Resultat 1 till 8 av 8
 1. #1

  Standard Bygga trädäck

  Jag skall bygga ett trädäck med grundmåtten 8x5m till ett vinkelhus. I den öppna delen av trädäcket ut mot trädgården vill jag ha ett bågformat utseende i stället för den räta vinkeln. Båglängden är ca 6 meter i en 90 graders vinkel med radie ca 4 meter. Finns det några tips om hur jag ska göra den så kallade kjolen till trädäcket. Jag vill använda hela brädor i bågen och funderar på hur man formar virket.

 2. #2

  Standard

  Hej Olal,
  Bara så att jag är med på vad du menar, vill du böja träet i bågen?

 3. #3

  Standard

  Ja, det tänkte jag mig. Jag har letat i andra forum och förr använde man sig av plank som legat i vatten i kombination med värme på något sätt.

 4. #4
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  178

  Standard

  Det finns en teknik som heter basning
  http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ngbasning
  Enklast är att spika/skruva ihop fyra brädor/plankor av lagom längd för träet som skall basas, förslut ena änden och ha ett löst lock i andra.
  Sedan behöver du en förbindelse med ett kärl som du har vatten i och som du eldar under. Funkar bra med trä i förbindelsen likväl som i locket över kärlet.

  Ca 1 timme/tum virke är en tumregel när du ångbasar.

 5. #5
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  178

  Standard

  Lite bra tips från Beijjer Bygg om att bygga altan/ trädäck:

  Trädäckets placering i anslutning till huset brukar vara given. Var uterummet placeras beror på en kombination av flera faktorer. Solfaktorn är viktig – övervägande morgonsol, middagssol eller kvällssol. Ett ta hänsyn till. För den unga familjen är ett barnvänligt uterum en självklarhet. Fundera redan från börjalternativ är två uterum i olika väderstreck. Eftersom uterummet är en utvidgning av husets vistelseyta ska man tänka på att kommunikationen inne–ute fungerar bra. Vindskydd och insynsskydd är faktorer att också an på hur en eventuell framtida tillbyggnad ska göras. Det kan gälla en utbyggnad i vinkel eller en del under tak. En altan direkt på mark bygger man om husgrunden är låg och marken är något så när plan intill huset. För att bygga ett trädäck på mark utan tak behövs inte bygglov.
  Tänk dock på, att om planer finns på att senare bygga väggar och tak, så är dessa bygglovspliktiga om taket blir större än 12 m2 och om man kommer närmare tomtgräns än 4,5 m.

 6. #6

  Standard

  Enklast om man inte har stor höjdskillnad är att man väger in ett antal plattor (vanliga gångplattor) som är på sättsand. Därefter bygger man regelverket som man låter vila på dessa plattor.
  Ja så har jag byggt..busenkelt!

 7. #7

  Standard

  Vivilla har också bra tips:

  När du planerar trädäcket, bygg inte för stort och ödsligt. Tänk efter när och hur du kommer att använda det och hur det ser ut under kalla halvåret, när det inte används. För möblering med utemöbler behövs cirka 3x3 meter plus gångyta.

  Normalt behövs inte bygglov för att bygga ett trädäck. Det är först när konstruktionen hamnar en halv meter eller mer ovanför markytan som däcket räknas som byggd area, och bygglov erfordras - och ett räcke! Räcket kan vara 90 cm högt, om däcket inte är alltför högt över marken. Då bör det göras 1,1 meter högt och konstruerat så at det inte är möjligt för barn att klättra på eller genom.

 8. #8
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Viktigt att tänka på är om du får en trapp upp till altanen mer än tre steg ska de finnas handledare, om fallhöjden är mer än 50cm ska det finnas räcke, är fallhöjden 2m och över ska räcket vara 110cm högt och barnsäkert, vilket innebär att de så populära krys räckena inte är tillåtna, vill man ha ett sådant räcke, kompletteras med ex krossäker plast eller krossäkert glas på in sidan. Barn får inte ramla igenom eller fastna mellan räckets spjälor.
  Leif

Liknande ämnen

 1. Bygga nytt
  Av fiagumman i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-05-20, 07:May
 2. Vill bygga hus.
  Av krille011 i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2009-01-05, 08:Jan
 3. Bygga nytt eller bygga till?
  Av Ann i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-12-29, 07:Dec
 4. Bygga brygga
  Av Wille i forum Utomhus
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-12-23, 14:Dec
 5. Bygga en damm i trädgården
  Av Rogga i forum Utomhus
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2007-09-15, 14:Sep

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare