Resultat 1 till 2 av 2
 1. #1

  Standard Detaljplan och områdesbestämmelse

  Hej alla!
  Vi har köpt en tomt och ska bygga en mindre villa och undrar nu om någon kan förklara begreppen detaljplan och områdesbestämmelse. Vad är det för något?

 2. #2

  Standard

  Hittade ett bra dokument på villaägarna som beskriver detaljplan resp områdesbestämmelse:

  Områdesbestämmelser kan ses som en djupdykning i en översiktsplan inom ett område som inte har detaljplan. De är inte lika detaljerade som detaljplaner utan reglerar endast ett begränsat antal frågor. Ändamålet med områdesbestämmelserna kan vara att säkerställa översiktsplanens syfte eller att tillgodose ett eller flera riksintressen enligt miljöbalken.
  Områdesbestämmelser skall omfatta ett avgränsat område av en kommun och är bindande. En viktig skillnad mellan detaljplan och områdesbestämmelser är att områdesbestämmelser inte ger någon direkt rätt att förvärva mark eller rätt att på annat sätt använda mark för ett bestämt ändamål.

  Detaljplaner görs framför allt vid större förändringar eller för att säkerställa en viss fortsatt markanvändning. En detaljplan omfattar endast en mindre del av en kommun och skall begränsas till just det område som berörs av de planerade åtgärderna.
  I detaljplanen ges en samlad bild av markanvändningen och av hur miljön avses förändras eller bevaras.
  Vid detaljplanläggningen tas hänsyn till de allmänna intressen som beskrivs i PBL och miljöbalken. Därigenom blir lämpligheten att bygga i enlighet med planen prövad och planen ger sedan byggrätt.
  Exempel: Om en villaägare vill få bygglov för ett garage krävs det att åtgärden stämmer överens med planen. Om så inte är fallet måste planen ändras för att ett bygglov skall kunna ges.

Liknande ämnen

 1. Badkar och dusch
  Av Linnea i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2009-03-28, 22:Mar
 2. Svar: 3
  Senaste inlägg: 2009-01-13, 20:Jan
 3. Styr- och reglersystem
  Av Husmusen i forum Energitermer
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-12-24, 06:Dec
 4. Detaljplan
  Av Husmusen i forum Förklaringar av ord och begrepp
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2007-02-25, 06:Feb

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare