Resultat 1 till 5 av 5
 1. #1

  Standard Vattenburen värme

  Vi har blivit med hus i sverige. Efter att ha bott i ett flera hundra år gammalt franskt stenhus med englasfönster, konstant dragit - utan isolering och utan all form av uppvärning förutom några gaskaminer ska vi nu ta över ett hus med oljepanna och vattenburen värme. Oljepannan är i och för sig av kombimodell och har en elpatron. Men det är första gången jag ser en sådan. Hur gör man? Kan tyvärr inte fråga den tidigare ägaren. Finns det någon handbok att köpa? Kanske någon här har något tips?
  Senast redigerat av Rune Karlsson den 2009-07-25 klockan 12:Jul. Anledning: felstavat

 2. #2

  Standard

  Kan du bara tala om vad det är för sorts panna så blir det lättare. Brukar sitta någon typskylt någonstans med fabrikationsår och andra upplysningar
  Du bör kunna hitta någon huvudströmbrytare för pannan och troligen också strömbrytare för oljebrännaren, elpatronen och cirkulationspumpen.
  Vid säkerhetsventilen ansluten till pannans topp brukar finnas en manometer som anger systemets tryck.
  Eventuellt kan trycket nu vara noll om hela systemet står avstängt och vattnet är kallt.
  Expansionskärlet kan vara av öppen typ och sitta uppe vid vinden eller av sluten typ.
  Slutet expansionskärl brukar vara en röd burk på 18 eller 24 liter och sitta ovanför pannan. Man kan kontrollera trycket i ett slutet expansionskärl med en ringtrycksmätare. Förtrycket när systemet är kallt kan vara 0,2-0,4 kilo.
  Genom att följa rören kan du identifiera in- och utgående ledning för varmvattnet och framledning och returledning till värmeelementen.

  Elpatron eller olja är båda dyra att värma med så att om oljetanken är tom eller nästan tom kan det vara en bra ide att innan vintern installera en pelletsbrännare i pannan och på så sätt minska ned uppvärmnigskostnaden till 60% av vad oljan kostar.

 3. #3

  Standard

  Pannan är gammal men ska fungera. Den heter CTC 266 men det finns även en skylt med texten CTmatic.
  Elpatronen heter Nibe ELK13 samt brännaren Beo 10V.

  Vad jag kan nförstå är det ett öppet system med ett expadsionskörl på vinden? Då huset stått tomt länge verkar det troligt att systemet är tomt. Det måste väl i så fall fyllas men hur håller man koll på om något av elementen frusit?

 4. #4

  Standard

  Säkerhetsventilen uppepå pannan går att öppna med en spak eller nyare ventiler genom att vrida. Då ser du om det finns tryck i systemet.
  Längst ned på pannan ska finnas en avtappningsventil. Där går det att se om det finns vatten i pannan.
  Om systemet är tätt går väl att kontrollera genom att blåsa in 1,5 kg tryckluft. Håller det tätt går det kanske att senare prova att fylla med vatten.
  Cirkulationspumpen sitter antagligen inbyggd bakom pannans frontplåt. Har den stått länge avstängd kan den vara svår att få igång. Den får inte köras utan vatten
  Elementen kan nog ha klarat sig från att frysa genom att vattnet krymper när det blir kallt och allt vatten samlas i pannan.

 5. #5

  Standard

  Varför köpa ett hus som inte har vattenburet?? Det blir billigare att köpa ett hus med värmesystem på en gång. Det finns alltid tokar som bjuder utan att tänka på att ett hus saknar värmesystem och därför blir sällan hus utan värmesystem prisvärda att köpa. Låt andra ta kostnaderna om du är smart.

Liknande ämnen

 1. Byta till vattenburen värme
  Av Rambo i forum Energi allmänt
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2014-11-19, 08:Nov
 2. Vattenburen golvvärme
  Av Larssa i forum Golvvärme
  Svar: 14
  Senaste inlägg: 2010-03-02, 09:Mar
 3. Hur trimma in värme
  Av toxicated i forum Energi allmänt
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2009-05-25, 17:May
 4. Vattenburen värme
  Av Husmusen i forum Energitermer
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-12-27, 07:Dec
 5. Fjärrstyrning av Värme i sommarstugan
  Av kepe i forum Energi allmänt
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2008-12-11, 16:Dec

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare