Resultat 1 till 3 av 3
  1. #1

    Standard Fjärrvärme och använda varmvattenberedare?

    Vi har en enplansvilla med källare på ca 110 kvm per plan som vi byggde 1979. Huset värms idag upp med en elpanna och varmvattnet kommer från en värmepump som tar energi ur frånluften.

    Nu finns det planer på att dra fjärrvärme i närheten och då blev jag intresserad av om det skulle vara ett bra alternativ för oss. Frågan är bara hur man gör med varmvattenberedaren. Det finns, som jag ser det, två alternativ.
    1) Ska vi sluta värma varmvattnet med frånluften och koppla varmvattnet på värmeväxlaren för fjärrvärmen? Varmvattenberedaren står inte i närheten av elpannan så det blir krångligt med anslutningen. Dessutom måste man då installera ett nytt ventilationssystem.
    2) Ska vi bara använda fjärrvärmen till uppvärmning och fortsätta värma varmvattnet med frånluften? Installationen blir då enklare men kan det vara ekonomi att bara utnyttja fjärrvärmen under den kalla årstiden? Finns det dessutom värmeväxlare för fjärrvärme utan varmvattenberedare?

    All input uppskattas!

  2. #2

    Standard

    En typisk frånluftsvärmepump kan återvinna ca 8000 kWh per år ur frånluften. För att göra det kräver frånluftsvärmepumpen cirka 4000 kWh el. Det kommer ut 12 000 kWh i radiatorer och varmvattnen. Om man betalar 1,20 kr för elen/kWh blir energikostnaden för de 12 000 kilowattimmarna ca 40 öre.

    Om inte fjärrvärmen kostar mindre än 40 öre per kWh tycker jag därför att ni ska använda varenda kWh som er frånluftsvärmepump producerar precis som nu. När det blir för kallt ute kan ni spetsa med fjärrvärmen. Låt vattnet från radiatorerna först gå genom värmepumpen och sedan shuntar ni in värme från fjärrvärmeväxlaren innan det går ut till radiatorerna igen.

  3. #3

    Standard

    Ska vi sluta värma varmvattnet med frånluften och koppla varmvattnet på värmeväxlaren för fjärrvärmen?

Liknande ämnen

  1. Golvvärme och trägolv?
    Av L-G i forum Golvvärme
    Svar: 9
    Senaste inlägg: 2009-02-13, 06:Feb
  2. Fläktkonvektor - när använda?
    Av Rambo i forum Energi allmänt
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2009-01-09, 09:Jan
  3. Detaljplan och områdesbestämmelse
    Av EwaBrag i forum Bygglov
    Svar: 1
    Senaste inlägg: 2009-01-09, 08:Jan
  4. Svar: 1
    Senaste inlägg: 2009-01-02, 14:Jan
  5. Fjärrvärme
    Av Husmusen i forum Energitermer
    Svar: 0
    Senaste inlägg: 2008-12-10, 06:Dec

Behörigheter för att posta

  • Du får inte posta nya ämnen
  • Du får inte posta svar
  • Du får inte posta bifogade filer
  • Du får inte redigera dina inlägg
  •  
Avdelare