Resultat 1 till 8 av 8
 1. #1

  Standard Bygga villa med stora fönster

  Hej,
  Jag har länge drömt om att bygga ett hus som har stora fönster och är fyllt av ljus, istället för den mörka 70-tals villan som jag bor i idag.
  På senare tid har jag dock läst artiklar om att man inte borde bygga så stora fönster eftersom husets energiförbrukning då blir så hög. Har ni några tips för hur man kan bygga en villa som är härligt ljus men som ändå inte har så stora fönster som släpper ut så mycket energi.? Hoppas någon kan ge mig lite råd!

 2. #2

  Standard

  Det finns olika faktorer som kan samverka till upplevelsen av ett ljust hem:
  - Stora öppna ytor och få mörka korridorer
  - Takfönster som ger 3 ggr mer ljus än vanligt fönster
  - Fönster som är placerade på rätt ställen i rätt väderstreck
  - En högre invändig takhöjd som kanske 2,7 meter istället för 2,4 meter
  - Genomsikt, exempelvis att man ser från entren genom huset ut till trädgården
  - Ha belysning på rätt sätt
  - Använda ljusa färger på golv.väggar och inredning

  Man får fortfarande bygga hus med stora fönsterpartier men de ska vara få till antalet, vara strategiskt placerade och ha bra energiegenskaper (lågt U-värde). De nya energibestämmelserna går ut på att man räknar ut den totala energiförbrukningen per kvm golvyta och år.

 3. #3

  Standard

  För att klara energireglerna kan man enkelt uttryckt se över tre stora områden: husets arkitektoniska utformning, de olika byggnadsdelars energiprestanda samt värmesystemets utformning.
  Har man många vinkar på huset går det kanske att kompensera med mer isolering. Kanske man även kan ha stora fönster om man ser till att de är av energiglas. Du kan även kompensera den höjda energiförbrukningen som kommer av stora fönster med ett effektivt uppvärmningssystem som exempelvis bergvärme. Men det passar bäst i stora hus då det är en ganska kostsam investering.

 4. #4

  Standard

  Det måste vara svårt att klara de nya tuffare energireglerna för husföretagen. Kan tänka mig att nyfunkisens stora panoramafönster kanske blir svårt att hantera i framtiden men kanske klarar man att isolera husen tillräckligt samt att fönstertillverkarna klarar att utveckla isolerglasen i den takt som krävs..?

 5. #5
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Visst kan man bygga med stora fönster om man önskar, och är medveten om de nackdelar som de för med sig som kalras osv. men tycker man att fördelarna överväger finns det inget som hindrar.
  Bara man uppfyller myndighetens krav på husets totala medel U-värde, vilket är klimatskärmens medel u-värde, först beräknar du alla vägg ytors praktiska u- värde, takets praktiska u-värde därefter golvets praktiska u-värde med dessa värden räknar du ut husets medel u-värde som inte får över stiga Boverkets medel U-värde för bostäder.
  Du kan alltså ha fönster som ger (drar ner) u-värdet för den vägg sektionen men kan kompensera med bättre isolering i väggen eller övriga delar av klimatskärmen.
  Det har inget med det arkitektoniska att gör snarare husets konstruktiva lösning, ej heller vilken uppvärmning du har. Så länge det inte är direkt uppvärm El .
  Leif

 6. #6
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Vilka byggregler
  Leif

 7. #7

 8. #8
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Man får ha öppningsbarafönster,i alla rum.
  Leif

Liknande ämnen

 1. Bygga hus guide - För dig som ska bygga nytt
  Av Puttel i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 22
  Senaste inlägg: 2016-05-17, 08:May
 2. Bygga nytt eller bygga till?
  Av Ann i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-12-29, 06:Dec
 3. Villa Varm
  Av Husmusen i forum Hustillverkare
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-12-02, 13:Dec
 4. Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-04-16, 12:Apr

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare