Resultat 1 till 7 av 7
 1. #1

  Standard Bygga stödmur

  Vi håller på och ska bygga en stödmur på ena sidan om vår nedsänkta uteplats.
  Vi hade tänkt ha singel i botten sedan makadam och mura uppe på detta. Nu säger våra vänner att man absolut inte ska ha singel i botten för att en mur kan inte stå stadigt då eftersom singel rör sig? stämmer det?
  Undrar även hur jag dränerar vid muren på bästa sätt?

 2. #2
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Ne.j det är klart du ska ha singel eller stenkross under plattan som du ställer muren på.
  Lägg sedan dränering backom under plattan, efter du har murat återfyll med stenkros 8-16 mm. då får du alldrig någon tjälskjutning mot muren och den står i hur många år som hellst. Åk runt och tittta på alla mura kring tomter, garagenedfarte ingen över 5-10år står i lod, det beror på att drän,saknas ock att man återfyllt med tjälskjutande material som innehåller vatten, när vatten fryser ytvedgar den sig ca:10% och frysningen sker flera gånger på en vinter. Så lägg ner lite arbete och gör jobbet endast en gång.
  Leif

 3. #3

  Standard

  Det kan nog vara klokt att ha kross i botten som paddas hårt och dess tjocklek beroende på vad ni har under krossen? Fuktighetshållande lera? Eller är det moränmark, grusig stenig?
  Gör gärna en gjuten sula i botten som ni sedan bygger upp muren på , då blir det en stadig grund utan risk för sättningar. Man kan dränera på olika sätt, men det vanligaste sättet är nog att på baksidan av muren fylla upp med ett lager singel eller lecakuolor och gärna en smal skiva utanpå det, sedan kommer den befintliga jorden. Vissa gör även hål i muren som leder ut vattnet dvs vågrätta hål genom muren här och där, de kommer då att synas om du inte har växtlighet framför.

 4. #4
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Åter fyll aldrig med befentligamassor, om det inte grov grus och mycket dränerande.
  Leif

 5. #5
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Hej Urban!
  Att bygga en mur som är 90mx1,2m är för många en stor kostnad, men det var inte frågan och du är säkert införstådd med det.
  Följ det förslag jag gav Jones. Alltså gräv upp jord och humus material fyll på med makadam och gjut en betongsula vill du inte ha mursten till mur så låt armeringen sticka upp från sulan och forma sedan muren 120cm högt. För att göra den lite snyggare forma en utkragning på översidan där du kan dra el för belysning till muren av sluta formen med en tak list typ svanhals då får du en snygg avslutning på muren. Riv formens ut sida försiktigt dagen efter och tvätta försiktigt med en mindre högtryckspruta för vatten, då får du fram ballasten, stenarna, och får en fin yta, Det är noga att du lägger en bra dränering bakom under sulan, lägg en fiberduk upp på chakt kanten och återfyll med 8-16mm grus eller makadam .

 6. #6
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Det blir både snygt och starkare. Hållbarare än platsgjutet kan du inte få. var och tittade på en BTGstenmur i efter middags byggd för ett år sedan, den har redan sprickor och tjälskjutningar.Men det är klart allt byggjobb är svårt och om man inte kan då blir det fullt och ohållbart.
  Leif

 7. #7
  Reg.datum
  b 2006
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  99

  Standard

  Här finns bilder på en lång stödmur för tillfället under konstruktion... mer bilder kommer löpande

  http://www.hus.se/galleri/galleri682.html
  Mötesplatsen för husägare - http://www.hus.se/

Liknande ämnen

 1. Bygga hus guide - För dig som ska bygga nytt
  Av Puttel i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 22
  Senaste inlägg: 2016-05-17, 08:May
 2. Bygga nytt
  Av fiagumman i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-05-20, 06:May
 3. Bygga nytt eller bygga till?
  Av Ann i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-12-29, 06:Dec

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare