Resultat 1 till 2 av 2
 1. #1

  Standard Bergvärme i nytt hus?

  Vi ska till att bygga ett nyckelfärdigt hus i norra Sverige. Huset är på 1 1/2 plan och på totalt 160 kvm. Det kommer att finnas en frånluftsvärmepump från IVT och vattenburen golvvärme. På övervåningen är det vattenburna radiatorer. Jag har hört att det inte lönar sig att borra för bergvärme när man bygger ett nytt hus då dessa är så täta, däremot lönar det sig om man har ett äldre hus. Stämmer detta?

 2. #2
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Om du ska byggda ett nytt hus och det inte är ett passivhus och du ska ha golvvärme, är det allra bästa att borra för bergvärme, att borra är inte särskilt dyrt gemnfört med andra alternativ. Med tanke på energikostnaden i framtiden är det klart det bästa.
  Tätheten har viss men liten betydelse för uppvärmningen, det är husets klimatskärm som har betydelse dvs. tak. Vägg och golvets isolering och där ska du inte spara när du bygger nytt och har chansen till god framtida energikostnad, ett passivhus har väggar ca:34-45cm isolering tak ca:55-65cm och under ex BTG.platta 30cm cellplast. Då har du så god isolering och om huset är välbyggt med en bra täthet att det nästan inte krävs någots tillskots värmealls, där är faktisk direkt verkande elradiatorer bäst. Från 2010 kommer det att från boverket ställas ny och specifeserade krav på husets täthet , då krävs det ett prov från varje bygge.
  Leif

Liknande ämnen

 1. Bygga hus guide - För dig som ska bygga nytt
  Av Puttel i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 22
  Senaste inlägg: 2016-05-17, 08:May
 2. Nytt proppskåp
  Av Tumstock i forum El
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2010-03-22, 18:Mar
 3. Bygga nytt
  Av fiagumman i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-05-20, 06:May

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare