Resultat 1 till 5 av 5
 1. #1

  Standard Isolering av källare

  Jag tänker inreda källaren och vill därför isolera väggarna för att få ett varmare och behagligare klimat. Enklaste sättet är att isolera väggarna från insidan, jag har dock blivit avrådd från detta med motiveringen att jag kommer få problem med fukt. Stämmer detta?
  Hur isolerar jag källaren?

 2. #2
  Reg.datum
  b 2008
  Ort
  Sthlm
  Inlägg
  55

  Standard

  Tjena Conny, det du tänker göra gjorde vi på 70 talet och tidigare, problemen kommer oftast som ett brev på posten.

  Du skall givetvis isolera huset från utsidan.

  Lycka till.

 3. #3

  Standard

  Christian har rätt..för att uppnå torrast möjliga klimat i källarvåningar skall isoleringen göras på källarväggens
  utsida.

  Villaägarna har en jättebra förklaring på varför.

  En vägg som befinner sig under marknivå utsätts alltid för markfukt.

  Kapillärt, vilket innebär att vatten sugs in i väggen. Detta kan förhindras genom att en kapillärbrytande isolering appliceras på källarväggens utsida. Man bör självklart också se till att man har en fungerande dränering.

  Diffusion, vilket innebär att fukt vandrar in i väggen i form av ånga. För att den vattenånga som finns i markens porer inte skall vandra in i källarväggen måste väggen ha en högre temperatur än utanför liggande mark. Drivkraften, alltså det som får ångan att vilja förflytta sig mellan två punkter eller två skilda rumsvolymer, är skillnaden i ånghalt mellan dessa två punkter. Ju varmare ett material eller snarare luften i dess porer är, ju mer ånga förmår porerna hålla. Denna ånga strävar sedan i den riktning där lägre ånghalt råder det vill säga utåt eftersom det är kallare åt detta håll, förutsatt att isoleringen sitter på utsidan.

  Om isoleringen sätts på insidan blir följden att källarväggen i stort sett intar samma temperatur som marken utanför. Den nödvändiga temperaturskillnaden uteblir och därmed också den utåtriktade ångvandringen. Utåtriktad ångvandring förutsätter också att källarväggens utsida inte är försedd med asfalt eller andra typer av täta material. Isolerskivan bör ej heller vara för ångtät, skivor av limmade runda EPScellplastkulor ca 510 mm stora är lämpligt för ändamålet.

 4. #4

  Standard

  Vi har ganska kalla väggar i källaren. Finns det inget sätt att isolera från insidan, då vi inte vill gräva upp runt hela huset? Jag vet att man avråder från det men finns det inget sätt att göra det med godkänt resultat?

 5. #5

  Standard

  Det inte bra att isolera på insidan av en källarmur. Man ska som du själv nämner alltid isolera utvändigt men om du absolut inte kan det så är det säkraste sättet är att mura en innervägg mot ytterväggen av lättbetong eller leca.

Liknande ämnen

 1. Isolering betongplatta
  Av AlbinW i forum Isolering
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-01-07, 12:Jan
 2. Uppvärmning källare
  Av Joppe i forum Energi allmänt
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-01-05, 14:Jan
 3. Isolering golv
  Av Jazz i forum Isolering
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2008-12-12, 08:Dec
 4. Isolering i tak?
  Av H-P i forum Isolering
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2008-12-02, 21:Dec

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare