogga i forum Besiktning
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2007-05-30, 19:May

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •  
Avdelare