Resultat 1 till 10 av 10
 1. #1

  Standard Installera bergvärme - frågor

  Hej alla,
  Vi funderar på att installera bergvärme i vårt hus från 1978.
  Trots att jag är ny här ska jag vara ofin nog att bombardera forumet med frågor..kanske någon som borrat för bergvärme har svaret på någon/några av frågorna.

  -Kommer borrningen att förstöra gräsmattan?
  -Hur många hål behöver man borra?
  -Behöver man ha något tillstånd från kommunen?
  -Hur länge räcker värmekällan?

 2. #2

  Standard

  -Kommer borrningen att förstöra gräsmattan?
  Borriggen behöver en två meter bred väg för att komma in och ca 4 kvadratmeter för att kunna borra. De flesta borrfirmor försöker skydda tomten och huset så mycket det går, men en del avtryck är ofrånkomliga.

  Hur många hål behöver man borra?
  Är energibehovet stort räcker det ibland inte med ett borrhål. Då måste fler borras för att kunna uppnå önskad effekt. Alternativet är att borra djupare, men det är mer kostsamt.

  Behöver man ha något tillstånd från kommunen?
  För att få installera bergvärme behöver man i del flesta kommunerna ha ha tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.

  -Hur länge räcker värmekällan?
  Värmen som tas ur marken kommer från solens strålar och så länge solen skiner så återladdas marken under sommarhalvåret under förutsättning att anläggningen är rätt dimensionerad. Marken fungerar nämligen som ett stort batteri där vattnet leder in ny värme i ditt borrhål.

 3. #3

  Standard

  Om du ska installera bergvärme skulle jag rekommendera att samtidigt installera en eller flera fläktkonvektorer som ger kyla på sommaren,billigare aircondition kan man inte få.Det enda som kostar på sommaren är en cirkulationspump och fläkten i konvektorn sammtidigt värmer man upp borrhålet under sommaren och får ännu mer energi på vintern.(hålet håller längre)

 4. #4

  Standard

  Hej!
  Jag funderar på bergvärme...
  Vet någon hur mycket det rör sig om i pengar??
  Jag har i vinter haft hemska elräkningar.. Blir det mycket billigare driftkostnad med bergvärme?
  Vad ska jag tänka på?
  Nu har jag vattenburen golvvärme som drivs med el..

 5. #5
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Hej Nyponros69,
  Det är svårt att svara på exakt hur mycket du kommer att tjäna samt vad det kostar, det styrs till mångt o mycket av dina förutsättningar.
  Jag har bergvärme och förbrukar totalt ca 18.000 Kwh/år med en bostadsyta på 200 kvm +. Det är förmodligen minst halva förbrukningen jämfört med exempelvis direktverkande el.
  Det är en stor investering men besparingen kan också bli stor om du tittar på lite sikt.

  Läs mer om bergvärme här i vår artikeldatabas.

 6. #6

  Standard

  Det är jättesvårt att säga exakt hur mycket en bergvärmeinstallation kostar och hur mycket man sparar men jag skulle uppskatta att de flesta betalar mellan 150-160.000 kr för installationen av bergvärme.
  En normal besparing ligger någonstans på 50-60% generellt sett med bergvärme.
  Det du ska tänka på tycker är framför allt att ta in många olika offerter vad det gäller borrning och bergvärmepump och jämföra. Det finns mycket pengar att spara genom att lägga ned lite tid och kolla runt bland olika leverantörer.

  Hur stort hus har du idag och hur mycket förbrukar du?

 7. #7

  Standard

  Sitter med en liten kalkyl över vad det skulle kosta för oss att borra för bergvärme.
  Hur dimensionerar man hålets djup när man ska borra för bergvärme? Det måste ju finnas något sätt att räkna ut hur mycket värmeenergi man kan få ur ett hål beroende på hur djupt man borrar?

  Är det någon som vet hur man räknar på detta så skulle jag vara tacksam för svar!

 8. #8

  Standard behov av kWh

  Citat Ursprungligen postat av mg2212 Visa inlägg
  Tycker att det låter väldigt lite med både 7 och 10kw för ett så stort hus,har satt in v-pumpar i 10 år åt IVT,och så små pumpar satt vi in i småhus.Jag skulle ta in ett annat fabrikat som räknar också.
  Det tycker jag också. Jag har en pump som maxar vid 18 kWh för ett hus om 210 kvm. Där är taket iofs mycket högt, och tanken är att koppla några element till på detta system, men ändå!

 9. #9

  Standard

  Hur dimensionerar man hålets djup när man ska borra för bergvärme? Det måste ju finnas något sätt att räkna ut hur mycket värmeenergi man kan få ur ett hål beroende på hur djupt man borrar?
  Kollade detta och man brukar säga att Energi som kan utvinnas beror på längden på borrhålet (den del som består av vatten) samt diametern på borrhålet.
  Borrar man ex.vis 180 meter djupt hål så är ofta den vattenfyllda delen runt 165m x den maximal uttagna energi per meter hål och år, som vi säger är 140 kwh = 165x140= 23100 kWh.

 10. #10

  Standard

  Beroende på var i landet man bor kan också ha betydelse för hur djupt man behöver borra. Längre vintrar, mindre sol och kallare somrar kan göra att det blir svårt att få ut samma mängd energi ur ett lika djupt hål i Norrland som i Skåne. Dessutom måste man räkna med hur tjockt jordlagret är innan man kommer ner i berget.

  Jag rekommenderar, som andra här ovan, att man tar in en stor mängd offerter och väljer någon som är både erfaren och kunnig. Rätt installatör kan hjälpa en med alla beräkningar.

Liknande ämnen

 1. Frågor jordvärmepump
  Av Urban i forum Värmepumpar
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-02-09, 16:Feb
 2. Installera spotlights själv?
  Av Fidde i forum Belysning
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-01-14, 12:Jan
 3. Frågor om objektsbeskrivningar
  Av Veldan i forum Köpa & sälja hus
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2007-12-21, 15:Dec
 4. Installera centraldammsugare?
  Av DetBlommar i forum Inredning
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2007-09-27, 13:Sep

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare