Resultat 1 till 8 av 8

Ämne: bygglov

 1. #1

  Standard bygglov

  Vad händer vid köp fastighet, där det saknas bygglov för källaren. Huset är byggt 1979.

 2. #2

  Standard

  Har du redan köpt huset?
  I de allra flesta fallen behövs det bygglov för källare men det är bara din kommun som kan svara dig, Man kan söka bygglov i efterhand men bygger man utan bygglov riskerar man både straffavgifter och i värsta fall att bli tvingad att riva det man byggt.

 3. #3

  Standard

  tack för ditt svar
  Nej huset är inte köpt det är ett dödsbo med dåliga uppgifter

 4. #4
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Jag föreslår att du kontaktar din kommuns byggnadsnämnd och fråga dom hur du ska hantera detta. Jag tror du sover lugnare om du vet att alla tillstånd är OK för ditt kommande hus.

 5. #5

  Standard

  Vad händer om jag bygger utan bygglov?
  Någon som råkat ut för att bli "påkommen", vad är konsekvensen?

 6. #6

  Standard Om du blir "påkommen"

  Rent formellt kan du om du blir "påkommen" antingen krävas på att betala en summa som är högre än bygglovavgiften i efterskott. Ofta kräver kommunen en summa som är 4 gånger bygglovavgiften. Eller kan kommunen kräva att du river det som du byggt utan bygglov. I det fallet formuleras ofta kravet så att du ska ha rivit det som byggts innan ett visst datum annars blir det böter.

  Men det allvarligaste tycker jag är att du kommer att leva med en ständig oro och en ständig risk att någon granne eller byggnadsnämndsledamot anmäler dig.

  Om du i din tur blir missnöjd med något som din granne gör så kanske du inte agera mot detta eftersom du inte har rent mjöl i påsen själv. Och om du i framtiden vill bygga ut ytterligare och då vill söka bygglov ska du ju redovisa befintligt hus på en ritning. Då är det inte så trevligt att den gamla försyndelsen dyker upp.

  Och till slut, om du ska sälja, kommer köparen eller mäklaren fråga om det finns bygglov på allt. Om du då inte har alla tillstånd klara så sjunker naturligtvis värdet på din fastighet.

  Min tydliga rekommendation är - sök bygglov och sov gott om natten!

  Lycka till!

  Holger Wästlund

 7. #7

  Standard

  Saxat från huddinge.se:

  "Om samhällsbyggnadsnämnden får kännedom om att någon byggt utan bygglov skall samhällsbyggnadsnämnden se till att det olovliga undanröjs eller på annat sätt rättas. Detta kan innebära att man får riva det som utförts utan lov. I vissa fall kan bygglov meddelas i efterhand. Avgiften för att man byggt utan bygglov är fyra gånger kostnaden om man först sökt lov, därutöver kommer ordinarie bygglovsavgift. Dessutom riskerar man att få betala en tilläggsavgift som är högst 500 kr per kvadratmeter."

 8. #8

  Standard

  Många drar sig för att söka bygglov för att man anar en krånglig byråkrati. Det försöker många kommuner nu åtgärda t. ex. med enkla nedladdningsbara blanketter på kommunens hemsida och några kommuner jobbar med att förenkla så mycket som möjligt vid mindre ärenden. En del kommuner jobbar med begreppet "bygglov över disk".

  Andra som behöver bygglov kan dra sig för den bygglovavgift som kommunen har rätt att ta ut.

  Södertälje kommun planerar nu att införa en rabatt på avgiften när man söker bygglov. Rabatten föreslås bli 20 procent när det gäller bostadshus.

  Rabatten är tänkt att stimulera sysselsättningen och bostadsbyggandet i kommunen. Rabatten föreslås gälla under resten av det här året och nästa år.

  Vi kan hoppas att fler kommuner tar efter. Ger sysselsättning och spar pengar för oss som ska bygga eller bygga om.

  Lycka till!

  Holger Wästlund

Liknande ämnen

 1. Bygglov för Altan
  Av Sermik i forum Bygglov
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-11-03, 06:Nov
 2. Bygglov - Grannmedgivande?
  Av Kenneth i forum Bygglov
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-11-16, 10:Nov
 3. Bygglov saknas
  Av dudute i forum Bygglov
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-07-09, 13:Jul
 4. Bygglov
  Av Husmusen i forum Förklaringar av ord och begrepp
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2007-02-17, 06:Feb

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare