Resultat 1 till 3 av 3

Ämne: Fukt i badrum

 1. #1

  Standard Fukt i badrum

  ag och min sambo köpte ett hus i Oktober 2008. Affären gjordes upp privat, men banken hjälpte oss att skriva alla papper. Nu var vårt försäkringsbolag här och gjorde en koll på huset. I badrummet uppmättes att det var fukt under mattan, framför toastolen. Detta är inget som vi har sett eller den förre husägaren nämt något om. Vårt försäkringsbolag sa att det är förra ägarnas försäkring som borde gälla. Kan vi kräva något av dom, fastän vi ej besiktigat huset, utan endast gjort en ytlig koll, själva? Tacksam för svar, vi vet ej hur vi ska gå tillväga med detta.

 2. #2

  Standard

  Köparen av ett hus har en ganska omfattande undersökningsplikt. Det innebär att köparen får svara för de fel som borde ha upptäckts vid en besiktning. Även andra fel och brister som kan anses vara naturliga med tanke på husets ålder och allmänna skick får köparen svara för. Om det har skett en besiktning eller ej spelar mindre roll. När felet väl är upptäckt får man ta ställning till om det kan anses vara ett sk dolt fel eller ej. I praktiken visar det sig som regel att felet inte anses vara dolt. Undersökningplikten är mycket stark. Finns felet i ett gammalt illa underhållet hus kan det alltså vara svårt att ställa säljaren till ansvar. I ett nybyggt hus är det naturligtvis tvärt om. Till syvende och sist är det åtgärdskostnaden som får avgöra hur hårt man skall gå fram mot säljaren eller försäkringsbolaget. Ytterst måste tvisten avgöras i domstol, vilket är både riskfyllt och tidsödande.

  Det är förstås gratis att framställa krav. Jag tycker därför att du skall vända dig till säljaren och beklaga det inträffade och erbjuda honom att dela kostnaderna för att åtgärda felet med dig. Blir det ett blankt nej får du tänka två gånger på hur du skall gå vidare. Är skadorna omfattande och kostnaden hög kan det kanske vara vettigt att anlita en advokat för att driva ärendet vidare.

 3. #3

  Standard Vattenskadan

  Jag håller med om Masens synpunkter på detta men vill bara tillägga det självklara:

  Har du eller ditt försäkringsbolag kollat vilket försäkringsbolag som förre ägaren har eller hade? Om du har tur så har ni samma och då får, så att säga, försäkringsbolaget diskutera detta med sig själv. Det vore ju det bästa.

  Om det inte är på det sättet så kanske du i ditt samtal med den gamla ägaren i första hand kan resonera om att ni gemensamt försöker lägga över diskussionen på era två försäkringsbolag. Om man kan vara överens om att det bör vara en försäkringsskada så blir ju diskussionen "enbart" om vilket bolag som ska stå för kostnaden. Då har ni ett gemensamt intresse, inte tvärtom.

  Kanske värt ett försök?

  Lycka till!

  Holger Wästlund

Liknande ämnen

 1. Fukt takstolar
  Av Regeln i forum Fukt, radon & mögel
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2009-11-02, 08:Nov
 2. Fukt på vinden
  Av JanneB i forum Fukt, radon & mögel
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-01-21, 06:Jan
 3. Fukt i isolering
  Av Fredrik_Ha i forum Isolering
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-01-13, 10:Jan
 4. Fukt torpargrund
  Av Evert i forum Fukt, radon & mögel
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-12-23, 08:Dec

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare